Básně sebrané přehled
J. H. Krchovský (p)
Básně sebranéBásně J. H. Krchovského, jednoho z nejvýraznějších tvůrců vzešlých z pražského undergroundu, se staly kultovními a některé doslova zlidověly. Svědčí o tom i fakt, že nemálo z nich bylo zhudebněno a jeho dosud vydané knihy jsou dnes beze zbytku rozebrány. Uhrančivost Krchovského poezie, působící napříč generacemi čtenářů, vzlíná z všudypřítomného tajemna a jakéhosi oparu smrti, jenž obestírá děje zdánlivě všední a samozřejmé. Mnoho již bylo napsáno o jeho inspiraci dekadentní poezií a vůbec atmosférou fin de siecle, ale veškerá morbidita a nihilismus jsou tu zároveň zdrojem zdrcujícího sarkasmu a sebeironie. Předchozí souborné vydání Krchovského veršů Básně vyšlo již v roce 1998 a od té doby se ho v několika dotiscích prodalo více než osm tisíc. Básně sebrané tento kánon rozšiřují o dvě později vydané sbírky Poslední list (Petrov 2003) a Nad jedním světem (Host 2004).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně sebrané. Přihlašte se a napište ho.

Jeho básně miluju, a tak jsem si tuto knihu nadělila k narozeninám. Líbí se mi ta syrovost, ty jeho hry se slovy, ty pointy.

Kdyby se taková poezie učila ve škole, měli bychom k ní úplně jiný vztah.
Moje první setkání s autorem, ale určitě nebude poslední.
Kniha Básně sebrané v seznamech
v Mé knihovně | 167x |
2010 | ![]() |
1998 | ![]() |
1997 | ![]() |
2004 | ![]() |
1997 | ![]() |
Nemůže říct, že bych Krchovského tvorbu nekriticky milovala, ale rozhodně mě baví. K pár věcem se rozhodně s láskou vrátím.