Avion přehled

Avion
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118253/bmid_avion-2NP-118253.png 4 48 48

Román je obrazem současného vývoje v naší zemi, podávaný velice nekonformním způsobem a je poslední částí volné románové trilogie; předchází Medvědí román a Uprostřed nocí zpěv.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Avion. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Dimas
31.12.2022 4 z 5

“Mé zalíbení v Olince tak trochu souviselo i s mým zaujetím pro nevšední brněnskou architekturu. Líbilo se mi, když půvabná žena obývala neméně krásný dům. Ten dům byl pak jejím klenotem a v mých představách ji stále doprovázel, jako její náušnice, náramky a prsteny.”

Adele02
30.12.2021 2 z 5

Podobně jako u Femme fatale; kdyby se to drželo stylu, jakým byl začátek, rozhodně by mě to bavilo víc.


sharik
20.12.2021 4 z 5

Tohle je ryzí postmoderna, že víc snad ani být nemůže. I na Kratochvila mi přijde celý příběh nečekaně silně metafyzicky propojený. Příběh spisovatele a jeho setkání s otcem emigrantem (a jejich podivnou rodinou) je prošpikován klasicky kratochvilovskými bizarnostmi, v tomto případě například sousedy tajné rasy Kabronů, kteří si uprostřed obýváku vykopali díru do brněnského podzemí. To se proplétá s příběhem, jenž tento románový spisovatel píše: Ještě mnohem fantasknější story o dvou elitních agentech STB, příšerách žijících na veřejných záchodech, tajném synovi vysokého komunistického pohlavára Malého Muka, o děsných komunistických vraždách páchaných bez mrknutí oka nebo o podivném intimním tajemství prvního dělnického prezidenta, či o opravdu zvláštní nájemné multi-vraždě, kdy jeden zabiják střílí na druhého a jsou jimi obsazeny všechny brněnské věže. Nejen, že oba příběhy se mísí, ale v závěru je propojí příchod spisovatele, tentokrát ne románového, což je také další oblíbený meta- a postmoderní prvek... Vše se samozřejmě stáčí k brněnskému hotelu Avion. A aby těch "náhod" nebylo málo, v něm Kratochvil román Avion v první půlce devadesátých let dopsal a zároveň si zmíněný hotel vzal jako předobraz ke struktuře této prózy.
Avion možná není nejlepší Kratichvilova kniha. Ale co se struktury a postmoderny týká, patří k těm nejvynalézavěji propojeným. A troufám si říct, že nejen u nás.

všechny komentáře

Související novinky (1)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1996 - Cena Egona Hostovského


Kniha Avion v seznamech

v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst16x
v dalších seznamech2x