Bezmocná

Bezmocná
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545524/bmid_bezmocna.jpg 4 253 253

Bezmocná série

1. díl

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé… Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova Obyčejní. Když je král vykáže z království, nedostatek schopností se náhle stává hrdelním zločinem. Jedním z vyděděnců je i Paedyn Grayová. Skrývá se v chudinské čtvrti, kde je život mimořádně krutý, a vydává se za Elitu, aby splynula s ostatními a vyhnula se problémům. Jenže pak zachrání mladého cizince, aniž tuší, že to je jeden z ilyjských princů, Kai Azer. Za „odměnu“ je vybrána do Očistných zkoušek, brutální soutěže, která má demonstrovat sílu Elity. Pokud ji však nezabijí protivníci, postará se o ni Kai, k němuž začíná něco cítit. Jestli totiž zjistí, že Paedyn je ve skutečnosti Obyčejná, bude to znamenat její konec. Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Yoli (ČR)

Powerless, 2023

florenc
dnes 4 z 5

(SPOILER) Na jednu stranu oceňuji, že je to opravdu YA, na to, jak je knížka napsaná, tak i bez těch erotický scén je to knížka, která je pro YA, jak dělaná, což se o jiných YA opravdu říct nedá. Mně však ty erotické scény chyběly, ke konci bych se smířila i s polibkem, ale bohužel :D Další díl si přečtu až vyjde, ale zatím jsem v pohodě...

cherubinka
30.11.2024 3.5 z 5

Oprostit se od Hunger Games je dost těžké. Taková romantická verze. Četlo se to hezky. Druhý díl si asi přečtu :-)

Anet96
29.11.2024 3.5 z 5

Kniha, která dost připomíná Hunger games. Ze začátku mě úplně nebavila, nemohla jsem se začíst, ale po 100 stranách se to zlepšilo a naopak jsem se nemohla odtrhnout. Ale obávám se, že kdyby v knize nebylo škádlení mezi Paedyn a Kaiem, neměla by takový úspěch.
Ale uz se těším na druhý díl.

Áňa 998
25.11.2024 4 z 5

Po knize Bezmocná jsem skočila po úžasných zahraničních hodnocení. Těšila jsem se na začátek nové fantasy série, která podle anotace zněla opravdu slibně. Už jen ta obálka vypadá parádně a já doufala, že ani vnitřek mě nezklame.
Co mě po prvním prolistování zarazilo, to je kvalita papíru. Hodně jemný, průhledný.. kniha díky tomu nevypadá na to, že má přes 500 stran. Ale zase tu máme hezky zdobené začátky kapitol, tak jsem přivřela oči.
Co se týká světa, který dala Lauren Roberts dohromady, to je jedna velká paráda. Máme tu super hlavní hrdinku, která mi charakterově sedla, lidi s různými schopnostmi, skupinu lidí která je nemá a je utlačovaná a smrtící hry, kde jde o všechno. A to vše ve světě, kde nám je pomalu představována jeho logika.
Začátek je možná pomalejší, ale pak se chytnete a nejde přestat, i když se najdou slabší místa. Je tu hodně znát inspirace Hunger Games, která mě nejdřív trochu rozčilovala, ale pak jsem se od toho oprostila a byla to jedna velká jízda.
Co se týká postav, opět, hlavní hrdinka Paedyn mi sedla. Je svá, odvážná a správně drzá. Do toho jsou kolem ní postavy se správnou chemií a dohromady to dává parádní celek, kde si pamatujete každý charakter. Skvělá je tu i romantická linka, která mě moc bavila a usmívala se u toho!
Bezmocná je rozhodně velké překvapení, i když se tu pár much našlo. Jsem ale zvědavá, jak bude příběh pokračovat dál, takže se moc těším na pokračování! Už bude?

JaAnička
24.11.2024 4 z 5

Vítejte ve světe, ve kterém má většina lidí schopnosti...a pak je tu ona, žena, která žádné schopnosti nemá.

Jednoduše páni. Ta kniha má oprávněný hype, je velmi dobře a čtivě napsaná a má dobré hlavní i některé vedlejší postavy, o které máte v průběhu děje strach (je tam pár vedlejších postav, které by si zasloužily větší pozornost, aby pak následný "moment" měl ten správný "uch"). Je velmi krvavá, místy až přehnaně drastická, ale má v sobě i jemnou romantiku, která je ale na dnešní poměry možná až moc jemná. Ale taky je jí tam mnoho...a přesto je prakticky stojatá.

Kniha (potažmo budoucí série) se netají tím, že je inspirovaná sérií Hunger games, což je na jednu stranu super, ale na druhou se pak nemůže divit častému srovnávání...a co si budeme...originály mají vždycky ten punc jedničky, byť už tak superózní nejsou. Tu jsou ale přidané schopnosti, což je hezké zpestření.

Hrdinka se mi líbí, je dobrá, silná a snaží se tak nějak přežít. Je sice tak trochu nesmrtelná, ale na to jsem si už v podobných knihách zvykla.

Závěr bych velmi akční a rychlý a již klasicky otevřený. Takže ano, moc se těším na další díl ...a snad bude brzo.

Knihy-Lenka
21.11.2024 5 z 5

Já musím říct, že začátek knihy se táhl, proto jsem taky knihu odložila a musím uznat, že se později začaly dít naprosto dokonalé věci. Jsem ráda, že jsem se ke knize vrátila, protože to byl nářez. Musím vyzdvihnout neskutečné odhodlání Paedyn, mě teda obyčejná nepřišla. Její síla a kuráž mě odrovnala. Kai se mi moc líbil, byl hodný, zdvořilý a není to takový ten prototyp hajzla.

Fantasy knihu provází i nádherná romantická linka, kdy očekáváte to nejlepší. Ale... Každá kapitola dává jednu napínavou linku za druhou, kdy vám buší srdce a nedokážete se odtrhnout. Nasytí vás do předposlední stránky, kdy nechcete přestat a pak? ........... Více neprozradim, to chcete prostě přečíst. Kniha je inspirována Hunger Games, protože se objevují podobné náměty a nápad.

Marry123
18.11.2024 5 z 5

Tohle se mi moc líbilo, skoro celou dobu jsem měla nutkaní culit se jak blbeček... Kai, Paedyn i Kitt jsou postavy které si lehce zamilujete, každý má nějakou svou jiskru. Už teď se nemůžu dočkat pokračování... AMEN

klarence
18.11.2024 3 z 5

Za mne mírné zklamání zvlášť po přečtení Čtvrtého křídla.
Začátek mi přišel zajímavý, pak někdy byli až moc romantické scény a na úkor ostatních postav a to i včetně očistných her. Konec mi na rozdíl od toho přišel strašně urychlený. Ale celkově jako oddechovka to nebylo zase ta špatné :-)

ciaram
13.11.2024 5 z 5

Bezmocná pro mě byla milé překvapení. Jediné krkolomnosti, které mi tak trošku drnkaly na nervy, se týkaly těch rádoby úkolů v Očistných hrách. Je vidět, že pro autorku nebyly to hlavní. Za to se jí dařilo vykreslovat vztahy mezi postavami. Jen vedlejší postavy jsou trošku takové černobílé. Jinak jsem si čtení opravdu užila - humor, zlodějina, kamarádství, troška akce. Jsem zvědavá, kdy vyjde druhý díl. Určitě se do něj ponořím.

sebemi
12.11.2024 5 z 5

Do knihy jsem se pustila s nulovým očekáváním a čtecí krizí,no a vytáhla mě z toho. Líbí se mi vyprávění z pohledu obou hlavních postav, má to šťávu, napětí, romantiku, boj o život... klasické romantasy a přesto to nebylo klišoidní ani přeslazené. Hunger games jsem nečetla, nemám srovnání,ale za mě skvělé čtení a těším se na další díl.

nonameperson04
09.11.2024 5 z 5

Skvělá kniha! Moc mě to bavilo. Možná je to lehce vykrádačka, ale co v dnešní době není, že? Každopádně Pae a Kai mají dobrou chemii. Ten konec se dal samozřejmě čekat, ale způsob jakým se to odehrálo mě rozhodně upoutal. Těším se na pokračování.

petitsoleill
08.11.2024 5 z 5

Milá neškodná knížka, je tam opravdu vidět těžká inspirace Hunger games a Rudou královnou - oproti Rudé královně jsem se ale nekousala nudou, naopak mám přečtenou i novelu a druhý díl.
Paedyn a její zapojení do revoluce je úsměvné, počet stran věnovaných jednotlivým zkouškám je extrémně nevyrovnaný, jediný focus je téměř výhradně na Paedyn a Kaie (až to bylo lehce nepříjemné - jako by neexistovaly jiné postavy). Autorka má určitě před sebou kus cesty, než se "vypíše". I tak skvělý počin s ohledem na její věk. 4.5* zaokrouhleno nahoru.

Proč číst: Máte zájem o čtivou romantasy, která nešetří špičkováním mezi hlavními postavami, případně vás zajímá, s jakými 1000 a 1 výrazy pro svou zamilovanost přijde váš nový book boyfriend.

Rodaw
08.11.2024 3 z 5

Paedyn žije v chudinské čtvrti a snaží se být neviditelná. Respektive životem tak nějak proplouvá a snaží se na sebe neupozorňovat, skrývá totiž velké tajemství - je obyčejná. Lidé jako ona, bez nadpřirozených schopností, jsou zabíjeni. Jednoho dne však zachrání život mladíkovi, ze kterého se nakonec vyklube princ Kai. Paedyn tím na sebe extrémně upozorní, samozřejmě mezi ní a princem přeskočí jiskra a ještě je kvůli tomu vybrána do Očistných zkoušek - což je soutěž, ve které se protivníci navzájem zabíjejí a její soupeřem bude i přímo Kai.

Kniha mě vtáhla od prvního okamžiku, její čtivost je úplně extrémní. Začátek boží. Neuvěřitelně jsem se těšila na samotné hry, protože miluju Hunger games. Bohužel však přišlo zklamání. Čekala jsem napínavou survival hru, dostala jsem spíše romantiku, která se z velké části odehrávala v královském paláci, kde se soutěžící (až na Paedyn všichni bohatí) na hru připravovali. Krásné šaty, honosné plesy a samozřejmě láska. Nějak mi to úplně nesedělo s následným vražděním ve hře, které v knížce sice bylo, ale spíše dosti okrajově a tak nějak nedotaženě. S Hunger games se to za mě absolutně nedá srovnávat.

Konec je velmi překvapivý a pravděpodobně i já si přečtu další díl. Styl psaní mi opravdu sedl, ale asi bych byla spokojenější, kdyby byla knížka o něco kratší a víc než na lásku se soustředila na boj o přežití. Tak trošku nevyužitý potenciál. Doporučuji spíše mladším čtenářkám, jedná se o dobrodružnou romantickou fantasy a za mě dávám 3 hvězdičky :).

Viky27
04.11.2024 3 z 5

Tohle se mi líbilo a těším se co dál. To že je to stejné jako další série je bohužel úděl tohoto odvětví. Ono se toho zase tolik vymyslet nedá. Je to škoda, ale je to tak. Každopádně, rozhodně nelituju, že jsem se do toho pustila. Je to hrozně hezky napsané a ten mix má něco do sebe.

Mamka_cte
03.11.2024 5 z 5

Autorka v knize hojně probírá vrstvy společnosti, diskriminaci a rozdělení lidí kvůli schopnostem.

Hlavní postava Paedyn mi padla do oka od prvních stran. Prořízlá upřímná pusa, neskutečně mocná i když je bez moci. Dokáže žít a vyhrávat mezi elitama a já ji celou knihu hrozně fandila.
Ale pak přišel na scénu princ Kai. Ach bože! Kolik může mít knihomolka ve svém životě knižních lásek? Krutý podmanitel, který ale postupem sundá svou tvrdou masku.

Na druhé straně je tu princ Kitt, bratr Kaie a totální protiklad svého bratra. Milý a cukříkový nástupce trůnu. Blah.
Když už jsem mu začala dávat od cca poloviny knihy šanci, tak se na konci pěkně vybarvil.

Největší záporák knihy byl pro mě určitě král. Jak jsem ho nesnášela, když Kai popisoval svou přípravu.

Slow burn romantická linka byla to hlavní, co mě pohánělo číst dále. Také, že jsem za den a půl měla přečteno. Potřebuji okamžitě druhý díl!

Proč musí autoři zabíjet tak milé postavy? Na konci mi Pae bylo hrozně líto, vše myslela dobře (no dobře - skoro vše ) a posledních 100 stran jsem četla nepřetržitě, abych věděla, co bude dál.

Konec knihy je celkově jeden velký zvrat a překvapení. Proč to muselo skončit takto?! Potřebuji vědět, jak to bude dál.

DreamerX9
30.10.2024 3 z 5

Na začátku jsem měla trochu pocit jako bych četla další verzi Hunger Games a v podstatě ano ale i tak se mi líbila originalita v podobě magických schopností z oboru humanitních věd. Zároveň za co má kniha obrovské plus tak za fantastický propracovaný styl jakým je kniha napsaná autorka má vážně cit pro jazyk a zároveň kniha je skvěle přeložená. Velmi se mi líbila hlavní postava která byla nejen vtipná ale především mi sedla do příběhu jelikož svět který autorka vymyslela není pro žádné růžové princezny. Kniha nechává spoustu otevřených dveří tak uvidíme co bude dál

AlexandraBane
30.10.2024 4 z 5

Tak to byla jízda, wow. A ten konec...Samozřejmě jsem si nemohla nevšimnout podobnosti s jinými díly jako Hunger Games, Divergence. Poslední úkol mi připoměl Harryho Pottera. Četlo se mi to skvěle a nemohla jsem se odtrhnout i když jsem knihu na chvíli odložila, pořád jsem po ní pošilhávala a byla jí přitahována, abych četla dál a dál. Takže závěrem úžasný rozjezd nové série a já se těším na další díly.

akinomV
28.10.2024 5 z 5

Četla jsem na začátku roku v angličtině a určitě si knihu ještě někdy přečtu v češtině. V té době jsem neznala Hunger games, takže jsem něměla srovnání, což teď při psaní už mám, ale možná právě proto, že jsem to srovnání neměla, tak se mi to líbilo a líbí pořád. Pro mě hodně zajímavý příběh, postavy, které mě bavily. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.

jitka_dankova
24.10.2024 5 z 5

Hezký první díl fantasy trilogie, který zpracovává sice známá a předvídavá témata, ale zase trochu jinak. Docela mne fascinovalo, jak se autorce podařilo navrhnout situace v rádoby "středověké" fantasy se samými meči, šípy a dýkami tak, abychom se cítili jako v moderní reality show (s kamerami, mikrofony, ...). Bohužel ale jde o "reality show", kde se zabíjí lidé. Nečetla jsem Hunger Games, takže nemohu srovnávat, mně se ale tento námět v této knize opravdu velmi líbil. Hunger Games mne už anotacemi odradily, tohle naopak nalákalo a čtení nelituju. Rozhovory mezi hlavními postavami a jejich vzájemné poznávání a budování vztahu bylo milé, dobře zpracované a zabíralo většinu části knihy (což bylo vlastně příjemné). Cením si, když moderní fantasy knihy zpracovávají témata diskriminace lidí podle nějaké vlastnosti, kterou ani nemohou ovlivnit. Myslím, že to celé společnosti hezky nastavuje zrcadlo a poukazuje na nesmyslnost takového rozdělování lidí. Oceňuji tedy příběh rozdělené společnosti na "mocné" a "bezmocné" a to, jak s tím autorka pracovala a netrpělivě vyčkávám druhý díl (a třetí teprve v angličtině vyjde příští rok). Jen se jen těžko smiřuji s tím, když autorka zabíjí vedlejší postavy, které jsem si oblíbila. Konec knihy s očekávaným zvratem byl smutný a vlastně trochu depresivní, tak s tím počítejte, když si tuhle zajímavou trilogii budete chtít rozečíst předtím, než bude k dispozici dvojka. Pro všechny, kterým nevadí číst různé retellingy na dobré náměty dokola a dokola, rozhodně knížku doporučuji.

Scheron
24.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Budu opakovat x komentářů přede mnou. Bezmocná cílí spíše na mladší čtenáře, kteří si ještě nestihli přečíst klasiky typu Hunger games, Rudá královna, Selekce, Divergence apod. Obzvlášt první dva zmíněné tituly byly v knize až příliš vidět. A to ani nezmiňuji finální Bludiště, které jako by z oka vypadlo tomu v Ohnivém poháru. Proto mě také asi nejvíce bavila první část, ještě než se Paedyn dostala do paláce. Dostávám se k tomu, že Paedyn jako taková mě bavila. Bavil mě i Kai. Každý mě ale bavil jedině samostatně. Jakmile však spolu začali interagovat, vůbec to na mě nefungovalo, ba naopak. Chemii jsem mezi nimi začala cítit až v závěru, kdy se k sobě víceméně začali chovat alespoň trochu slušně. A co mi teda přišlo dost zvláštní, že do vražedných očistných zkoušek byli posláni přátelé (ale tak dobře, z diváckého hlediska mi dává smysl sledovat, jak se proti sobě bývalí přátelé, kteří spolu vyrůstali, obrací a zabíjí se), ale že tam poslali i příbuzné? Napětí se tím rapidně snížilo, protože hned v prvních chvílích bylo naznačeno, že s Kaiem mají jeho bratři i sestřenice moc pěkný vztah. To jsem tedy nepochopila. Druhý díl asi číst budu, ale jen kvůli mladému králi, který z toho všeho tradičně vyšel nejhůř. Jinak mými oblíbenci jsou Eso a Adena, oba byli výborné okořenění. Fav koment: Adyrosie