Bez lásky přehled
Alice Oseman
Georgia nebola nikdy zamilovaná, nikdy sa s nikým nebozkávala, dokonca sa jej nikto ani len nepáčil – ale ako každá šialená romantička je presvedčená, že jedného dňa sa objaví ten pravý. Začína štúdium na univerzite a verí, že tu nájde lásku. Keď však spôsobí zmätok medzi kamarátmi, sama seba sa pýta, prečo je romantika pre iných taká prirodzená, ale pre ňu nie. Georgia je zmätená viac ako kedykoľvek predtým, až napokon zistí, že pravá láska neznamená len romantický vzťah.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
Loveless, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez lásky. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER)
Je super, že na rozdiel od úplne všetkých ostatných knižiek o márnom hľadaní vzťahov hrdinka tohto dielka neskončí na konci šťastne zamilovaná v náručí toho pravého. Knižka prináša hneď niekoľko myšlienok, s ktorými sa stotožňujem: že priateľstvo je dôležitejšie než láska a že sa netreba nútiť byť ako ostatní. To druhé síce young adult nalieva do svojich čitateľov od nepamäti, ale nikdy nie konkrétne v tejto otázke.
Kniha sa mi však nepáčila. Pretože dobrá, originálna, ba ani správna myšlienka, myšlienka, v ktorú verím, nestačí. Podanie je dôležité. A podanie na plnej čiare zlyháva. Hlavnú hrdinku Georgiu som príšerne neznášala. I napriek tomu, že som s ňou niektoré veci mala spoločné. Ale prečo preboha v takom nizučkom veku rieši, že sa jej ešte nikto nepáčil? Prečo preboha chce byť silou mocou ako ostatní? Prečo si preboha myslí, že je jediná na svete, kto sa ešte v osemnástich nebozkával? Jej vysokoškolský život bol v porovnaní s tým mojím dokonalý raj. No ona si ho neváži.
Je to typické young adult – všetko je popísané plytko, povrchne, psychologizácia odfláknutá, premýšľania neveľa. A keď už, tak myšlienky opakujúce sa dookola v neuveriteľne otravnom, nijako sa nerozvíjajúcom kolotoči.
Ani všetky myšlienky tejto knihy sa mi nepáčili. Predovšetkým knižka vtĺka do hlavy, že chcieť sa s niekým bozkávať či rovno vyspať sa musíte už od prvého okamihu, ako ho, čo i len na fotke, uvidíte. Georgia sa pokúša vyberať si partnerov výlučne len podľa vzhľadu. Hoci sa kniha volá Bez lásky, vlastne nerieši lásku, len telesnosť.
Vedľajšie postavy sú rovnaká katastrofa ako Georgia. Konflikt medzi Georginými kamarátkami Pip a Rooney je silený. Autorka vôbec nevyužila príležitosť priblížiť nám myslenie a cítenie ľudí, ktorí sú od nás odlišní.
Knižka vedie dievčatá k veľmi zbrklým a unáhleným vyhláseniam o vlastnej sexualite. Ja nemám problém s tým, že by Georgia bola asexuálka. Ja mám problém s prikrátkou a pokrivenou cestou, ktorou k takémuto záveru dôjde.
Posledným klincom do rakvy boli pre mňa neprechýlené mená. Nevedela som preto poriadne, čo je krstné meno a čo priezvisko!

(SPOILER) Nemůžu říct, že mě to nebavilo. Ale částmi mi přišlo, že je to až moc rozvláčné. Prezentace LGBTQ+ ba mě bohužel působila moc dramaticky a násilně. Bylo toho zkrátka moc. A replika na konci od Rooney s vyznáním lásky byla hodně přitažená za vlasy, přestože jsem rozhodně zastánkyně hlubokých přátelství a souzním s myšlenkou, že přátelství není méně než partnerský vztah. V zásadě knížka neprezentovala nic, co by se bilo s mými hodnotami, a přesto z ní mám rozpoluplné pocity.
Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)
21.01.2024
Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)
20.11.2022
„Za chvíli nastoupím na univerzitu. Příležitost, jak začít znovu s čistým štítem a udělat ze sebe někoho, kdo se dokáže zamilovat, kdo zapadne do svojí rodiny, mezi vrstevníky, do světa. Spřátelím se s hromadou lidí. Zapíšu se do univerzitních spolků. Najdu si kluka. Nebo holku. Protějšek. A budu se poprvé líbat a přijdu o panenství. Jen jsem trochu opožděná. Neumřu sama. Budu se víc snažit. Chci lásku až za hrom. Nechci zůstat bez lásky.“
„„Asi jsem... asi mi vždycky bylo nepříjemný, když jsem se snažila k někomu něco cítit. Jako že mi to vždycky přišlo nepřirozený a špatný. Jako to s Jasonem. Věděla jsem, že se i nelíbí, protože kdykoli jsem se pokusili o něco romantickýho, měla jsem pocit, že... to není správný. Ale prostě jsem si myslela, že to tak mají všichni a že se jen musím musím víc snažit.''“
„„ Víš, co jsem zjistila?'' pronesla. „Že láska všechno zničí.'' - Rooney“
Kniha Bez lásky v seznamech
v Mé knihovně | 136x |
homosexualita pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+ asexualita, aromantičnostAutorovy další knížky
2019 | ![]() |
2014 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
(SPOILER) Ale jo, bylo to fajn. Zajímavé téma asexuality, které se v lgbt knížkách moc často nevidí, bohužel ale podané dost nesympatickou hlavní postavou. Rozhodně to mohlo být o dost kratší, přijde mi že 400 stran je na zjištění toho, že je Georgie asexuál zbytečně moc. Navíc mi vadilo to časté opakování věcí, jakože Jason nosí chlupatou bundu s beránkem atd.
Myslím, že kdejaký asexuál se v tom uvidí i když pochybuju, že by někdo z nich soudil sexuální život ostatních tak, jako to dělá Georgie. Na druhou stranu bylo poznat, že je sama ze sebe dost frustrovaná a přijde si nenormální, protože ji sex přijde jako něco nechutného i když by přece 'neměl' a snaží se do té lásky, kterou tak moc chce prožít, aspoň donutit. Tady musím zmínit to, že se mi nelíbilo jak využila Jasona k experimentování... možná, že kdyby mu prostě řekla jak to má, tak by to s ní třeba i zkusil. Prostě nezkusíš, nevíš. A dát někomu pusu není zas takový drama, dokonce ani pro asexuála.
Btw, trochu jsem čekala, že to nebude jen o tom 'zjištění' že je Gerogie ace ale třeba i o tom, že to ještě neznamená, že bude navždycky sama. Přece jen, vždycky se můžou dát dva ace dohromady ne? Těch možností je prostě hodně. Podle mě to Osman mohla udělat takhle půl napůl.
Takže jo, tahle knížka má svoje chyby ale bavila mě a dobře se mi četla. Pořád se rozmýšlím mezi 3-4 hvězdičkami, před chvílí jsem dočetla takže je možný, že si to hodnocení ještě rozmyslím ale zatím dávám 4. (jsem nějaká hodná s tím hodnocením poslední dobou idk)