Banka přehled
Johana Kral (p)
Přepadení banky roztočí kolotoč bezpečnostních opatření. Na místo přijíždí policejní jednotka, velitel zásahu očekává složité vyjednávání s pachatelem. Místo toho se ozve střelba. Když se konečně policisté dostanou dovnitř, objeví několik těl, mezi nimi i mrtvého útočníka. Kdo má na svědomí všechny zabité a proč přepadení naplánoval, když se na první pohled nic neztratilo? Vyšetřovatelé Camilla se Simonem brzy zjistí, že na nového kolegu, s nímž sdílejí kancelář, se nejen nemůžou spolehnout, ale musí si dávat pozor na každé slovo. Navíc se situace komplikuje, přicházejí další vraždy i nové přepadení.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Banka. Přihlašte se a napište ho.
Třetí kniha ve volné sérii o vyšetřovatelích Camille a Simonovi, kteří tvoří dvojici hlavních vyšetřovatelů.
Přestože se jedná o pokračování, kniha skvěle funguje i jako samostatný příběh a nemusíte bezpodmínečně znát předchozí díly k pochopení zápletky. Ale nějaké odkazy zde najdeme, tak za mě je lepší číst knížky postupně (hlavně protože za to stojí).
Příběh začíná dynamicky – přepadením banky, které místo vyjednávání končí střelbou. Uvnitř se najde několik mrtvých - včetně pachatele.
Na první pohled se však nic neztratilo, což vyvolává otázky. Hodně otázek.
Vyšetřování se rychle rozbíhá, a brzy vyjde najevo, že bankovní přepadení není jediným zločinem, který policisté řeší.
Napětí se stupňuje a nové události přivádějí do děje stále více záhad.
Autorka velmi dobře pracuje s tempem a dramatickou zápletkou, která je dostatečně složitá, aby zaujala, ale zároveň ne natolik komplikovaná, abychom v ní ztratili přehled.
Díky menšímu počtu postav se děj snadno sleduje a každý nový charakter je pečlivě představen.
Kromě hlavní dvojice vyšetřovatelů – temperamentní Camilly, kterou dokáže zkrotit jen její partner Simon – se setkáváme i s jejich kolegy Annie a Michelem.
Ti působí jako jejich opaky: jsou ambiciózní, pragmatičtí a chladní, bez emocí, což vytváří mezi oběma dvojicemi silné napětí.
Technik Marcel přidává příběhu trochu odlehčení svými vtipnými hláškami, zatímco šéf týmu, komisař Dubois, je naopak rozrušený a roztěkaný. Proč?
Dubois se rozhodne jednu ze situací vyšetřit osobně, ačkoli mu chybí motiv i konkrétní podezřelý. Podaří se mu to?
Kniha má rychlý spád a autorka nám naznačuje, že hrdinové brzy narazí na nějaký zvrat.
Díky této neustálé hře s očekáváním je děj napínavý, i když v něm neteče krev proudem a brutální popisy násilí k tomu také nejsou potřeba.
V příběhu se prolínají tři hlavní zločiny – a všechny se postupně proplétají. Kniha se tak pohybuje mezi různými vyšetřovateli, kteří shromažďují informace, a napětí se udržuje až do konce.
Pachatele jsem neodhadla, což považuji za pozitivum – autorka mě dokázala držet v nejistotě až do poslední chvíle.
Banka je čtivým příběhem, který rozhodně stojí za přečtení.
Pokud hledáte detektivku, kde nejde o brutální krveprolití na každé stránce, ale spíše o napětí a vztahy mezi vyšetřovateli, bude pro vás tato knížka správnou volbou.
Jedna výhrada - pracovník banky by nikdy nepustil do zázemia niekoho, o kom dopredu nevie.
Inak výborné počteníčko.
Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)
05.11.2023
Kniha Banka v seznamech
2020 | Tvář |
2022 | Probudit se jako delfín |
2022 | Asistent |
2024 | Skandální plán |
2023 | Banka |
#banka @johana_kral @mobaknihy
Banka je tretím pokračovaním vo voľnej sérii. Predstavila som vám už Tvár a Asistent. Nenadväzujú na seba priamo, takže sa nemusíte báť ak ste dve predchádzajúce nečítali a siahnete hneď po banke. Avšak za mňa je lepšie ich čítať od prvej, pretože séria je postavená na vyšetrovateľoch Camille a Simonovi, ktorí majú svoj život aj mimo oddelenia.
Kniha začína prepadnutím banky, zásahovka čaká na páchateľove požiadavky. Chce peniaze? Pristaviť auto? Ten pošle za seba jedného s rukojemníkov, aby policajtom povedal, že chce mať len čistú ulicu. Bez policajtov, inak zomrie prvý človek. Nič nevyšlo. Ozve sa strelba, ale namiesto piatich obetí, o ktorých vedeli, že sa nachádzajú v banke, je obetí šesť. Lupič je tiež obeťou.
Kto strielal? Prečo prepadnutie plánoval, keď nič nezobral?
Aby sme sa v priebehu vyšetrovania nenudili, tak toto nebude posledné prepadnutie banky. A aby napätie gradovalo Camilla a Simon sú privolaní aj k niekoľkým vraždám. Autorka nám po kúskoch naznačí, že k niečomu príde aj keď nevieme kedy. Aj v tejto časti majú nového kolegu, ale od začiatku je taký namyslenejší aj keď ho vedia uzemniť. Čo sa týka komisára Duboisa, za mňa to je zbytočná figúrka a už dávno ju mali vymeniť. Ako v predchádzajúcich častiach (až na jednu, kde išiel do akcie) je nespoľahlivý, jedno povie, druhé spraví, ale verím, že ma dobré srdce.
Dočkáme sa pokračovania?
Ďakujem autorke za prejavenú dôveru.
Máte radšej samostatné časti série, alebo keď na seba nadväzujú?
#spolupracasnikou #podporujemeceskychautorov #detektivka