Barva nachu přehled

Barva nachu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29618/bmid_barva-nachu-ZKf-29618.jpg 4 184 184

Dnes již klasické dílo – slavný román, psaný formou jednoduchých dopisů Bohu, o ženském sebeuvědomování i sebevědomí. Nejznámější dílo afroamerické spisovatelky, která spolu s Toni Morrisonovou představuje v Americe výrazný ženský hlas a která započala éru literatury, v níž si ženské spisovatelky troufly psát otevřeně o svém sexuálním prožívání.. Barva nachu byla v USA (tedy ještě před později tak opatrnou "politickou korektností") nadšeně přijata, získala dvě nejdůležitější literární ceny a také ji úspěšně zfilmoval Steven Spielberg. Nezapomenutelný literární portrét hrdinky Celie, jejích přátel a rodiny je plný vášně, bolesti a chuti do života. K opravdovosti a dojemnosti příběhu přispívá především jazykový způsob, jakým je Celiina výpověď podána.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Color Purple , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva nachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Lenka276
29.04.2024 2 z 5

Souhlasím s komentáři, že první část knihy se mi moc líbila. Zajímavě popsaný svět černošských žen. Druhá část knihy mě moc nebavila.

monushka
29.03.2024 4 z 5

Polovinu knihy jsem doslova zhltla. Strašně mě bavily dopisy adresované Bohu. Dopisy adresované vzájemně sestrám mě už nebavily tolik. Ale i přesto se mi líbilo, že román řeší několik témat, která budou aktuální ve všech dobách a za všech generací.


kaja77
24.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kdysi jsem viděla filmové zpracování této knihy, nadchlo mě a moc jsem si chtěla přečíst i knižní předlohu. Na knihu jsem hooooooodně dlouho čekala, vydali ji znovu až v r. 2024. A čtení jsem si vyloženě užila. Po celou dobu jsem naprosto fandila Celii a prožívala s ní všechny její mizérie dětství a mládí, její postupné nabývání sebevědomí, spokojenosti a objevování sebe sama. Je neskutečné, že život může dělat i takové legrácky jakože si ten hrozný pan _ a Celie nakonec budou spokojeně povídat a šít na terase..

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvůr hurikánů, Válečný král a další knižní novinky (2. týden)

07.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1983 - National Book Award (Fiction - Hardcover)
1983 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Barva nachu v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených232x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených27x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst449x
v Chci si koupit64x
v dalších seznamech18x