Biela veľryba přehled

Biela veľryba
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385728/bmid_biela-velryba-tb8-385728.jpg 4 694 694

Najslávnejšie autorove dielo je veľkým eposom námorníckeho života, ku ktorému čerpá látku z vlastných bohatých skúseností námorníka na veľrybárskej lodi.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Moby Dick or the White Whale, 1851


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Biela veľryba. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (161)

uxor
25.09.2024 5 z 5

Další milovaná kniha mého dětství. Už jen ta nádherná bílá loď plující pod plnými plachtami mě v mých představách unášela po rozbouřených vlnách oceánu ( o jehož obrovitosti jsem neměla ani tušení) a jak velká je velryba/plejtvák jsem na vlastní oči viděla až o několik let později v muzeu.
Nenáviděla jsem Achaba a harpunáře a milovala Moby Dicka z celého svého dětského srdce.
Tehdy jsem si ještě (naštěstí) neuměla představit odpornost lovu velryb, ale stejně jsem šílenému kapitánovi a surové posádce přála to, že nad nimi Moby Dick zvítězil a svobodně se ponořil do hlubin i s vrakem lodě.
Takhle jsem vnímala knihu jako malé dítě já a když jsem viděla o několik desítek let později tyhle velikány oceánů vynořovat se z chladných vod.....byla jsem šťastná, že žádní Achabové už Moby Dickům nemohou ublížit. No, nevím, jestli nejsem jen optimista.....

Romanka89
09.08.2024 3 z 5

Tak tohle byl pro mě oříšek, další z knih "must read" z mého stíracího plakátu. No dalo mi to více než rok, ale jsem na sebe pyšná, že jsem to nakonec dala. Co si budeme, je to popisné, do detailu, jak se loví velryby, jak vypadá loď, čluny, jak se velryba zpracovává, biologie velryby a milion odboček. Rozhodně to není lehké čtení, ale příběh a odhodlání kapitána Achaba za to stojí.


VetDejvid
23.07.2024 3 z 5

Chápem, prečo túto knihu ľudia zbožňujú a chápem tých, čo ju nedokážu prečítať dokonca. Úplne rozumiem aj tým, čo ju už 3x odložili, ale stále jej chcú dať šancu. Biela velryba obsahue toľko neuveritelných citátov a životných právd, že sa právom zaraďuje do zoznamu "must read". Autor to však trochu prepískol s popisom velrybárstva ako takého. Túto knihu som čítal pri mori a tak mi jej atmosféra vyhovovala a obsiahlosť mi nevadila, doma by som však možno trochu trpel :) Aj keď celkový dojem je dobrý, dávam 3/5 z dovodu toho, ako pre mňa autor zadusil výborne sa odvíjajúci dej v prvej časti knihy. Kto vie, či sa Melville už pri písaní knihy vedome snažil o synkretizmus (román vs populárne náučná kniha spojená s drámou. Keď však ku knižke s týmto vedomím človek pristupuje od začiatku, ľahšie sa číta.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (2. týden)

10.01.2021


Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Cena Josefa Jungmanna


Kniha Biela veľryba v seznamech

v Právě čtených46x
v Přečtených966x
ve Čtenářské výzvě98x
v Doporučených57x
v Knihotéce592x
v Chystám se číst602x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech27x