Baruška přehled

Baruška
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53756/bmid_baruska-QTM-53756.jpg 4 62 62

Bohatý sedlák Bartoš poslal svou dceru Barušku do Vídně, do služby, aby se naučila hospodařit a pansky mluvit. Sám ji odvezl až do města, kde s pomocí malíře Vojtěch Lesanského našel bohatého krajana Slavíčka, u kterého měla Baruška sloužit. Jeho paní byla velmi přísná a ostatní služky se Barušce smály pro její nezkušenost a prostotu. Jedinou útěchou Barušky byla její dávná kamarádka Kačenka, která ji radila, aby si našla milého, kterému by si mohla postěžovat. Barušce se líbil mladý Vojtěch a také Vojtěchu nebyla Baruška lhostejná...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baruška. Přihlašte se a napište ho.

Maki229
13.07.2024 5 z 5

Do ruky se mi doslat soubor několika povídek Boženy Němcové, mezi nimi i tato. Dodnes jsem o ní ani neslyšela. V knize se mi líbí, že jsou díla řazená chronologicky, jak je paní Němcová psala, což je pro mě taky poučné, sledovat tvůrčí vývoj psaní.
Začala jsem Baruškou a jsem navýsost spokojena. Ukazují se zde nástrahy pro naivní dívku z vesnice, která je vržena do města, navíc do rodiny, kde s ní zachází jak s posledním pohůnkem. Mám ráda dobré konce a to se jí nakonec povedlo.

medlovice
25.01.2023 5 z 5

Krásná archaická čestina , výborně načtená Danielou Kolářovou. Ani jsem nevěděla, že Němcová něco takového napsala . Znám Karlu a Divou Báru ale neznala jsem Barušku . Nikde jsem ji neviděla. Hezká obálka a pravdivý příběh, život není peříčko a láska hory přenáší a musí se o ni bojovat.

Doubravka1975
11.01.2023 4 z 5

Pěkná pohádková povídka o temperamentní vesnické dívence Barušce. Je zde pěkně rozebráno sociální postavení služek a nerovnoprávnost muže a ženy

Kniha Baruška v seznamech

v Mé knihovně10x