Bezmocná

Bezmocná
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545524/bmid_bezmocna.jpg 4 120 120

Bezmocná série

1. díl

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé… Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova Obyčejní. Když je král vykáže z království, nedostatek schopností se náhle stává hrdelním zločinem. Jedním z vyděděnců je i Paedyn Grayová. Skrývá se v chudinské čtvrti, kde je život mimořádně krutý, a vydává se za Elitu, aby splynula s ostatními a vyhnula se problémům. Jenže pak zachrání mladého cizince, aniž tuší, že to je jeden z ilyjských princů, Kai Azer. Za „odměnu“ je vybrána do Očistných zkoušek, brutální soutěže, která má demonstrovat sílu Elity. Pokud ji však nezabijí protivníci, postará se o ni Kai, k němuž začíná něco cítit. Jestli totiž zjistí, že Paedyn je ve skutečnosti Obyčejná, bude to znamenat její konec. Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)
Originální název:

Powerless, 2023


více info...

Přidat komentář

WaspSalander
dnes 5 z 5

Miluju, miluju, miluju.
Tahle knížka se mnou putovala na dovolenou, kde jsem ji začala číst a pak jsem byla pěkně nervní, že se musím zvednout a jít se podívat na nějaké památky místo toho abych se zavřela na hotelovém pokoji a jenom četla. Potřebovala jsem číst a číst a nutně vědět jak to dopadne a zároveň jsem číst nechtěla, protože jsem věděla, že už ji mít nebudu a nezažiju ten pocit, že ji čtu poprvé. Chápe někdo jak to myslím ? Určitě jo. No .. každopádně nutně potřebuju druhy díl .. kdyby někdo věděl kdy má vyjít, dejte mi prosím vědět :) nepodařilo se mi dohledat

Chybky_a_knizky
15.09.2024 2 z 5

Přiznám se, že jsem po knize sáhla proto, že se jedná o velký trend na sociálních sítích. Tyto knihy mám ráda a obvykle poslechnu jejich kouzlu, pochopím, proč jsou tak populární, baví mě. Nemám přehnaná a nesplnitelná očekávání, čekám průměr a jsem ráda za překvapení.
Bezmocná je výjimka, protože ani na průměr nedosáhla. Je to spojení trendů typu "enemies to lovers" a "he fell first" do jedné knihy, která absolutně nefunguje, dokud postavy nejsou spolu. Chyběla mi jakákoliv chemie, akční scény byly popsané velice mdle až nudně, člověk neměl potřebu číst dál, protože skrze postavy věděl, co nastane dál. Autorka se na nějaké budování světa vykašlala, názvosloví fantasy světa bylo docela matoucí (hlavně ze začátku) a obecně popisy míst velice jednoduché. Dokud postavy nebyly spolu, chyběly mi jakékoliv emoce, které by popisy míst propojily s postavou, dodaly jim barvitost.
Paedyn je celou knihu zralá na psychologa. Absolutně neumí pracovat se svými emocemi a za celou knihu se tenhle její problém ani trochu nezlepší. Chápu, má za sebou trauma, ale udělat si z sebelítosti, nenávisti a touhy po pomstě celou osobnost je pro čtenáře opravdu nudné. Dokonce i její pozitivní stránky jsou vykreslené (stejně jako negativní) opakujícími se frázemi, které málokdy doplní aspoň krátký příběh, proč tomu tak je. Najít pro ni pochopení bylo nad moje síly. A ani nemluvím o tom, že do 100 stran autorka skrze Paedyn vyžvanila konec.
Kai je úplný opak. Jeho vývoj je viditelný a přestože se často opakuje, člověku to neleze na nervy, protože je v tom znatelný progres. Několikrát jsem si říkala, že i přes jeho povolání jde o chodící "green flag" a byli vidět, že má pro Paedyn respekt. Jeho kapitoly sice také působily mdle, autorka si opět nedala moc práce s nahlédnutím do Kaiovy duše, ale rozhodně to bylo zábavnější než Paedyn. Co bych vytkla je nelogičnost několika scén, například chůze po lese v zamyšlení, aniž by zakopl. Takových úkazů tam ovšem bylo více.
Celkově bych hodnotila knihu jako velké zklamání. Nudnou, mdlou, předvídatelnou, bez jakýchkoliv překvapení nebo plot twistů a bez většího vývoje postav. Vše, co se stane, je předvídatelné lépe než počasí hodinu dopředu. Pokud knihu chcete číst, nečekejte zázraky, ba ani průměr.


Baruš671
06.09.2024 4 z 5

No na to jak mi to ze začátku přišlo jak nějaká kombinace Hunger Games a Selekce, tak kniha má prostě svoje kouzlo. A musím říct kdybych nemusela do práce tak se někde zavřu a jenom čtu. A už teď se těším na další díl.

Anett003
03.09.2024 5 z 5

Tak mě kniha brutálně sedla. Docetla jsem ji dnes a mam chuť si ji přečíst znova. Slza ukápla, napětí bylo, chemie mezi postavami skvělá. Furt teda kolem sebe běhali, ze už jsem si říkala, sakra tak kdy něco bude. Ale nevadilo to. V půlce jsem si udělala nějaký závěr, jak to určitě skončí a netrefila jsem se takže za mě skvělá knížka, potřebuji další díl!

Adél007
03.09.2024 3 z 5

Vybrala jsem si tuhle knihu protože jsem měla čtecí krizi a chtěla jsem něco jednodusicho. Ale nesplnilo mé očekávání. Je to něco na způsob hunger games. Strašně mi tam vadily hlavní postavy jak Kai tak i Peadyn ale to je jenom můj názor. Pořad tam byly pasáže jakoze pořad dokola si tam něco říkali a tak. Že za nic nemůžou a pořad to tam bylo chápu ze to někomu nevadí ale mě to očividně vadilo. Takže se na další díly rozhodne nebudu chystat.

Ameri
02.09.2024 1 z 5

(SPOILER) Bohužial som knihu musela dať do nedočítaých a zvyšok som si nechala povedať od kolegyne. Na knihu som sa tešila uprimne pretože fanarty na ňu boli nádherné. Snažila som sa k nej pristupovať s chladnou hlavou aby sa mi nestalo to čo u Štvrtého krídla a nebola som zase sklamaná.

Jediné čo.... čitala som predtým recenziu že dej sa velmi podobá Hunger Games a Červenej Kralovnej. Tak som to mala na pamäti a jemne sa pustila do čítania.

Čo sa týka toho ,že sa to podobá Červenej kralovnej tak podoba tam v niečom je ale minimálna a za mňa zanedbatelná.

Čo sa týka podoby na Humger Games tak pardon ale tá už je do očí bijúca. Skúšky na smrť, pohovory aby si získali skore a ludí na svoju stranu. (Cenim že moderatorke aspoň zmenili pohlavie ale farbu vlasov tiež mohli dať inú je to síce detail ale dobré dejové linky na detailoch stoja)

Napriek podobnostiam a toho ,že originalita si tu moc cestu nenašla by ani trochu nevadilo ak je kniha čítavá, postavy majú charaker, dušu a dej má hlavu a pätu. Čítavosť tam bola a k deju ako celku sa moc vyjadrovať nemôžem kedže som ju neprečítala celú.
Postavy ale boli hrozne nudné a ploché a tým sa pre mňa stala aj celá kniha.
Paedyn aj Kai mi prišli akoby prešli len cez šablonu bez toho aby im autorka pridala niečo im vlastné. Niesom fanúšik milostných trojuholnikov ani mnohouholnikov atd. ale tu som doslova škemrala aby tam Kitt alebo ktokolvek prišiel urobiť aspoň trošku bordel.

Pre tých ktorým sa to páčilo mrzí ma ,že vám tu nato v podstate nakladám ale za 10 rokov sa mi stalo len 1-2 krát že som knihu nedočítala.

Ančaa3
01.09.2024 4 z 5

Když jsem začínala číst přišli mi to hrozně tuctový. Jako ta podoba hunger games a ta hate to love zápletka. Četlo se to hrozně dobře jen nějakou dobu trvalo než jsem se vážně začetla a nemohla knihu odložit. Nicméně posledních sto stránek jsem neskutečně hltala a došlo i na pár vážně nečekaných situací a u když jsem dočetla tak jsem chvíli jen zírala do zdi. BOŽE. Potřebuju další díl!!!!!!!!

Bookish_Adria
01.09.2024 5 z 5

Moje srdeční záležitost a jedna z mých 3 TOP knih, kterou dokážu číst dokola a dokola.Ale to už víte, protože jsem ji už v angličtině hodně vychvalovala. Příběh sice není nějaký originální,ale přesto si zamilujete postavy.Královstvím se prožene Mor a díky tomu většina získá schopnosti.Těm kterým se nepoštěstí jsou buď vyhnáni a nebo popraveni.Většina obyčejných se schovává.Hlavní hrdinka Paedyn Grayová nemá žádnou moc a je obyčejná.Proto ji její otec naučil jak se má bránit.Pae je velmi chytrá, bystrá a nic jí neunikne.Proto dokáže v lidech číst a díky tomu přežila tak dlouho na ulici.Společnost jí dělá její věrná kamarádka a švadlena Adena,která je poklad. Když se omylem zaplete s Kaiem Azerem,který je z královské rodiny ještě nečeká kam tohle všechno bude směřovat.V království se vždy konají očistné zkoušky. Věřím,že tohle bude hodně lidem připomínám Hunger Games,ale nenechejte se tak úplně zmást.Pae i Kai jsou mezi vyvolenými a musí se zkoušek zúčastnit.Dostane se na hrad a ve společnosti Kaie odkrývá pravdu v králoství.Kai je druhým synem krále.Vládne neuvěřitelné moci a schopnosti.Je něco jako nájemné vrah.Bude sloužit svému bratrovi až na to přijde čas.Je velmi sympatický a koketní.Pae ho očaruje od prvního okamžiku a bude se snažit získat její pozornost.Za příběhem se skrývá daleko více.Pae nám vypráví o její minulosti a o tom co se stalo s její rodinou.Snaží se všechny oklamat svou mocí a doufá,že přežije.Já příběh miluji,protože prostě KAI je moje láskapro autorku je tohle její první kniha,která bude Young adult,takže ne nečekejte něco spicy.Ale absolutně to nepotřebujete.Mezi postavami to jiskří šíleně.Postavy jsou vtipné a je těžké si je nezamilovat.Máme tady slown burn a trochu milostný trojúhelník.Magii a zkoušky. Rozhodně se nebudete nudit.Jednu výtku ke knize mám,ale to je spoiler.Ve druhém díle jsem se ujistila, že to autorce trochu nevyšlo,ale třeba se ve třetím vše vyřeší?No rozhodně doporučuji!!!!

kirstinrau
30.08.2024 5 z 5

Máme tu ďalšiu novinku a ja som z nej nadšená. Má to určite nádych Hunger games, ale mne to vôbec nevadilo. Svet je dokonalo premyslený a ja som to hltala od prvej strany. Mágia, enemies do lovers, dva pohľady, súboje. Nudiť sa určite nebudete.

A tá chémia medzi hrdinami? Dokonalosť. Kai si vás získa okamžite. Niekedy som sa už usmievala popredu lebo tie ich slovné prestrelky nemali chybu. Paedyn jednoznačne patrí k silným hrdinkám, pretože ako Obyčajná, to v živote vôbec nemá ľahké. Musí predstierať, že patrí k elitám a je vo veľkej nevýhode, keďže neovláda žiadnu mágiu. Súboje mohli byť možno akčnejšie, ale rovno sa priznám, že ja som čakala len kedy budú tí dvaja v spoločnej scéne a nevnímala som to. Trocha som sa zľakla, že sa nám začína rysovať milostní trojuholník, čo nemám rada, ale rázom všetko do seba zapadlo a pochopila som, že to bude úplne inak.

Záver ma úplne zlomil. Zrady, odhalenia a najhoršie, zlomené srdcia. Au. To vážne bolelo a ja som zvedavá čo nás čaká v ďalšej časti, pretože autorka tie všetky pocity tak dokonalo vykreslila, že som si aj poplakala a trpela s hrdinami. Trocha sa obávam ako to autorka dá do poriadku, pretože tieto udalosti sa určite na niektorých podpíšu a to tak, že sa pravdepodobne zmení aj ich charakter...Súrne potrebujem pokračovanie.

anna0705
29.08.2024 5 z 5

Nutně potřebuju další díl!

eliska3098
29.08.2024 5 z 5

I když jsem u knihy prvních pár stránek spíš pochrupovala, nakonec mě absolutně vtáhla do děje. Když odmyslím, že si autorka pár nápadů převzala z Hunger games, stane se z knihy naprosto strhující dílo. I mi naprosto vyhovovalo, že se kapitoly různí svým vypravěčem a v některých chvílích to bylo i žádoucí. Moje srdce je naprosto zdrcené, mysl rozvířená. Nejraději bych si některé repliky Kaie zvýraznila už jen pro to abych je mohla číst stále dokola. Jsem naprosto naladěná na další díl abych uspokojila v mysli vše co nám autorka nedala. Mělo to jiskru i spád, romantiku i napětí. Doporučuju.

MetalLover
28.08.2024 5 z 5

Knížka je fantastická! Děj je skvělý a jsem ochotná odpustit i tu velkou podobnost s Hunger games. Okamžitá přitažlivost mezi hlavními postavami je elektrizující. Jejich vztah se pomaličku prohlubuje a vždy když už jsem si myslela, že už konečně budou spolu, příběh hodí do cesty další zvrat. Konec knížky mě totálně zničil. Velký palec nahoru autorce.
Knihu jsem přečetla za dva dny a už teď se nemůžu dočkat až vyjde v češtině pokračování.

Ona žije v království, kde skoro všichni disponují nějakou schopností, někdo slabší jiný silnější. Ona je ale jednou z těch, která žádnou schopnost nemá. Je Obyčejná a jako taková nežádoucí, protože obyčejní údajně přenášejí nemoc, a tím oslabují lid se schopnostmi. Obyčejnost se trestá smrtí. Zároveň žije v nejhorší čtvrti města, kde denně bojuje o přežití.
On je druhorozený syn krále a jako takový není předurčen k vládnutí, ale k tomu, že se jednou stane nejnebezpečnější zbraní svého krále. Celý život byl cvičen k tomu, stát se dokonalým zabijákem. A jeho častými oběťmi jsou právě Obyčejní.
Osud těchhle dvou spoje jedna malá krádež a smrtící hry, na které on má být plně připraven a ona nemá nejmenší šanci.

Ijáček321
28.08.2024 5 z 5

Musím říct, že kniha byla super a nemohla jsem ji vůbec odložit. Hlavní postavy mi jsou sympatické a Kai se teda zcela určitě dostal na můj seznam fiktivních mužů, do kterých jsem tajně zamilovaná.
Nemůžu se dočkat pokračování;)

Nelly
26.08.2024 4 z 5

Za mne osobně slabé čtyři hvězdičky a to především pro zcela očividnou podobnost s Hunger Games (kritici Čtvrtého křídla by si měli přečíst tuto knihu), jen je zde méně politiky a více romantické linky (ta byla skvělá i v tom, že knihu mohou číst i mladší náctiletí, protože zde není nic erotického). - Doporučuji především všem, kdo nečetli Hunger Games (a taková generace čtenářů zde jistě již je), ti si to užijí více.

badliar_id
26.08.2024 4 z 5

4.5/5*

"Remind me to to make you smile like that again, when you aren't dying, and I have all the time in the world to memorise it."
Ze začátku byl příběh pomalejší, ale pak se to rozjelo a já nedokázala přestat číst..
Hodně to připomíná Hunger Games, což může někomu vadit nebo tu podobnost nebude brát v potaz. Mně osobně to nevadilo.
To napětí mezi Paedyn a Kaiem se dalo krájet. Všechny ty jejich pocity, pohledy, doteky!!
Lauren to popsala vážně dobře, až jsem občas zapomínala, že čtu fantasy knihu..
Nemluvně o tom konci. Ten mi málem přivodil infarkt. Brečela jsem jako želva.
Já jsem velice zvědavá na druhý díl a co nám přinese. Doufám, že u nás vyjde i příběh o Adeně, ráda bych si ho přečetla..

JennyD
26.08.2024 5 z 5

Tak tohle se mi líbilo a moc! A hrozně nutně potřebuji další dil a jsem fakt zvědavá, jak to bude pokračovat.
A že tam neni romantika? S tim nemůžu souhlasit. To, ze na sebe nehupsnou hned v prvni kapitole neznamená, ze to nejiskří... naopak ;-)

Rudana
24.08.2024 3 z 5

Taky mne to připomíná Hunger games a vůbec se mne toto téma nelíbilo. Doufám, že další díl se otočí jiným směrem.
Romantika je cítit pouze v tom co říkají a jak to říkají. Ani pusa neproběhne. Zařazení knihy na Palmknihy v sekci romantika, erotika jaksi nedává smysl.

Dizzy3
21.08.2024 5 z 5

Okamžitě potřebuju další díl!!!!!

A jestli milujete Rhysanda, tak Kai mu neskutečně šlape na paty..a to je něco, co jsem si myslela, že o žádném chlapovi už nikdy neřeknu!

kachnat
21.08.2024 5 z 5

Ano, inspirace Hunger game je zde patrná. I přesto se příběh odvíjí před očima a nemůžete se odtrhnout. Romantika, fantasy svět a zajímavé zvraty Vám nedovolí se odtrhnout.

annora_cte
20.08.2024 4 z 5

Tohle byl skvělý příběh, který se odehrává v království Ilya, kde jsou obyvatelé rozděleni na Obyčejné a Výjimečné, kteří ovládají nejrůznějších schopnosti. Hlavní hrdinka Paedyn patří mezi Obyčejné a její život není vůbec snadný.
Po smrti svého otce přežívá na ulici ve společnosti věrné kamarádka Adeny. Ovšem život se jí brzy docela změní, když se dostane do nebezpečného turnaje, který království pořádá. A ve kterém jde hlavně o to ukázat své schopnosti. Paedyn ale žádné nemá, avšak je vychytralá a mazaná. Nikdo pravdu o jejím původu nezná. Turnaje se účastní také princ Kai, který je naprosto úžasný a sladký a ďábelsky okouzlující.
Co se děje týče, nebylo to za mě úplný wow, ale na to, že autorce bylo 18 let, když knížku napsala, tak je to neskutečné. Jedná se o slow-burn romantasy, což se autorce podařilo skvěle. Napětí mezi Pae a Kaiem bylo téměř hmatatelné. Vývoj jejich vztahu se mi moc líbil.
Příběh je plný napětí a zajímavých zvratů. Konec se autorce vydařil na tisíc procent, nutně potřebuji pokračování.