Balada o pilotovi přehled
Jiří Stránský
Novela, napsaná podle skutečné události, se odehrává v prvním poválečném roce 1946. Hrdinou je pilot Emil Malík. Za války bojoval v Británii a dostal se i do Sovětského svazu, kde ale nesplnil to, co od něj kremelští vládci očekávali. Po válce se proto stává nepohodlným i československým komunistům, kteří se už připravují na převzetí moci, a chce odejít i s rodinou do Holandska. Politické drama se v novele významného českého autora prolíná s milostným příběhem, ztrácením a znovunalézáním lásky hlavního hrdiny a jeho manželky Karly.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balada o pilotovi. Přihlašte se a napište ho.
Posloucháno jako audiokniha. Nemůžu se ubránit dojmu, že film je lepší i když to tak často nebývá.
,,V každé válce umírají lidé. Ale oni nemysleli na to, jak zahynout. Mysleli na to, jak se nedat."
Příběh muže, jehož smyslem života bylo létání.
Příběh elitního dopravního pilota RAF, pro něhož Holandsko znamenalo po válce bezpečí.
Příběh muže, kterého dohnala minulost. Člověk míní, NKVD mění.
Příběh o nelehké době, v které si válkou vyčerpaná země ,, zdivočele" zvykala na podivné praktiky nejenom ,,přátel" z východu.
Moje pocity: Chaotičnost a zmatenost na začátku příběhu. Trpkost, smutek na konci.
Vztek přetrvává.
P.S.: Pravda byla vyslovena, je tedy čas na odpuštění...?
Audiokniha: jednoduše, přirozeně vcítěně, navzdory ostrému ,,S" podmanivě čte Luděk Munzar
Kniha Balada o pilotovi v seznamech
2006 | Zdivočelá země / Aukce |
1991 | Zdivočelá země |
1998 | Štěstí (10 povídek) |
2013 | Balada o pilotovi |
2004 | Tichá pošta |
Tak tato kniha se mi teda moc dobře nečetla. Příběh se ztrácí v krátkých odbočkách a místo, aby napětí gradovalo, tak k závěru tak nějak doklopýtáme a jsme rádi, že kniha není delší. Možná kdybych si dal tu práci ještě jednou, našel si čas a v klidu ji celou přelouskal, byl by zážitek jiný, ale do toho se mi už nechce.