Básnické spisy I. – 1947–1963 přehled

Básnické spisy I. – 1947–1963
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233357/basnicke-spisy-i-1947-1963-233357.jpg 5 34 34

Básnické spisy série

1. díl >

Egona Bondyho netřeba představovat: guru několika generací nonkonformní mládeže, světec českého undergroundu, svérázný filozof, pozoruhodný prozaik a především – vynikající básník. Projekt Bondyho sebraných básnických spisů si klade za cíl představit poprvé v úplnosti jeho básnickou tvorbu, včetně nově objevených či rekonstruovaných textových materiálů. Proponované tři svazky nepřinesou „pouze“ Bondyho vlastní texty, nýbrž i ediční aparát; naše edice se tak svými parametry v mnohém přibližuje kritickému vydání. Zárukou kvalitního edičního zpracování je Martin Machovec, přední český editor, literární historik, znalec Bondyho díla a kronikář českého undergroundu. První svazek přinese legendární texty z let 1947–1963.... celý text

Poezie
Vydáno: , Argo

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básnické spisy I. – 1947–1963. Přihlašte se a napište ho.

ozzak
20.01.2025 5 z 5

Prvni svazek basni legendy českého undergroundu Egona bondyho 1947 - 1963. Básně od surealistickych počátku po totální realismus ve kterých bondy velmi verne popisuje ovzduší 50 let až, po filosofické básně inspirovaný marxismem a východní filosofii. Věcina básní neztratili své kouzko i po 70 letech po napsání.

Jedine co jsem snědl
Jsem získal a pochopil nejintimneji
Je to poucka ekonomická v lasce
a sadisticka v ekonomii

Protože jsem nejvetci žijící básník
přemýšlel jsem o poezii
Jediným jejím meritkem jsou vteřiny jenž strávím v
bezmoctnosti.
K večeru
na všechno seru.
Pak si u Uprumu
koupím flašku rumu
Sedím u ní sám cením se jak pan
Za malou chvíli jsem už opily
Pěkně koukám dolů
na trnoze stolu
Nikdo o mně nevi
že jsem marxist levy

S Vladimírkem chodím piti
ještě když slunce svítí.
Sedíme spolu v hospodě u stolu
Vladimír vykládá sem a tam
já, poslouchám
U šestého piva slabou zabrat miva
U osmého piva zpiva
Zatímco on zpívá krásně
recituji já sve básně
V rohu sedí esenbak má novej gumak.
Ty Lenine tam v koutě na stole koukáš na mne plný nevole
Jak tady píšu. A máš pravdu zcela:
zhola jiná práce by se dělat mnela!

ozzak
10.04.2021 5 z 5

první díl kompletního vydáni poezie legendy českého undergroundu Egon Bondy výborná poezie

Shricamel
27.12.2020 5 z 5

Geniální, co víc k tomu...je zde krásně znát autorův vývoj, od surrealismu k totalnimu realismu made in Bondy. V této sbirce jsou dle mne autorovy nej kusy,jednoznačně doporučuji každému, kdo se o poezii i jen otřel

Nikdo o mně neví že sem marxist levý

Nikdo o mně neví že sem marxist levý