Barbora, buch & katarze přehled

Barbora, buch & katarze
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380866/bmid_barbora-buch-a-katarze-0mw-380866.jpg 4 18 18

Novela Barbora, buch & katarze je v mnohém punkový příběh mladé ženy, která se zmítá mezi touhou nalézt sama sebe a zároveň samu sebe zatratit. Kdo je hlavní hrdinkou? Krásná a trochu drzá Sylvie, která se vyžívá v sebedestrukci alkoholem a lavíruje mezi několika muži coby novodobá konkubína? Nebo překladatelka Barbora, jež hledá bucha a vnitřní klid? Nebo je to buch, který pobaveně pozoruje jejich životní peripetie? Možná jsou jimi všichni. Mnohovrstevnatý příběh vyprávěný z několika perspektiv je bravurně jazykově vystavěn. Neustálé průniky replik, opakování trpkých osudů žen z jedné rodiny je jen zdánlivě povrchním obrazem života v jednom městě, kde se potkávají lidé s „velkým srdíčkem“, alkoholici, mravné ženy s věčně mastnými vlasy a muži hovořící o Kantovi. Gibová se vlamuje do života ženám sledujícím porno a poslouchajícím operu s naprostou přirozeností a lehkostí. Její neotřelý vypravěčský talent, smysl pro sarkasmus i cit pro jazyk ji vynesl taky nominaci na cenu Anasoft litera.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barbora, buch & katarze. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Vla100V
27.11.2021 5 z 5

Surová moderná próza,hltal som ju jak tresku s čerstvým rožkom…škoda že tak tenká knižka

adorjas
31.05.2021 3 z 5

Také to slovenské, moderné, kde sa hraje s textom a jeho grafickým vizuálom. Je to jeden z poznávacích znakov Ivany Gibovej, ale niečo podobné som už videla pri knižke Hello, my name is Anča Pagáčová od Lucii Siposovej pred rokmi.
Akurát tu máme vykreslenú hlavnú postavu Barboru/Silviu s hraničnou poruchou osobnosti, ktorá v takých jemne vykreslených náznakoch hovorí aj o problémoch mladej generácie, ktorú čoraz viac a viac zužujú aj psychické problémy. K tomu niekedy až príliš svieži text v podobe nadávok a otvorených popisoch sexuálnych scén (čo mi osobne nevadilo, nejako mi to sedelo k textu celkovo).
Asi to nebude kniha pre každého a hlavne nie, pre "mierumilovných" čitateľov, ktorí si radšej čítajú viac oddychovú literatúru.


sharik
23.07.2019 3 z 5

Útlá próza o psychickém onemocnění a cestě k sobě samému. Hlavní hrdinka je spisovatelka Barbora a její alter-ego Sylvie. V hlavní roli je rozpor této postavy, projevující se hlavně v Barbořině rezervovanosti a Sylviině (slovy textu) "kurvení", jímž Barboru (se kterou sdílí tělo) trápí. Víc prozrazovat nebudu. Snad jen, že kniha trpí a zároveň láká vším, co dělá současnou postmodernu tím, čím je. Je rozporuplná, stylově vytříbená, až příliš plná sexu a snahy šokovat, hraje si se čtenářem. Jestli vás nadchne nebo znudí, záleží asi zejména na tom, zda jste ochotni to s autorkou hrát a pod tím vším cíleným šokováním hledat schovaná velká témata. Pak možná zjistíte, jak hezky s onou zdánlivou prvoplánovostí kontrastují. Ale musím říct, že to tlačení na pilu ohledně otevřených popisů intimností (hlavně v první polovině knihy) mi přišlo trochu zbytečné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barbora, buch & katarze v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

Ivana Gibová
slovenská, 1985
2014  68%Bordeline
2020  64%Eklektik Bastard
2016  76%Barbora, boch & katarzia
2013  67%Usadenina
2023  72%Babička©