Bestseller přehled
Svatopluk Doseděl
Ve Skalistých horách v centrální části amerického Colorada umírají za záhadných okolností lidé. Nezřídka dost krvavým způsobem. První obětí šestiprstého zabijáka se stává Malcolm Ferry, úspěšný autor strašidelných románů, který bohužel příliš pozdě pochopil, že ve svém rozepsaném trháku vytahuje na světlo fikci, jež fikcí tak docela není a světlo jí navíc zatraceně vadí. A právě kvůli tomuto Ferryho přehmatu se nad zasněženým krajem kolem hornického městečka Carbon Mills začínají kvapem stahovat zlověstná mračna. Místním lidem se po setmění houfně zakalují mozky a neovladatelný vír dění uchvacuje další a další aktéry dramatického duelu dvou odvěkých rivalů, pro něž byl svět vždycky příliš malý. Blíží se Vánoce roku 1994, ale do Rocky Mountains tentokrát nepřichází jenom Santa Claus...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bestseller. Přihlašte se a napište ho.
Pamatuji, jak jsem knihu poprvé četl v onom krásném období, kdy jsem pro sebe objevil existenci horroru. A k mému (tehdejšímu) překvapení od domácího autora! Tak či onak, tento příběh nás neponechává v českých reáliích (jak je u Doseděla častým úkazem), ale vezme nás do přes oceán do Ameriky. Když jsem teď po letech provedl znovučtení, dokázal jsem knihu ocenit o cosi lépe - a také mě zaujalo, jak věrohodně je zahraniční prostředí podáno.
Samotný příběh (točící se sympaticky kolem světa spisovatelů) má cca prvních stopadesát stran solidně našlápnuto. Pak ale (snad ve snaze to už nějak zakončit) začne být děj trochu laciný a nevěrohodný. Ne snad v neurčitém popisu Zla (to mi ve skutečnosti sedělo) jako spíše v chování až příliš zmasakrovaných postav. Kouzlo se ztratilo a znovu se slabě dostavilo až v závěru, kde jsem však závěrečnou pointu bez problémů uhodl.
Bestseller mám z autorovy tvorby nejraději a nebál bych se ho doporučit.
Noah: „Už asi mílu od hrebeňa som začal vnímať prítomnosť temnej sily. A keď som vystúpil z húštiny nad zrubom, zbadal som zelenú žiaru, veštiacu smrť. Môj otec, šaman kmeňa, hovorieval, že v dobe žiaru zla je lepšie neprebudiť sa. Kdo bdie, musí spevom oslavovať svojich mŕtvych a prosiť ich o zľutovanie."
Pán Doseděl sa znovu rozhodol napísať hororový príbech. Tento krát sa zameral na indiánskych šamanov a ich temné sily v prostredí americkej Colorádskej krajine. Prvom rade som si hlavne obľúbil indiánskeho starca Noaha. Skevele spracovaná postava, ktorá vedela aká ťažká úloha ho čaká a neváhal pomáhať v boji proti zlému démonovi, ktorého omylom vyvolal spisovateľ Ferry. Ferry písal román Black and White, no nečakal, že príbehom oživý spiace zlo. Po smrti Ferryho sa chce obohatiť jeho priateľ Quentin Clark. Keď zistí akú kliadbu na seba povolal, začína blázniť a privoláva na mesto pohromu. Poviedka celkom krátka, možné prečítať aj na jeden záťah. Napriek dobrému príbehu od Doseděla by som skôr odporúčil Tri kruté príbehy.
Kniha Bestseller v seznamech
2006 | Zlo přichází třikrát |
2005 | Bestseller |
2015 | Truhla ze Zálivu smrti |
1998 | Krvavá hostina |
2000 | Kalvárie: Zlo přichází dvakrát |
V první polovině měl příběh nádhernou atmosféru a já si užívala každý řádek a těšila se na zjištění, co se vlastně děje. A pak přišla Zelená mlha a kouzlo bylo najednou pryč...