Batman: Kult přehled

Batman: Kult
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541878/bmid_batman-kult.jpg 4 9 9

Po celé roky byl Temným rytířem Gothamu, který ze stínů střežil své město a mýtil zlo v jeho ulicích. Neporazitelný, nedotknutelný, nikdy nebyl zlomený. Až dosud. Batman: Kult obsahuje kontroverzní čtyřdílnou ságu scenáristy Jima Starlina, špičkového hororového kreslíře Bernieho Wrightsona a jeho kolegy Billa Wraye. V tomto příběhu Batman stojí proti charismatickému jáhnovi Blackfirovi, tajemné postavě s kořeny starými jako Gotham sám. Blackfire postavil armádu z nespokojených občanů města a lidí bez domova… ale co má skutečně v plánu? Když jsou Batmanova vůle a duše zlomeny, stává se zranitelným vůči Blackfirově vlivu. Rozpolcený a zmatený Batman musí čelit strachu, jestli chce překazit Blackfirovu snahu stát se mučedníkem!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Batman: Kult. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

KadetJaina
15.09.2024 4 z 5

Jsem ráda, že se k nám Kult dostal. Připomínal mi trochu Soví parlament a Soví tribunál v tom, že scénárista postupně Batmana psychicky rozkládá. Je skvělé vidět sílu osobností a jak někdo dokáže manipulovat davy. Myslím si, že to, jako téma nikdy nebude neaktuální.

Ivan Kučera
29.08.2024 4 z 5

Toto patrí spolu s Rokom jedna, Návratom Temného rytíře, Knightfallom, Kameňákom alebo Arkhamom k batmanovkám, ktoré v 8O. a 9O. rokoch razantným spôsobom menili tvár ušatého strážcu ponurého veľkomesta Gotham. Ich atmosféra nepripomínala bezstarostné šantenie a nezbedné skákanie po strechách s vyujúchaným Robinom z niekdajších čias. Nie. Nastalo obdobie, počas ktorého Barbaru Gordonovú postrelili tak, že skončila na vozíku, Batman nebol dokonalý superhrdina, ale chybujúci človek neustále siahajúci na dno svojich síl a Robin síce prítomný bol, ale najmä na to, aby bol brutálne zavraždený Jokerom. Batman: Kult používa realistického protivníka, ktorý na to ide skrz drogy a manipuláciu. Charizmatický vodca sekty, ktorý ako každý správny vodca zvrátenej ideológie majstrovsky manipuluje slabými a hlúpymi, ktorí mu slepo a bez zbytočných otázok (a prirodzene výčitiek svedomia) slúžia. Toto mne osobne, čím som starší, pripadá zaujímavejšie a v neposlednom rade desivejšie a mrazivejšie, než to, keď na scénu napochoduje chlapík so zbraňou, ktorou vás dokáže behom pár sekúnd premeniť na kocku ľadu. Tomu odpovedá temná, hororová kresba Bernieho Wrightsona, ktorý ilustroval Kingov Cyklus vlkodlaka. Za scenárom stojí Jim Starlin, ktorý sa ostatne už raz pokúsil Batmana vrátiť pevnými nohami späť na zem; Deset nocí KGBeasta síce nie sú vynikajúci komiks, ale minimálne tým, že ich autor umiestnil do realistickejších kontúr, mali taktiež za následok, že sa z Temného rytiera pomaly ale isto stávala dospelá postava.


hroubek
16.08.2024 4 z 5

Scénárista Jim Starlin je scénáristická legenda. Za svou kariéru napsal spoustu legendárních příběhů, které mají pevné místo v historii Marvelu a DC. Co se týče jeho práce na Kultu, tak jsem rád, že mohu napsat, že odvedl dobru práci. Na Kultu je hodně znát, že vyšel v době, kdy se změnil superhrdinský žánr, a i pohled na samotného Batman. Frank Miller představil těžké začátky v Roce jedna, pak také ukázal nekompromisního Batmana v Návratu Temného rytíře.

Starlin se při psaní Kultu hodně inspiroval Millerovými komiksy a také se rozhodl ukázat temnějšího a depresivnějšího Batmana. Kult není hezké čtení. Dějí se v něm ošklivé věci a Batman si tady sáhne na dno. A pokud bude chtít zachránit Gotham, tak bude muset povstat silnější, než kdy dříve, a dělat věci, které se mu vůbec nelíbí.

Scénář je velkou sociální kritikou a moc krásně ukazuje, co se stane, když zoufalým lidem někdo nabídne řád, cestu a dá jim pocit jistoty a bezpečí. Starlin výborně vykresluje vzestup kultu a následný pád demokracie. Místy to opravdu není moc příjemné a zábavné čtení, zvláště když si uvědomíte jak málo stačí, aby se společnost zhroutila nebo se obrátila jiným směrem.

O kresbu a barvy se postarali Bernie Wrightson a Bill Wray, a odvedli velmi práci. Z jejich kresby doslova cítíte narůstající šílenství a strach. Výborně se jim povedlo zobrazit Batmana, který se sesypal a neví co má dělat. Krásně si vyhráli s barvy a se stínováním. Jednotlivé panely nejsou uhlazené, nejsou dokonalé, a ve čtenářích vzbuzují neklid, nepříjemnost, a pocit strachu a beznaděje. Super práce, protože kresba umocňuje pocity ze samotného příběhu.

Je to těžké retro. Hodně textu, hodně panelů, a také kresba, která není pro začínající čtenáře moc líbivá a přívětivá. Mě osobně to nevadilo, ale dovedu si představit, že začínající čtenáře to nebude moc bavit a nedocení ten příběh.

Mám s komiksem dva problémy. Prvním je logika, protože příběh je místy trochu nelogický, a má chyby. Druhý problém je finální čtvrtina, která mi tolik nesedla a Starlin se zde lehce utrhl ze řetězu a jsou tu momentu, u kterých jsem si říkal, že sem úplně nepatří.

Jsem opravdu rád, že nakladatelství CREW mělo odvahu tento komiks vydat. Kult není odpočinkový komiks a osobně si myslím, že to není ani komiks pro děti. Spíše pro starší a zkušenější čtenáře, kteří mají načtené nějaké starší dospělejší retro komiksy. Je to dost depresivní, nepříjemné, temné, ale i takovéto příběhy je potřeba vyprávět. Protože tam, kde je temnota, tak tam je i světlo, pokud nezapomeneme, že existuje. Batman: Kult je zajímavý a povedený komiks pro starší čtenáře.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Batman: Kult v seznamech

v Přečtených9x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit3x