Bez poslední kapitoly přehled
Josef Knap
Vzpomínky českého spisovatele vězněného v padesátých letech jsou evokací venkovského dětství. Jemné rozvzpomínání na přírodu, lidi a dětské a chlapecké poznávání světa patří k vrcholům Knapovy tvorby.
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 1983 , Křesťanská akademie Řím , Velehradvíce info...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez poslední kapitoly. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha mě lákala, protože mám ráda vyprávění o starých časech. Začetla jsem se až napodruhé a nemohu říci, že jsem se nemohla odtrhnout. Text je dost hutný. Asi v polovině knihy, kdy skončí dětství a nastoupí i politika to bylo ještě horší, i když chápu, že je to cenné dílko. Ubírám * za to obtížnější čtení.
Doporučuji. Celá kniha vzpomínek je kouzelné vyprávění o venkově, jeho rodině, přátelích a o vývoji naší země. Přestože občas vypráví o smutných věcech či událostech, je v tom cítit velká láska a životní optimismus.
Kniha Bez poslední kapitoly v seznamech
1993 | Čas kopřiv |
1935 | Muži a hory |
1934 | Cizinec |
1944 | Věno |
1997 | Bez poslední kapitoly |
Přestože psáno dnes již téměř archaickou češtinou, zrcadlí se ve vzpomínkách autorův básnický styl, jemný a čistý jazyk a dobrý postřeh, který popisuje osoby, blízké autorovi s něhou a láskou.