Bídníci II. přehled
Victor Hugo
Bídnici (dvousvazkové vydání) série
< 2. díl
Tento román zachycuje život francouzského lidu v 1. třetině 19. století. Ústřední postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který se na galeje dostal za krádež chleba. Když se mu podařilo uprchnout, okradl starého kněze, který mu nabídl nocleh. Když ho ale chytli četníci, kněz jim řekl, že stříbrné příbory Jeanu Valjeanovi dal darem, přidal mu ještě stříbrné svícny a tím ho zachránil od galejí. Tím Jeana ovlivnil a ten se poté stal dobrodincem a ochráncem těch nejbídnějších. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert, který ho pronásleduje. Zastává názor, že galejník zůstane galejníkem, a považuje dopadení Valjeana za své životní poslání... Román vyznívá jako obžaloba tehdejší společnosti a mravů. Pozn.: V edici Knihovna klasiků se jedná o 3. svazek spisů Victora Huga.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1984 , OdeonOriginální název:
Les Misérables, 1862
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci II.. Přihlašte se a napište ho.
Prostě klasika. Rozhodně stojí za to jí číst, stejně jako u prvního dílu opakuji, že vypravěč je mistr oboru. Tolik témat co dokázal dobře pokrýt (láska, víra, svoboda, vina, trast, odpuštění) a v těchto tématech je to velmi nadčasové, lidské, filozofické a skvěle zpracované. Pro dnešního čtenáře bohužel těžké na čtení, protože je to obalené tunou nudy a příličné popisnosti a přílišných detailů, které hlavní příběh nepotřebuje, ale na druhou stranu dělají zajímavý obraz tehdejší doby a uvažování (i když neumím posoudit, zda ten obraz je věrný).
Po dočtení prvního dílu jsem se pustil do čtení druhého dílu. Pokračuje příběh JEANA VALJEANA a dalších našich hrdinů.
V tomto díle nalezneme vylíčení boje na barikádě. I v tomto díle je plno odboček např. o LUDVÍKOVI FILIPOVI, o argotu, o kanalizaci Paříže. Tato kapitola byla velmi zajímavá.
V závěru se nachází kapitola HISTORIE BÍDNÍKŮ. Informace o autorovi a jeho díle.
Kniha Bídníci II. v seznamech
láska 19. století Francie osudy lidí revoluce úvahy a zamyšlení vina
2014 | Chrám Matky Boží v Paříži |
1928 | Bídníci |
2000 | Muž, který se směje |
1975 | Bídníci I. |
1967 | Devadesát tři |
"První příznak skutečné lásky u mladého muže je kupodivu bázlivost, u mladé dívky odvaha. Je to podivné, ale nic není prostšího a samozřejmějšího. Obě pohlaví se snaží sblížit a přebírají vlastnosti druhého."