Bídníci (zkrácená verze) přehled
Victor Hugo
K romantickému příběhu o bývalém galejníkovi, který zbohatne a pomáhá svým přátelům, se vracejí nové a nové generace čtenářů, kteří spolu s Hugovými hrdiny prožívají jeden z nejkrásnějších příběhů o utrpení a lásce, jaký kdy byl napsán. Sledujme tedy po letech znovu dobrodružství Jeana Valjeana a jeho věčného stínu Javerta, osudem pronásledované Fantiny a její malé Cossety, ušlechtilého Maria a vykutáleného Thénardiera. Ke kouzlu románu přispívá i to, že děj se odehrává v romantické scenérii staré Paříže třicátých let devatenáctého století, v zákoutí úzkých uliček, za tajuplnými zdmi kláštěrů a hřbitovů a dokonce i v podzemních stokách Paříže.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2014 , RadioservisOriginální název:
Les Misérables
Interpreti: Vladimír Brabec , Radoslav Brzobohatý , Jiří Plachý , Miluše Šplechtová , Eduard Cupák
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci (zkrácená verze). Přihlašte se a napište ho.
Je to hezké, dobře se čte a napínavé. Nevím jak nezkrácená verze, ale v průběhu čtení jsem si říkal, že je to v podstatě pohádka a tak na rozdíl od mnoha jiných knih ze školních osnov jsem postrádal pocit prožití děje, jako by se jednalo o realitu.
Úžasná klasika, ke které jsem se dostala už potřetí (byla to moje první kniha, kterou jsem si dala k do maturitní četby ... ale samozřejmě ta nezkrácená verze :) )... ale už i konečně ji mám i doma ... opět se jedná o zkrácenou verzi, která ale dost vystihuje zásadní milníky děje ... prostě jsem moc ráda, že tato kniha znovu vyšla a já ji mohu doma mít ..
Kniha Bídníci (zkrácená verze) v seznamech
2014 | Chrám Matky Boží v Paříži |
1928 | Bídníci |
2000 | Muž, který se směje |
1975 | Bídníci I. |
1967 | Devadesát tři |
Smutek, radost a vděčnost... tak by se asi daly shrnout mé pocity při čtení. Smutek nad nešťastnými osudy postav. Radost z dynamického děje a perfektně zachyceného vývoje postav. A vděčnost za to, že nemusím žít v této době. Opravdu by si to měl přečíst každý, kdo má pocit, že se teď máme špatně.
Zkrácená verze mi nijak nevadila. Naopak mám pocit, že vynechání dlouhých popisných pasáží charakteristických pro realismus, přispělo ke čtivosti a napínavosti.