Bezmocná přehled

Bezmocná
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545524/bmid_bezmocna.jpg 4 120 120

Bezmocná série

1. díl

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé… Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova Obyčejní. Když je král vykáže z království, nedostatek schopností se náhle stává hrdelním zločinem. Jedním z vyděděnců je i Paedyn Grayová. Skrývá se v chudinské čtvrti, kde je život mimořádně krutý, a vydává se za Elitu, aby splynula s ostatními a vyhnula se problémům. Jenže pak zachrání mladého cizince, aniž tuší, že to je jeden z ilyjských princů, Kai Azer. Za „odměnu“ je vybrána do Očistných zkoušek, brutální soutěže, která má demonstrovat sílu Elity. Pokud ji však nezabijí protivníci, postará se o ni Kai, k němuž začíná něco cítit. Jestli totiž zjistí, že Paedyn je ve skutečnosti Obyčejná, bude to znamenat její konec. Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)
Originální název:

Powerless, 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bezmocná. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (30)

WaspSalander
včera 5 z 5

Miluju, miluju, miluju.
Tahle knížka se mnou putovala na dovolenou, kde jsem ji začala číst a pak jsem byla pěkně nervní, že se musím zvednout a jít se podívat na nějaké památky místo toho abych se zavřela na hotelovém pokoji a jenom četla. Potřebovala jsem číst a číst a nutně vědět jak to dopadne a zároveň jsem číst nechtěla, protože jsem věděla, že už ji mít nebudu a nezažiju ten pocit, že ji čtu poprvé. Chápe někdo jak to myslím ? Určitě jo. No .. každopádně nutně potřebuju druhy díl .. kdyby někdo věděl kdy má vyjít, dejte mi prosím vědět :) nepodařilo se mi dohledat

Chybky_a_knizky
15.09.2024 2 z 5

Přiznám se, že jsem po knize sáhla proto, že se jedná o velký trend na sociálních sítích. Tyto knihy mám ráda a obvykle poslechnu jejich kouzlu, pochopím, proč jsou tak populární, baví mě. Nemám přehnaná a nesplnitelná očekávání, čekám průměr a jsem ráda za překvapení.
Bezmocná je výjimka, protože ani na průměr nedosáhla. Je to spojení trendů typu "enemies to lovers" a "he fell first" do jedné knihy, která absolutně nefunguje, dokud postavy nejsou spolu. Chyběla mi jakákoliv chemie, akční scény byly popsané velice mdle až nudně, člověk neměl potřebu číst dál, protože skrze postavy věděl, co nastane dál. Autorka se na nějaké budování světa vykašlala, názvosloví fantasy světa bylo docela matoucí (hlavně ze začátku) a obecně popisy míst velice jednoduché. Dokud postavy nebyly spolu, chyběly mi jakékoliv emoce, které by popisy míst propojily s postavou, dodaly jim barvitost.
Paedyn je celou knihu zralá na psychologa. Absolutně neumí pracovat se svými emocemi a za celou knihu se tenhle její problém ani trochu nezlepší. Chápu, má za sebou trauma, ale udělat si z sebelítosti, nenávisti a touhy po pomstě celou osobnost je pro čtenáře opravdu nudné. Dokonce i její pozitivní stránky jsou vykreslené (stejně jako negativní) opakujícími se frázemi, které málokdy doplní aspoň krátký příběh, proč tomu tak je. Najít pro ni pochopení bylo nad moje síly. A ani nemluvím o tom, že do 100 stran autorka skrze Paedyn vyžvanila konec.
Kai je úplný opak. Jeho vývoj je viditelný a přestože se často opakuje, člověku to neleze na nervy, protože je v tom znatelný progres. Několikrát jsem si říkala, že i přes jeho povolání jde o chodící "green flag" a byli vidět, že má pro Paedyn respekt. Jeho kapitoly sice také působily mdle, autorka si opět nedala moc práce s nahlédnutím do Kaiovy duše, ale rozhodně to bylo zábavnější než Paedyn. Co bych vytkla je nelogičnost několika scén, například chůze po lese v zamyšlení, aniž by zakopl. Takových úkazů tam ovšem bylo více.
Celkově bych hodnotila knihu jako velké zklamání. Nudnou, mdlou, předvídatelnou, bez jakýchkoliv překvapení nebo plot twistů a bez většího vývoje postav. Vše, co se stane, je předvídatelné lépe než počasí hodinu dopředu. Pokud knihu chcete číst, nečekejte zázraky, ba ani průměr.


Baruš671
06.09.2024 4 z 5

No na to jak mi to ze začátku přišlo jak nějaká kombinace Hunger Games a Selekce, tak kniha má prostě svoje kouzlo. A musím říct kdybych nemusela do práce tak se někde zavřu a jenom čtu. A už teď se těším na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (3)

10 nejprodávanějších eknih (srpen)

10.09.2024


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024


Vycvičili ho, aby zabíjel Obyčejné. Ona musí předstírat, že mezi ně nepatří...

12.08.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bezmocná v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených11x
v Knihotéce154x
v Chystám se číst363x
v Chci si koupit150x
v dalších seznamech9x