Básně z Jestřábí věže přehled
Robinson Jeffers
Výbor z básní u nás víc než kde jinde ve světě chápaného a uznávaného básníka a dramatika, jenž založením samotář se od člověka zdánlivě oddaloval, ale svým dílem prokázal, jak hluboce k němu lnul a jak se chvěl o osud jeho i celého lidstva. Knihu obohacuje zasvěcená studie, básníkův životopis a mikrodeska s přednesem básní a výjevu z divadelní hry Medea. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně z Jestřábí věže. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha je mým restem z roku 2021. Rozečetla jsem ji právě loni, ale dočetla až dnes. Nicméně ten čas, který jsem s básněmi tohoto amerického básníka strávila, rozhodně stál za to.
Jeffersova tvorba je silně prostoupena krajinou, v níž žil. Hojně se zde reflektuje téma oceánu (či vody obecně), zvířat, země, živelná síla přírody, která nás přežije. Byť se tu dost řeší otázka sepjetí člověka s přírodou a místem, kde člověk žije, je Jeffers nicméně i humanistou - zabývá se tu i otázkami lidství. Pozoruje vývoj lidstva, přemýšlí nad tím, obává se o lidstvo, ale vše to dělá zpovzdálí jako pasivní pozorovatel.
Překrásná formulace myšlenek, pocitů a vjemů ze života "teď a tady" si mne získala hned od začátku. Dozajista tomu pomohl i skvostný překlad Kamila Bednáře, který se s Jeffersem znal a přátelil.
Asi to nebude zrovna čtení pro každého, spíše pro náročnější čtenáře. Ale stojí to za to. Nádhera, tohle jsem si fakt užila. Snad po dlouhé době, co dávám nějaké básnické sbírce tak vysoké hodnocení. 4,5 hvězdy z 5. (Ano, na férovku přiznávám, že s pár texty jsem se úplně nepotkala, ale bylo jich tak málo, že musím i tak hodnotit vysoko.)
Čtyři roky po vydání Jestřábího křiku vyšel v KPP (Klub přátel poezie) tento výbor z básníkova díla. Kamil Bednář přebásnil jeho verše a v knize najdete i běh života tohoto velkého humanisty a osamělce. Tato kniha se stane perlou vaší knihovny.
Nechci tu opakovat, co již bylo řečeno, pro zájemce doplňuji proklik, kde se dozvíte více a spatříte i legendární básníkovo sídlo na Mysu Karmel.
Kniha Básně z Jestřábí věže v seznamech
1961 | Pastýřka putující k dubnu |
1964 | Básně z Jestřábí věže |
1979 | Cawdor |
1960 | Hřebec grošák / Silák Hungerfield |
1976 | Pastýřka putující k dubnu / Mara / Hřebec grošák |
Dokonalé a silné. Tady jsou veškerá slova zbytečná. Velký dík a vděk panu Bednářovi za bravurní překlad a sestavení toho nejlepšího, co R. Jeffers napsal.