Báječná léta pod psa přehled

Báječná léta pod psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409384/bmid_bajecna-leta-pod-psa-mjo-409384.jpeg 4 3220 3220

Moderní klasika z pera populárního spisovatele baví čtenáře už pětadvacet let, neztratila však nic ze svého půvabu. Vieweghova typická ironie, kousavý humor a trpký, ale zároveň chápavý pohled na lidské touhy se uplatňují v dnes už notoricky známém příběhu o dospívání citlivého Kvida a jeho mírně neortodoxní rodiny. Návrat do let reálného socialismu má příchuť melancholie; bez lítostivosti, zato věrně připomíná ústrky, kterých se režim dopouštěl na obyčejných lidech. Vedle Kvida je tak druhým tragikomickým hrdinou jeho otec, roubící si ve sklepě rakev a upínající se k sovětské perestrojce.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Báječná léta pod psa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (364)

Čand@
21.06.2024 4 z 5

Nepočítam sa medzi veľké Vieweghove fanynky, aj keď nepopieram jeho spisovateľský talent, ale na dve jeho knihy nedám dopustiť: Báječná léta pod psa a Účastníci zájezdu.
Film Báječná léta mám fakt rada, ale kniha, to je trochu iná liga. Vieweghova čiastočná autobiografia je ozaj vtipná (Kvídov a Jaruškin neromantický zápas o stratu panenstva je priam hrdinský :)), ale zároveň pre nás, čo sme tú dobu zažili, v istom zmysle i mrazivá … psychiater, čo ordinuje v kotolni, gynekologička, čo budúce matky vyšetruje kdesi v šatni, súdruh, čo si po revolúcii môže dovoliť sprivatizovať krčmu za pár miliónov (v dobe, kedy mesačný plat môjho otca bol 2100 Kčs za mesiac) … snáď už nikdy.
Rozhodne stojí za prečítanie.

RonnieSmithx
11.06.2024 4 z 5

Překvapivě mi to přišlo celkem vtipné, atmosféra doby je znázorněna skvěle, ale ta psychopatická apatie k zabití psa mě děsí.


JointlieKat94
06.06.2024 5 z 5

Je to naprosto nečekané, ale jakkoliv pana Viewegha nemusím, přeci jen musím uznat, že z jeho knih vznikly krásné filmy. A to samé platí u této. Film s přítelem milujeme, ale knihu jsem měla staženou už tak dlouho..! A moc se mi do ní nechtělo. Ale!

Z počátku jsem četla jen tak z lehka.. nechtělo se mi, co si budem.. ale jakmile jsem si začala představovat v různých situacích herce (Libušku a Ondřeje), hned se mi četlo o poznání lépe! Kniha je ale samozřejmě ještě lepší, než film, a já se někdy opravdu hlasitě smála (na noční v práci jsem pak musela předčítat dva úryvky) a je to naprosto báječné. Není to s filmem totožné, ve filmu mi nejedna scénka chyběla (třeba Kvido na poště) ale moc jsem si čtení užila.

Dokonce tak moc, že si pořídím i papírovou verzi domů. :)

všechny komentáře

Související novinky (3)

Michal Viewegh: Možná už jsem prostě knih přečetl až moc

02.08.2021


Zeptejte se Michala Viewegha...

13.05.2021


Viewegh, Škvorecký a další eknihy zdarma ke stažení (3. díl)

08.04.2019


Citáty z knihy (1)

Jako babička šlapala na východ, když se chtěla cítit mladší, musel náš otec - aby se cítil jako člověk - jezdit na Západ...


Ocenění knihy (1)

1993 - Cena Jiřího Ortena


Kniha Báječná léta pod psa v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených5 833x
ve Čtenářské výzvě599x
v Doporučených204x
v Knihotéce812x
v Chystám se číst356x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech22x