Bídníci přehled
Anna Mayr
Podtitul: Proč společnost pohrdá nezaměstnanými, ale přesto je potřebuje O chudobě se dobře diskutuje. Nechceme se na ni ale doopravdy podívat. Měli se víc snažit. Jsou líní. Bez zájmu o vlastní rozvoj. Chybí jim vzdělání. Tyto a spoustu podobných vět si o sobě mohou vyslechnout nezaměstnaní a chudí lidé všech vyspělých demokratických společností. Včetně rodičů německé novinářky Anny Mayrové, která si podobných řečí zažila až dost. A to i od lidí, od nichž by čekala větší pochopení. Dříve se za svůj původ i nezaměstnanost rodičů styděla, dnes už svůj postoj změnila. Pochopila, že společnost potřebuje obraz chudých a neschopných, aby se všichni ostatní mohli cítit dobře, aby si mohli blahopřát, že v životě uspěli. V nekompromisní a úspěšné knize Bídníci Mayrová vypráví osudy své rodiny a zároveň se vymezuje vůči této společenské potřebě. Zkouší si představit svět, který se obejde bez obrazu neúspěšných.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Sociologie, společnost
Vydáno: 2022 , HostOriginální název:
Die Elenden, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci. Přihlašte se a napište ho.
Odvrácená strana společnosti, nezaměstnanost a chudoba je zde popisována v německé zemi. Nicméně nevím jak bych to popsal, ale četlo se mi to velmi špatně – spousta myšlenek a měl jsem z toho v hlavě chaos. Každopádně autorka popisuje své vlastní zkušenosti života ve vyloučené společnosti chudých, nešvar kapitalismu, kdy se nůžky mezi bohatými a chudými neustále rozevírají a nikdo neví jak se z toho dostat. Taky by se dalo pomyslet na pořekadlo „Sytý hladovému neuvěří“.
Pre človeka ktorý chudobu nezažil je ťažké knihu pochopiť. Jedinú vec s ktorou by som polemizoval je kategorické zavrhnutie tzv. základného príjmu v poslednej časti, kde uvádza možné riešenia.
Chladné stopy, Útěk z pekla, a další knižní novinky (14. týden)
03.04.2022
Kniha Bídníci v seznamech
Kniha je bohužel argumentačně trochu nevyvážená, zaznívá z ní velké roztrpčení, ale to je vlastně v pořádku, protože vše vyplývá z osobní zkušenosti.
Myslím, že by českému překladu prospělo i stručné srovnání s českých prostředím, je to asi velmi podobné, ale sociální politika 90. let v Německu, které se věnovaly asi dvě kapitoly, mi přišla už moc odtažitá (i když rozumím tomu, že vše na něco navazuje atd.).
Můj celkový dojem z knihy je spíše rozpačitý, i když spoustu věcí a názorů s autorkou sdílím.