Básně (ze zásuvky) přehled
Karel Šiktanc
V souboru, který vznikl původně editorsky jako součást sebraných spisů Karla Šiktance, nalezneme verše, jež autor z nejrůznějších důvodů nezahrnul do svých sbírek. Kromě básní, napsaných převážně ve druhé polovině šedesátých let 20. století, se zde objevují i Šiktancovy reflexe, dedikované jeho literárním druhům a přátelům, jako byl Jaroslav Seifert, Jan Skácel, Oldřich Mikulášek a jiní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně (ze zásuvky). Přihlašte se a napište ho.
Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)
29.06.2020
Kniha Básně (ze zásuvky) v seznamech
1990 | Adam a Eva |
1962 | Heinovské noci |
1990 | Český orloj |
1957 | Básnický almanach 1956 |
2000 | O dobré a o zlé moci |
Na poezii K. Šiktance se chystám delší dobu, v minulosti jsem pár jeho sbírek četl, bohužel mi byly ještě zastřeny jakýmsi tajemstvím. Byl jsem zvědav, jestli už nastal ten správný čas k četbě Šiktancových veršů. Zdá se, že nastává, ne úplně, ale "šiktancovsky" se něco děje.
Tato sbírka je rozdělena do dvou část, více srozumitelná (a tudíž se mi i více líbila) se mi jevila druhá část. V té Šiktanc dedikuje své verše českým literárním osobnostem. Subjektivně citově zabarvené verše rozmlouvají s adresáty, chtějí mu něco sdělit.
V úvodní části na čtenáře promlouvají pohádkově-lidové lyrické subjekty, přesto co říkají, je pro mě stále zahaleno.
Bude potřeba se do tohoto světa nořit častěji, zjišťovat různá zákoutí a tajná místa. Třeba někde bude okýnko, kterým prosvitne denní světlo. Možná tímto světlem může být i Hruškova monografie Někde tady.