Básník (Román o Ivanu Blatném) přehled

Básník (Román o Ivanu Blatném)
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202540/bmid_basnik-roman-o-ivanu-blatnem-tm4-202540.jpg 5 219 219

Martin Reiner se poezií a osudem básníka Ivana Blatného (1919–1990) zabývá usilovně již třicet let. Byl autorem scénáře prvního televizního dokumentu o Blatném a desítek novinových článků a rozhlasových pořadů, stál za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Památníku národního písemnictví, organizoval slavnostní ukládání ostatků Blatného na brněnském Slavíně a významně se podílel i na umístění básníkovy pamětní desky na jeho rodném domě na Obilním trhu. V roce 2000 začal pracovat na románu o básníkově nevšedním životním příběhu. Blatný zažil v Československu nejprve velkou literární slávu, po své emigraci do Anglie v březnu 1948 pak naprostý pád a snahu o vymazání svého jména z českých literárních dějin. Reinerův román je strhující text, který se zabývá nejen básníkovým životem, ale též literárním kontextem, dobou a místy, na nichž Ivan Blatný žil. Dozvíme se zde mnoho z literárního života první republiky, stejně jako zajímavé detaily z přátelství mezi Blatným, Ortenem, Kainarem, Chalupeckým, Nezvalem a dalšími. Nahlédneme do protektorátních let a hrůz heydrichiády. Po Blatného emigraci dostaneme možnost seznámit se s intrikami, jimiž dlouhé roky žil český politický exil, stejně jako s činností komunistických agentů v zahraničí. A básníka neopustíme ani v blázincích, v nichž strávil většinu z čtyřiceti let svého života v Anglii. Kniha je nabitá dosud neznámými informacemi, zároveň je však silně emotivní. Životní úděl Ivana Blatného je jedním z velkých českých osudů 20. století. Reinerova kniha o něm vypovídá svrchovaným způsobem. První vydání.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básník (Román o Ivanu Blatném). Přihlašte se a napište ho.

bob0985
23.07.2024 5 z 5

Kniha, kterou jsem měl dlouho v knihovně a chystal jsem se na ni, protože některé z básnických sbírek "hlavního hrdiny" jsem již četl. Před mnoha lety mě na tento román navedlo rozhlasové zpracování. Kniha nabitá nejen údaji o Ivanu Blatném, ale také Nezvalovi a dalších umělcích meziválečného období. Mnoho věcí jsem si připomněl, ozřejmil a asi i pochopil. O životě Ivana Blatného jsem povrchně to základní věděl, ale až nyní jsme asi lépe pochopil, jak číst některé jeho básně. Způsob dotvoření příběhu je skvěle umělecky zvládnutý.

Nejsem učitel, ale kdybych u maturitní zkoušky ve čtenářském deníku u studenta viděl, že četl tuto knihu, asi bych ho z poezie ani nezkoušel, protože ta kniha je skutečně zásadní almanach tvorby a básníků. Jsem rád, že jsem si mohl tak rozšířit a prohloubit své znalosti.

Zapůsobilo na mě i autorovo hodnocení toho, kdo se sešel na pohřbu Blatného. Hříšníci, polepšení hříšníci a andělé.

Pablo70
22.04.2024 4 z 5

Reiner, sám básník, si netroufá zhodnotit byť jeden Blatného verš. Je to sympatické a kolegiální, byť je to vlastně nedostatek této knihy. Není to monografie. Reiner popustil uzdu své představivosti, barvitě popsal život tehdy mladých básníků, sex i pitky, jejich vztahy. Nedávno jsem objevil článek o životě francouzských surrealistů v létě 1937 u moře, radovánky s jejich ženami nahoře bez mluvily za vše. Krásné odstavce o přátelství s Ortenem jsou povznášející...
Blatného život byl přeražený vejpůl jeho emigrací. U básníků, kteří zůstali, mění režim umění v politiku. Blatného pasivní rezistence končí v blázinci. I StB, která ho vyčmuchá, zjistí, že je pro ni nepoužitelný. Zbývá psaní na role hajzlpapíru, které personál cvokárny stejně vyhazuje. Koneckonců prý stejně chodil i na záchod jako básník...
Jsem z generace té druhé vlny exulantů po roce 1968 a řada mých přátel odešla také do emigrace. Těm ale už většinou nešlo o život a zapustili v cizině kořeny. Z jejich vyprávění vím, že to trvalo 10-15 let.
Vzhledem k tomu, jak dlouho knihu Reiner psal, nečekám, že někdo takto vypíše osudy Kainara, Nezvala a dalších, alespoň tak, jako se o to pokusil v této knize její autor. Moderní pohledy na mínusy a plusy historie už ohýbají fakta, která jsou často neúprosná. Snad jednou… Ale se zájmem jsem si tuto knihu přečetl. Nakonec, jak praví klasik – Každá báseň je košíkem slov nastaveným k jejich zvážení. Tož važte sami.

JFK117
06.12.2023 5 z 5

Byly to krásné večery ve skvělé společnosti. Děkuji autorovi, ale i básnikovi. Autorovi za krásně a poutavě napsanou knihu. Blatnému za to, jaký byl. A závěr knihy =vše se vyřeší, život uplyne a dávné spory ztratí na důležitosti. Dvacáté století je pryč.
" televize se opravdu stala konkurencí Boha. Ona je nejen tím, kdo všechno ví - je vševědoucí - ale také tím, kdo všechny lidi vidí a zná jejich hříchy."
" připomínal línou kachnu, která se na rozdíl od svých kolegyň nechává nést proudem a čeká, co k ní voda přinese. Ostatní kachny lítají jako splašené, usilovně shánějí potravu.... Ale na konci dne se ukáže, že na tom vlastně nejsou o moc líp. "

Ocenění knihy (3)

2015 - Magnesia Litera (Kniha roku)
2014 - Cena Josefa Škvoreckého
2014 - Kniha roku Lidových novin

Kniha Básník (Román o Ivanu Blatném) v seznamech

rozhlasové zpracování Magnesia Litera

Martin Reiner
česká, 1964
2014  91%Básník (Román o Ivanu Blatném)
2010  63%Tři tatínci a maminka
2009  73%Lucka, Maceška a já