Morové lodě přehled
Christopher Golden , Mike Mignola
První světová válka je náhle ukončena podivnou morovou ranou. Evropa se z ní těžce vzpamatovává, je však vzápětí zaplavena hordami upírů. Na scénu vstupuje válečný veterán, lord Henry Baltimore. Poháněn pomstou, pronásleduje jednoho z oněch netvorů. Na cestě vedoucí skrze krvavá kolbiště, vraky morových lodí, vybuchující vzducholodi i hřbitovy ponorek nemilosrdně potírá všudypřítomné zlo.... celý text
Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: 2017 , Comics CentrumOriginální název:
Baltimore vol. 1: The Plague Ships, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morové lodě. Přihlašte se a napište ho.
„…..a přátelé,
když už nikdo nebyl ve střehu,
hororové komiksy
povstaly z mrtvých.“
(Joe Hill)
Možná se divíte, kde se tady vzal citát spisovatele Joa Hilla, syna Stephena Kinga? Ale proč ne? Proč by v hororové knize neměl být použit citát z úst tvůrce nejen hororu, ale i komiksů? Tak jo, nebudu vás škádlit. Na počátku této komiksové hororové upíří ságy je předmluva s názvem „Návrat z hrobu“, kterou spáchal Joe Hill. Zavzpomínal na doby, kdy se z komiksů stali opláštění létající hrdinové a zmizela veškerá krev, drogy, hororové scény, sex a násilí. Inu, ta doba už je pryč a surový horor může opět „povstat z hrobu“. „VPŘED!“
Malá ochutnávka:
Přestaň, děvče. Vím, že chceš z tohoto proklatého města odejít, ale ne s ním. Nosí znamení zla. Na ramenou mu sedí Smrt, ta však nejeví zájem o něj, ale o ty, kteří se k němu přidají. A tato jeho výprava stojí život i duši každého, koho má rád....
Vždycky, když vezmu, respektive, otevřu nový komiks, druhou věc po očuchání, na co koukám, je kresba. A Morové lodě jsou opravdu precizně nakreslené a podbarvené. Když pominu třetí obrázek na čtvrté straně, kvůli kterému se na počátku rozplýval Joe Hill, tak asi nejlépe se to dá posoudit ve druhém sešitě tohoto svazku. Je skoro beze slov, ale děj jsem si totálně vychutnal. Všechna ta hrůza je podmanivá.
Citát: Vidíš? Ten chlap je nezmar, ani peklo by ho nestrávilo.
Dějově je to také perfektní. Cesta lorda Baltimora je plná krve, smutku, ale i malých vítězství. Je ale teprve na počátku a tak se nechám překvapit, jak to celé dopadne. Skvěle rozjetá série, kterou mi trochu kazí komentáře k posledním dvěma knihám. Bojím se toho, co mě na konci příběhu čeká.
Při čtení jsem poslouchal Bathory a Quorthonovu baladu „Twilight of the Gods“ z roku 1991. Také jsem mistru Mike Mignolovi vložil pár citátů z této knihy na jeho DK profil. Není zač. „Zjevně nemám dost rozumu na to, abych zemřel.“
Citát: Její tělo shoří, ale ta stvůra v něm nezemře, dokud nebude zničena i její upíří duše.
Série Baltimore má pomalý rozjezd. Už ale v prvním sešitě se dozvíme, proč lord Baltimore tak vehementně pronásleduje upíra Haiguse. Příběh zajímavý, i když zatím jednoduchý, kdy je těžké přemýšlet nad tím, jak se bude dál odvíjet, kromě jistoty, že Baltimore a Haigus po sobě půjdou tak dlouho, dokud jeden druhého nedostane navždy na onen svět.
Kresba je ve stejném stylu jako je Hellboy. Kresby jsou většinou tmavé a temné, výraznější barvy zahlédnete jen když něco hoří nebo krvácí. Přesto je kresba výrazná. Není to jako u některých komiksů, kde díky tmavým obrazům můžete jen hádat, co se na nich děje. Temnota se ale k tomuto komiksu hodí, protože se jedná o temný příběh odehrávající se v neutěšené době.
„Vidíš? Ten chlap je nezmar, ani peklo by ho nestrávilo.“
„Její tělo shoří, ale ta stvůra v něm nezemře, dokud nebude zničena i její upíří duše.“
„Zjevně nemám dost rozumu na to, abych zemřel.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Morové lodě v seznamech
Taková komiksová jednohubka, která mě příjemně překvapila.... Zajímavě vedený děj, který má spád ...