Batman: Země jedna přehled
Geoff Johns
Batman není hrdina Je to jen člověk. Omylný, zranitelný a vzteklý. Ve městě Gotham, kde od sebe nelze rozeznat přátelé a protivníky, vyráží Bruce Wayne na cestu ke svému poslání, na cestu k Temnému rytíři, cestu plnou překážek. Aby se pomstil skutečným vrahům svých rodičů a zkorumpované policii,, vydává se na zběsilou cestu pomsty... a nikdo ho nedokáže zastavit. Geoff Johns a Gary Frank už předtím stvořili elegantní poctu klasickému Supermanovi a Christopheru Reevesovi. Jejich komiks Superman: Utajený počátek měl obrovský úspěch a tak dostali do péče i Temného rytíře – a stvořili temný, atmosféricky, emocionální komiks plný obrazů, které fandové Batmana nikdy nezapomenou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Batman: Země jedna. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) "Kdo jsi? Pomsta." Zase raz Batmanove začiatky a opäť inak. Neviem tomu dať menej ako 4*, ale bol to len efekt pre efekt: urobíme niečo, čo fanúšikovia nečakajú, lebo daná vec je X desaťročí v rámci Batmanovho kánonu nemenná a posvätná, no a práve preto to urobíme inak, aby sme čitateľa šokovali. Áno, zmien je dosť a skôr sa mi páčili ako nepáčili (Penguin starostom, Alfred mohol vražde Wayneovcov zabrániť, Harvey Bullock ako sympaťák nepoznajúci strach ani korupciu, Dentova sestra). V konečnom efekte to ale vyjde narovnako: Batman je stále Batman, Gotham je stále Gotham a v pozadí sú stále prítomní Gordon, Alfred a Lucius Fox. Pracuje sa s tým, že Wayneovci boli zabití z istého dôvodu, ale v konečnom efekte z toho nič mimoriadne nevyplýva, lebo sú tak či tak mŕtvi. Detto prvý kontakt malého Brucea s netopiermi: dôjde k nemu inak, než sme zvyknutí z minulosti, ale čo z toho? Tvári sa to ako že to razantným spôsobom prekopáva univerzum, ale v skutočnosti sú to iba pekné kozmetické drobnosti, ktoré síce notoricky známy príbeh osviežia, ale to je všetko. Batmanove prvopočiatky sú plné chýb a pádov (v podstate doslova), ale to, že tentokrát je ich viac než napr. v Millerovom Roku jedna (alebo v Snyderovom Roku nula), ešte neznamená, že je to iné; skrátka je ich len viac, bodka. Najväčšou zmenou prešiel Alfred. Je mladší, drsnejší a scenárista Geoff Johns (Flaspoint, Green Lantern: Tajemství původu) mohutne (hoci mohol ešte silnejšie) operuje s jeho vojenskou minulosťou. Ale opäť, v konečnom efekte je to plus mínus stále ten Alfred, ktorého máme radi. Viac ako scenár ma preto uchvátila impozantná kresba Garyho Franka (Superman: Utajený počátek, Batman: Dynastie Temného rytíře): pochmúrny Batman v noci vchádzajúci do temnej budovy a okolo šľahajú veľké kvapky dažďa, zamyslený Batman stojaci pred plotom a nočný vietor sa hrá s jeho plášťom, mapa Gothamu z roku 1712 mesto ukazujúca ako premyslený labyrint resp. bludisko resp. špirálu. Oceňujem exkluzívny zúbkovaný čierny obal s hrobovým obrázkom, tvrdú väzbu a štipku bonusov (medailóniky scenáristu a ilustrátora). P.S. O dva roky neskôr vydalo pre zmenu BB/art nové začiatky tentokrát Supermana, konkrétne sa to udialo v komikse Superman: Země jedna, ktorý disponoval obdobnou obálkou (na prednej strane jeden ikonický záber, dole hlavou otočené mená tvorcov + hrboľatý ľavý bok).
Oproti Supermanovi ze stejné edice mi tento příběh přišel poněkud slabší, ale coby moderní zpracování Batmanova počátku je to dobré. I když se to tedy nějak extrémně neliší od známých počátků, chybí tam nějaký výrazný prvek "počátku pro 21. století". Tohle je vlastně vcelku klasika, až na pár nových postav, netradičního umístění starých postav a celkovou psychologii některých dalších.
Sám Bruce je asi stejný jako všude jinde, trošku arogantní a zbrklý, tady není co řešit. Největším překvapením je asi Alfred, který je vážně drsný a těžko říct, jestli se z něj někdy stane servilní komorník, kterého běžně známe. Bullock, Gordon a Barbara vcelku klasičtí. Potěšili mě padouši, ať už Cobblepot nebo Oslavenec. Oproti třeba Roku jedna je příběh jednodušší, ale možná to není úplně od věci. Přece jen je lepší "počátek" vynesení odpadu z města a nastolení nového věku spravedlnosti, než nutně boj proti extrémně početnému Red Hoodově gangu (a popravdě ne všude musí být nacpaný Joker).
Jinak co v moderní podobě nenahnal příběh sám, to udělala super kresba a hezké vydání. Škoda, že v téhle "edici" existují jen dvě knihy, protože by bylo fajn sledovat modernější a drsnější počátek více hrdinů.
Kniha Batman: Země jedna v seznamech
2016 | Arrow: Kniha první |
2018 | Znovuzrození hrdinů DC |
2013 | Flash: Znovuzrození |
2014 | Batman: Země jedna |
2020 | Hodiny posledního soudu 1 |
Zaujímavý komiks. Počiatky Batmana inak a to veru razantne inak - veľa vecí je pozmenených, Alfréd tu nie je len obyčajný sluha, ale podobne ako v seriáli Pennyworth, sa tu hlási k slovu jeho vojenská minulosť a aj k vražde rodičov Brucea dôjde trochu inak. Okrem toho je tu vynikajúca kresba, ktorá je dychvyrážajúca a veľmi vzhľadná. Je tam ešte viac vecí iných, ale nechcem spoilerovať. Na 5 to nie je, ale solídne 4* si to zaslúži.