Dítě s hvězdičkou přehled
Loïc Dauvillier
Píše se rok 1942 a Duňa má dojem, že válka skončila. Tatínek se vrátil domů, a i když Francie vlastně prohrála, všechno vypadá docela dobře. Ale jen do té doby, než otec přijde domů s tím, že budou všichni muset nosit na kabátě „šerifskou“ hvězdu. Rázem je Duňa – a s ní všichni židovští kamarádi – ve škole terčem posměchu a opovržení. O tom i o všem, co následovalo, když si pro ně jednou v noci přišla policie a odvezla jí rodiče, údajně na práci do Německa, teď Duňa po letech vypráví své malé vnučce. Jímavý a ve své jednoduchosti a přímočarosti nesmírně působivý komiksový příběh o ponížení, pramenícím ze samotné lidské identity, ocejchované žlutou hvězdou.... celý text
Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , Albatros (ČR)Originální název:
L'enfant cachée, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dítě s hvězdičkou. Přihlašte se a napište ho.
Velmi příhodná cesta, jak mladší děti obeznámit s tak těžkým a složitým tématem jako je holocaust. Někdy mi trochu vadilo prolínání přímé řeči a vyprávění. Pletlo se mi to dohromady, zvlášť když se obojí soustředilo na jinou věc.
Krásný komiks jak obsahem, tak ilustracemi, který pojednává o velmi zajímavém tématu, kterým je holocaust. Příběh malé holčičky jménem Duňa dojme snad každého čtenáře - nezáleží na tom kolik mu je let.
V příběhu je nenásilným způsobem ukázáno jak to děti židovského původu měly těžké, např. ve škole, ale také je zde zobrazena i lidskost sousedů, kterým nebyl osud hlavní hrdinky lhostejný.
Je to krásný komiks, který byste neměli minout, i když jste třeba už dospělí. Komiks můžu doporučit jak dospělím, tak dětem - protože, díky této knížce lze dětem vysvětlit jednoduchou a nenásilnou formou období holocaustu. Zkrátka doporučuji všem věkovým kategoriím.
Kniha Dítě s hvězdičkou v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) rodinné vztahy komiksy pro děti dětský hrdina svět očima dítěte dějiny pro děti a mládež
Velmi srdceryvný příběh, a moc pěkný úvod do problematiky holocaustu pro děti. Rozhodně doporučuji, nejen dětským čtenářům. Kresby byly nádherné, atmosférické. Text výstižný, i když párkrát jsem se ztratila v myšlence, ale to je možná věc překladu. Bylo to lehce rušivé. Líbilo se mi, že příběh ukazoval pravdu, nebyl zbytečně moc uhlazený pro děti. Co vypíchnu - celostránkovou kresbu domku na vesnici v průběhu roku - jak prosté a přesto se v tomto rozčtvrceném obrázku nacházelo tolik pocitů. Opravdu krásné, a samozřejmě kruté jako všechny takové příběhy.