Barva vraždy Bee Larkhamové přehled
Sarah J. Harris
O Jasperovi byste měli vědět tři věci: 1. Vidí svět úplně jinak než vy. 2. Nedokáže rozpoznávat obličeje. Ani svůj vlastní. 3. Stal se jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové. Jenže chytit vraha, jehož obličej si nepamatujete, není jednoduché… Synestezie je způsob vnímání, při němž určitý vjem vyvolává vjem jiný, který nemá oporu ve skutečnosti. Svět třináctiletého Jaspera Wisharta je vymalovaný barvami, které nikdo jiný nevidí. Slova, čísla, hudba, dny v týdnu, hlasy lidí — to vše má svůj vlastní, jedinečný odstín. V pátek však Jasper objevil novou barvu, která se mu nelíbí a které nerozumí — barvu vraždy. Jasper má podezření, že provedl něco strašného a že s tím má něco společného i jeho otec. Zakrvácený nůž, křik a obrazy, které mu víří v hlavě, chlapci nahánějí strach. Rozhodne se proto znovu projít události posledních měsíců a poté příběh svého vztahu s Bee namalovat. Jasper se zoufale pokouší vyznat ve svých vzpomínkách i barvách, které ho nakonec dovedou k pravdě. Zdá se však, že ve hře je ještě někdo další, kdo se mu jeho úsilí pokouší překazit.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
The Color of Bee Larkham's Murder, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva vraždy Bee Larkhamové. Přihlašte se a napište ho.
Velmi netradiční detektivka. Hned od začátku je potřeba naladit se na specifické vyprávění autistického kluka. Ovšem pak se čtenáři otevře úžasný svět, ve kterém každý člověk, každý zvuk, každé jídlo, dokonce i den v týdnu má svou barvu. Detektivní linka v první půlce knihy ustupuje do pozadí, rozkrývání zločinu probíhá zvolna a až v závěru nabere spád. Snad by knize prospělo o něco zredukovat počet písmenek, přesto se jedná o velmi příjemné překvapení. Mimochodem, věděli jste, že je v Anglii celoročně dovolen lov jednoho konkrétního druhu papouška?
Tento žánr detektivek nebo vražd si přečtu pouze jednou za čas. Příběh vyšetřování vraždy navíc s autistickým hlavním hrdinou pro mě byl docela nezáživný, ačkoli mám s autisty pracovní zkušenost, dokážu si představit, jak je to s nimi složité. I tak jsem několikrát knihu odložila a přečetla si knihu jinou. 200 stran se mi táhlo, přišlo mi to dost zdlouhavé a natahované, synestezie je dobře popsaná a bylo to zajímavé, ale někde neustále opakování popisování barev hlasu působilo rušivě, byť to mělo důležito roli. Asi až posledních 50 stran a rozuzlení mělo spád a čtěnář se konečně dozvídá jak to bylo. Překvapení nechybí, ale na to, že v knize nebylo moc postav nezbývá moc možností, kdo by mohl vrahem být.
Knižní novinky (13. týden)
24.03.2019
Kniha Barva vraždy Bee Larkhamové v seznamech
Táto kniha je naozaj veľmi zvláštna a Jasper je jedinečná hlavná postava. Ale treba povedať, že aj dosť otravná. Snažila som sa brať ohľad na jeho diagnózu, ale niekedy mi strašne liezol na nervy. Hlavne prvá polovica je navyše dosť rozťahaná, je tam až priveľa pozorovaní vtákov, aj keď na druhej strane bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako človek so synestéziou môže vnímať svet a neviem si ani len predstaviť aké to musí byť, keď človek nevie rozlišovať tváre. V tejto časti bola vražda dosť v pozadí a viac sa to rozbehne až v druhej polovici, ktorá mi zbehla veľmi rýchlo, keďže naozaj som chcela vedieť ako to vlastne bolo a že či je za vraždou Jasperov otec alebo nie. Ale napriek vražde a náznakom vyšetrovania to určite nie je detektívka, skôr sonda do vnútorného sveta chlapca s veľmi špecifickým vnímaním sveta. Bolo to celkom poučné, aj keď to mohlo byť kratšie.