Bez lásky přehled

Bez lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502738/bmid_bez-lasky-02t-502738.jpg 4 186 186

Randění + sex = láska. Nebo to neplatí? Od autorky bestsellerové série Srdcerváči. Georgia ještě nikdy nebyla zamilovaná, jako správná romantička posedlá fanfikcemi ale věří, že tu pravou osobu jednou najde. Když se dostane na univerzitu, má k tomu skvělou příležitost. Jenže zatímco ostatním nedělají vztahy potíže, ona si neví rady. A s tím, jak se před ní vynořují dříve neznámá označení – asexuální, aromantická – si připadá čím dál nejistější. Opravdu je odsouzená k životu bez lásky? Nebo celou dobu hledá něco jiného, než by měla?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo

Loveless, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez lásky. Přihlašte se a napište ho.

zirafinec
17.09.2024 5 z 5

Páni. Přečíst čtyřistastránkovou knížku za méně než 24 hodin už se mi nepovedlo opravdu dlouho. Kniha neskutečně rychle utíkala a já jsem se po půlnoci přistihla, jak ji svírám a čekám, až věci obrátí k lepšímu. Za to děkuji krátkým kapitolám.

Sama se nacházím v aroace spektru a v téhle knížce jsem se až děsivě moc poznávala, ač ještě nejsem ve věku hlavní postavy. První zhruba dvě třetiny knihy mi přesně odpovídaly a chvílemi jsem musela knížku zavírat, abych vstřebala, co všechno vlastně vnímám jinak než alloromantičtí a allosexuální lidé a co mi nikdy nedošlo. A hlavně, co to pro mě znamená. Zbylá třetina knížky pro mě byla horší. Chvílemi jsem se vžívala do postav a byla ráda, jak se děj a hlavně Georgia vyvíjí. Jindy mi bylo do breku, protože sama v této fázi ještě rozhodně nejsem. V ledasčem mi to otevřelo oči.

I když své bytí aroace osobou prožívám jinak než hlavní hrdinka, přeci jen je to spektrum a jak je několikrát opakováno v knize, žádný aromantik/asexuál není stejný, bylo to dobře a přesně popsané. I kdybych se v problematice neorientovala, myslím, že bych pochopila, co se Georgii děje. Za to můžu děkovat tomu, že paní autorka píše z vlastní zkušenosti a mám dojem, že v této knížce tak nějak popisuje svůj vlastní život (například i ona vyrostla v Kentu a studovala na univerzitě v Durhamu anglickou literaturu).

Jediné, co mi na knížce vadilo, byl občasný kostrbatý překlad různých LGBTQ+ termínů. Za to ale může spíš náš jazyk než co jiného a asi bych to nepřeložila lépe.

Doporučuji celým svým srdcem.

Ema_Lit
01.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila, protože obsahovala reálné situace, které jsem si dokázala představit. Taky se mi moc líbila vedlejší linka Pip a Rooney. Chudák Jason.
Georgia přijíždí na vysokou školu s jediným cílem: zamilovat se. Naštěstí má skvělou spolubydlící Rooney, která jí s tím pomáhá. Georgia si vysnila skvělou LOVESTORY ale z reálu se jí chce zvracet. Jako jedna z možností se nabízí i její kamarád Jason a Georgia se rozhodne, že jestli má s někým šanci, tak s Jasonem. Ale když se později políbí, Georgie dojde, že je AROMANTICKÝ ASEXUÁL, tudíž, že se nikdy nezamiluje, a tím se taky vysvětlí její nechut k líbání a k sexu. Když o tom řekne Rooney, tak jí R navrhne, aby zkusila dát pusu s ní. Přitom je ale uvidí Pip, která je do Rooney tajně zamilovaná a naštve se. O pár měsíců později se usmíří.
Georgia společně s Pip, Jasonem, Rooney a jejím velikým LGBT podpůrcem z pride spolku Sunilem dají dohromady shakespearovský spolek a secvičí představení, ale den před premiérou si Rooney a Pip vyznají své city a málem se spolu vyspí. Ronney vyděsí vážnost jejich vztahu a proto uteče. Georgia ovšem všechny usmíří a představení je úspěšné. Všichni si uvědomí, že platonická láska může být stejně silná, jako ta romantická.
Fav postava: Rooney
Další super kniha od Alice Osenman, četla jsem to už podruhé. Za mě 4 hvězdy

Dudasek28
29.08.2024 5 z 5

Tak tohle jo úžasná kniha (jako jo žádný zázrak už jsem četla i lepší ale i tak mega super)
Od autorky je to první kniha co čtu a vůbec nebyla zklamaní
Celé to bylo psané tak hezky a roztomile že jste se nad tím prostě čas od času museli pousmát
Sympatické mi byly snad všecky postavy (nejvíc Pip a Sunil)
Na závěr doporučuji knihu všem
Ať už nad těmihle tématy přemýšlíte nebo ne knihu si užijete v obou dvou případech
PS: jako velký milovník divadla a nadšený člen dramaťáku fakt oceňuji že se na pozadí řeší divadelní hra :-)

Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)

21.01.2024

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022

Kniha Bez lásky v seznamech