Bílá velryba přehled

Bílá velryba
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127212/bmid_bila-velryba-6Xw-127212.jpg 4 720 720

Slavný román Bílá velryba patří bezesporu k vrcholným dílům klasické světové literatury devatenáctého století. Příběh vyprávějící o velké bílé velrybě a fanatickém kapitánovi, schopném obětovat cokoliv a kohokoliv jen pro vlastní pomstu, se dočkal i řady filmových a televizních zpracování. Z těch nejzdařilejších například stejnojmenný anglický film z roku 1956 s démonickým Gregory Peckem v roli kapitána Achaba. Od prvního vydání knihy v roce 1851 už uplynulo dost času a nezkrácená verze se z dnešního pohledu může zdát trochu nudná - rozsáhlé kapitoly věnující se podrobnostem ze života velryb a velrybářů určitě nenadchnou každého. Ale přesto, už jen z důvodu „klasického vzdělání“, stojí tento prozaický epos za přečtení.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Levné knihy

Moby Dick or the White Whale, 1851

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá velryba. Přihlašte se a napište ho.

záškodník
12.02.2025 0.5 z 5

Co si tu tak procházím komentáře, zřejmě půjdu proti proudu když řeknu, že přesto, že Moby Dick má pár skvělých momentů, jako celek to není knihou čtivou, zábavnou, ani zajímavou. Nepopírám, že to je historický kousek a býti lovec velryb na konci devatenáctého století plavící se po Pacifiku, na svém palubním stolku bych raději našel Moby Dicka než Bibli. Dnes bych již stránky využil tak možná k vytření vlastní prdele. Jediná pamětihodná a vskutku zábavná scénka byla na začátku příběhu, kdy Ishmael svedl boj o lůžko s Indiánem. Když Indián nalezl škůdce ve své lóži, odmítl se vzdát bez boje, a na Ishmaelovu nabídku symbiózy odpověděl tasením své čepele. Po krátkém sváru se dva muži rozhodli jeden druhého tolerovat a dokonce se i přitulit. Noc sblížení vedla k sdílení dýmky a to byl už jen krok od stmelení bratrského pouta.

Dodatečně připomínka k pobudům a jejich hodnocícím prizmatům. Pokud je kniha tak úmorná, že je ji čtenář nucen odložit a zřeknout se její šťavnatého obsahu, jak ji pak může hodnotit nadprůměrně? Snad ze strachu, že je to klasika, a zdejší knihomolové by se mu smáli za jeho nedostatečný vhled do historického kontextu, archetypů, či symbolismu? Když k vám kniha jako médium není schopna nic nabídnou, okrást raději než obohatit vašeho ducha, a v závěru pořádně nevíte, jaký to mělo smysl, proč dávat tak vysoké hodnocení? Pro moderního čtenáře je to úmorný a člověk musí vynaložit opravdu velké usilí pro to se nudnými pasážemi se zaťatými zuby probojovat. Moby Dick pro mě nebyl nic než test trpělivosti. Dílo jsem využil jako brousek pro můj smysl pro povinost při načítání klasiků.

Kolumbus531
09.02.2025 4.5 z 5

Kniha o řemeslu, které je dnes nelegální a nad kterým si ekologové rvou vlasy? JASNĚ JDU NA NI! Aneb velrybářství, lovení velryb, zejména pro jejich tuk, je zde vyzdvihnuto jako hrdinské a morálně správné!

Předtím, než jsem se do Bílé Velryby pustil, čekal jsem příběh, který asi každý zná. Kapitán se zoufale snaží ulovit bájného leviatana, který ke dnu poslal mnoho lodí. K tomu je zde ale nemalý bonus... Vysvětlování, co to vlastně velrybářství je, jak se loví, jak velrybářská výprava probíhá, atd. Jo, a k tomu potřebujete vědět rozdíly mezi vorvaněm a modrou velrybou!
Nevím, jestli vám to už došlo, ale Bílá Velryba je rozdělena na dvě části, které se neustále střídají. Bájný osud lodi Pequod… a detaily o velrybářství. Zní to jako nuda, co? Nevadí, přinejhorším můžete encyklopedické části přeskočit. Opovažte se ale přeskočit příběh Achaba! Je to napínavé dobrodružství s mnoha zajímavými dialogy. Takže... posuďte sami, mně se kniha dost líbila.

Hodnotím 96/100 :-)

JanValzan
08.02.2025 3 z 5

Za mě velmi složitá kniha, která dokáže spoustu lidí odradit svou neústupnou opakující se nutností vědět veškeré detaily ohledně leviatanů a celého velrybářství. Ovšem když tohle všechno čtenář dokáže přijmout zůstane mu příběh kapitána Achaba. A Ať si každý odpoví sám jestli v tom našel co hledal...

Knižní novinky (2. týden)

10.01.2021

Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017

Smrt člověka jen vrhne do neznáma, o kterém nikdo neví zhola nic a které představuje pouze první uvítání do světa nezměřitelných dálek.

Ocenění knihy (1)

2017 - Cena Josefa Jungmanna