Bájesloví slovanské přehled

Bájesloví slovanské
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355006/bmid_bajeslovi-slovanske-ZJg-355006.jpg 4 38 38

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bájesloví slovanské. Přihlašte se a napište ho.

Inutihar
31.07.2024 4 z 5

Počet spolehlivých pramenů ke slovanské mytologii je značně omezený a s výjimkou některých archeologických nálezů se už nijak významně nerozšiřuje. Takže i víc než sto let starý přehled od Máchala je v mnoha ohledech dostačující pro základní seznámení s tématem, i když ta knížečka samotná se nedá chápat moc jako odborná práce v dnešním slova smyslu, ale spíše jako spisek popularizační. A samozřejmě moderní literatura nabídne výrazně více perspektiv daných pokrokem v oblasti srovnávací mytologie pro ty, co téma skutečně zajímá.

kopeceli
28.01.2024 4 z 5

S pojmy, kterými se publikace zabývá, se nezřídka setkávám v literatuře slovanských autorů. K základní orientaci dostačuje.

asakz
16.01.2022 3 z 5

Kniha má dvě části - první, rozsáhlejší, se zabývá duchy a bájnými bytostmi, zatímco druhá bohy. Text je doplněn černobílými ilustracemi různého původu. Celkový dojem: sbírka bizarních pověr, jež se zachovaly ve zlomkovité a velmi zkreslené podobě. Není to tak úplně nezajímavé, ale určitě tu nenaleznete nějaké hlubší ucelené informace o původní slovanské kultuře a duchovnosti.

Kniha Bájesloví slovanské v seznamech