Autista a poštovní holub přehled
Rodaan Al Galidi
Janine ve svých sedmnácti letech podivně otěhotní. Tak trochu zvláštní nehoda, neboť otcem je brčko. Narodí se jí syn Geert postižený Aspergerovým syndromem. Geniální autista.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , DauphinOriginální název:
De autist en de postduif, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Autista a poštovní holub. Přihlašte se a napište ho.
Neskutečná slátanina. Působí to na mě tak, že tato kniha spatřila světlo světa v českém prostoru jen proto, že získala v roce 2011 cenu EU za literaturu. Díky čemu? Troufám si tvrdit, že snad kvůli tomu, že autor je iráckým uprchlíkem, který musel bojovat tvrdě o to, aby vůbec získal nizozemské občanství - nic proti, ale tito autoři v poslední době opravdu "frčí", přijde mi, že tak nějak patří k "dobrému tónu" je vydávat. Sotva si dovedu představit, že by tuto spatlaninu všeho vydali někomu se jménem Jan Novák pocházejícím z hlavního města ČR. Pak možná také proto, že kniha nevynechá nic z těch "módních" témat, která v knihách současných autorů prostě musí být: sex, alternativní početí, drogy, psychická porucha, peníze. Leckde je těchto témat nadávkováno jako šafránu, ale tady nám autor na 170 stránkách formátu A5 nakládá důkladně - ovšem víc, než je člověk schopen unést. Být to delší, tak to už asi ve zdraví nepřežiju.
Krátká a zajímavá kniha. Ústředním bodem knihy jsou housle a jejich výroba. Hlavní hrdina mi byl sympatický, i přes jeho neobvyklé početí.
Krátká a čtivá kniha, jen ten konec mi přišel hodně rychle ukončený.
Ocenění knihy (1)
2011 -
Cena Evropské unie za literaturu
Kniha Autista a poštovní holub v seznamech
Milá novela, která jasně ukazuje, že vše může mít dobrý konec a každý může ve světě najít své místo.