Bába Bedla a dívka na hřebeni přehled
Markéta Pilátová
Markéta Pilátová navazuje na knihu Bába Bedla, která byla zařazena do prestižního mezinárodního katalogu The White Ravens i do českého katalogu Nejlepší knihy dětem. Ve druhém díle ještě prohlubuje magickou linku příběhu – kromě již známé báby Bedly a kouzelného podhoubí se tentokrát dostaneme i do lišejníkového království, v němž se dá zaslechnout vyprávění skrze čas. Příběhy lišejníků přináší útěchu mladičké Ari, jež prožívá už šestou zimu na hřebeni Jeseníků úplně sama a spaluje ji touha po pomstě. Bába Bedla Ari doprovází lišejníkovými labyrinty, skrz příběhy z různých dob a míst na cestě za odpuštěním. Zpěvačka, skladatelka, textařka a výtvarnice Martina Trchová vytvořila čarovné ilustrace spreji a akvarely.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bába Bedla a dívka na hřebeni. Přihlašte se a napište ho.
"V knize je oproti prvnímu dílu posílena pohádková a magická linka a mytologie na úkor historických faktů. Překvapivě krátké věty přispívají k plynulému toku vyprávění a udržují pozornost čtenářů. Zaujalo mě téma pomsty a odpuštění, které je zde dobře zpracované. Knížka dětem ukáže, že není nutné se mstít a oplácet ránu ranou..." Takto knihu hodnotí 15letá Anna z facebookové skupiny Nezletilí kritici, celou recenzi najdete tam.
Skvělý příběh pro děti i dospělé.Ještě snad i silnější příběh než v první, rovněž skvělé, knize o bábě Bedle. Hezký jazyk..poetický i zábavný...ale nekomplikovaný...čte se dobře I maličkým Přesně takové knihy mám moc ráda; překvapující na každé straně. Jde také o cestu malé Ari, na které se dívenka sama musí vyrovnat s utrpením a mnoha emocemi...úžasné, přečetli jsme třikrát. Moc se nám.libila. ( čteme takto já a mojí synove a kamarádka od sousedů 5, 8 a 10let: moc fajn je, že zaujme maličké i větší!!).A ty nádherné ilustrace! Pecka.
Kniha Bába Bedla a dívka na hřebeni v seznamech
2017 | S Baťou v džungli |
2020 | Senzibil |
2007 | Žluté oči vedou domů |
2009 | Má nejmilejší kniha |
2014 | Tsunami blues |
I když má tento druhý díl lepší recenze i hodnocení než první, mě se líbil o něco méně. Ale dívám se na to optikou dospělého člověka, kdy na mě utrpení čtyř dětí na sklonku druhé světové války působilo více, než příběh Ari prahnoucí po pomstě někdy v průběhu snad sedmnáctého či osmnáctého století. Ale nepochopte mě špatně, ani tady nemá ústřední hrdinka zdaleka lehký život. Popravili jí otce, matka zemřela žalem a ona přežívá sama v horách. Bába se v knize dostává celkově do ústraní, protože Ari se naučí naslouchat skrze čas sama, ne pomocí hub, ale lišejníků. Prožívá tím zčásti i příběh nevykonané pomsty španělské princezny. Nakonec se jí podaří uvěznit zlého knížete v čase v Minotaurově labyrintu, ale jako všechny pohádky, i tato má šťastný konec. Bába Bedla tak může zase usnout a v jiné době pomoci dalším dětem. A já se na to moc těším.