Babylon I. přehled
Margita Figuli
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Romány Literatura slovenská
Vydáno: 1946 , Matica slovenskáOriginální název:
Babylon, 1946
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babylon I.. Přihlašte se a napište ho.
Nad chaldejskou říší krále Balsazara se stahují mračna. Perský král Kýros si osobuje právo podmanit si nejmocnější a současně nejzhýralejší město Starého světa - Babylón. Koneckonců se zdá, že Chaldejsku už nevládne ani král, ani právo, ani rozum. Jediný kdo bije na poplach je velitel královských vojsk Nebuzardar. Historický román Margity Figuli se nerozkročil v čase ani v prostoru, přesto nakonec nadobývá vpravdě uchvacující mohutnosti, aniž by nás autorka zahltila otravnými detaily či nekonečnou řadou bezvýznamných postav. Naopak, její tragický příběh je ve své podstatě jednoduchý, prostý a přímý, jeho alfou a omegou jsou dva protipóly: láska a nenávist, jeho osou pak královské město Babylón. Překvapivě soustředěnější a přesvědčivější je Margita Figuli při líčení odstínů nenávisti, prostopášnosti a zloby. Jakmile se pustí na pole milostných vyznání, rozplývá se v podivném nadpozemském oparu, který je navíc tlučohubný až hrůza. První kniha rozmístila hrdiny do klíčových postavení a končí ve chvíli, kdy se rozhoduje o osudu chaldejské říše.
Kniha Babylon I. v seznamech
Babylónie milostný trojúhelník
1967 | Pokušenie |
1961 | Mladosť |
1936 | Uzlík tepla |
1948 | Tři kaštanoví koně |
1987 | Babylon 2 |
Před mnoha lety jsem vyhrála dvě brožované knihy Babylon I a Babylon II. Autora vlastně autorku jsem neznala a v té době jsem historické romány nečetla. A tak byly knihy zastrčeny do zadní části knihovny. Při přerovnávání knihoven mne nějak upoutaly a tak jsem se do nich pustila. A nelituji, vlastně lituji, že jsem si je nepřečetla dříve. Jsou velice čtivé a z té doby vlastně nic moc neznám, takže mne zaujala i tato část historie. A tak se pustím i do druhého dílu.