Bílá Voda přehled
Kateřina Tučková
Bílá Voda. Pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Dnes sem přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci Akce R všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista tehdy odmítla návrat do civilního života. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a k tomu vystavena i ponižování v komunistickém kriminálu. Evaristini věznitelé však její vírou ani věrností řeholi neotřásli. Naopak. Pouze v ní upevnili odhodlání se jim postavit. S tím však přišla nutnost postavit se i režimu zaprodané církvi Lena, probírající se písemnostmi bělovodského kláštera, však brzy zjišťuje, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a záhy také pochopí, že démoni obcházející minulost místních řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.
No, to byla kniha. Nečekala jsem nic veselého, ale že to bude takhle drsné... Klobouk dolů, že to sestry, a nejen ony, všechno vydržely. Evarista mi byla hodně sympatická, musela mít hodně síly na to, aby všechno to zlo vydržela.
A paní Tučkové děkuji za ucelený příběh.
(audiokniha) Po bohyních a povídce o Bílé vodě z povídkového cyklu -Jestli vůbec někdy- jsem se na knihu moc těšil. Poslech mě ale vůbec nebavil a po čtyřech hodinách jsem to vzdal.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.“
„Přání často plodí sebeklam.“
„Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (5)
Kniha roku Lidových novin
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování veřejnosti)
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování odborné poroty)
Český bestseller
(Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)
Státní cena za literaturu
(S přihlédnutím k dosavadní literární tvorbě)
Kniha Bílá Voda v seznamech
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Tak jsem zvítězila nad Bílou Vodou... Ještě se mi nestalo, že by se mi kniha tak strašně těžko četla a zároveň mě tolik bavila a ani by mě nenapadlo ji nedočíst. Příběh byl syrový, otřese s vámi až na dřeň, ale zároveň opravdu nešlo ho pustit z hlavy a knihu vrátit do knihovny s tím, že ji už nikdy neotevřu. Znovu ji asi číst nebudu, ale určitě mnou bude příběh Leny, Evaristy, Paulity, Tobie, Jana atd. rezonovat hodně dlouho.