Bílá Voda přehled

Bílá Voda
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526409/bmid_bila-voda-6555047a9fa61.jpg 4 2886 2886

Bílá Voda. Pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Dnes sem přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci Akce R všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista tehdy odmítla návrat do civilního života. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a k tomu vystavena i ponižování v komunistickém kriminálu. Evaristini věznitelé však její vírou ani věrností řeholi neotřásli. Naopak. Pouze v ní upevnili odhodlání se jim postavit. S tím však přišla nutnost postavit se i režimu zaprodané církvi Lena, probírající se písemnostmi bělovodského kláštera, však brzy zjišťuje, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a záhy také pochopí, že démoni obcházející minulost místních řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.

elexmil
předevčírem 5 z 5

Kniha s velkým K. Moc děkuji své kamarádce Dádě, že mi ji věnovala a tím mne donutila ji přečíst. Měla jsem totiž před tím od místních čtenářek ne zcela kladná hodnocení. O to víc mne kniha překvapila. Je řada knih a filmů, které kvalitně zpracovávají dobu totality, ty hrůzy, zvůli vládnoucích komunistů, ponižování i fyzické utrpení jejich odpůrců. Tato kniha k nim patří a navíc je zpracováno, jak v té době (ve které jsem prožila polovinu svého života) fungovala kladně i negativně církev. Zamyšlení o dogmatech, o úloze žen v církvi, to bylo pro mne hodně nové a přínosné, vedlo mne k hledání dalších a dalších informací na netu. Hodně zajímavé je i zamyšlení o odpuštění - komu a co lze ještě v rámci víry odpouštět.
Dostala jsem při tom jednu z knih z limitované edice 2500 ks. s ilustracemi Jaromíra 99 - skvělé.

Alma-Nacida
08.11.2024 4 z 5

Autorka vždy věnuje velkou péči přípravě všech svých knih a tady mě hlavně bavilo hledat skutečné předlohy románových postav. Některé byly k poznání snadno. Málokterá instituce mi připadá tak rigidní jako katolická církev, a tak jsem nebyla překvapená závěrem, ani do Jana Pavla II. jsem nevkládala přehnané naděje, protože to byl jeden z nejvíc tradicionalistických papežů novodobých dějin. Možná s Františkem I. by "kněženy" měly nějakou naději.
Hvězdu jsem ubrala za propojení řady hlavních postav v závěru, to na mě nepůsobilo věrohodně a z hlediska posunu děje mi to přišlo zbytečné. A pokud se panna Marie umí zjevovat i s autem, aby mohla jednu z hlavních postav hodit do Prahy, tak to je teda opravdický zázrak. Celkově čtyři hvězdy. S poněkud odřenými paprsky.

janka3232
04.11.2024 5 z 5

Nelehké čtení, trvá to, než se člověk začte, ale pak nelze než křičet, číst, litovat, číst, brečet, číst, šílet, číst, radovat se, číst, doufat, číst... Skvělé dílo, velká věc.

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.

Přání často plodí sebeklam.

Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (3)

2022 - Státní cena za literaturu
2022 - Kniha roku Lidových novin
2022 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)

Kniha Bílá Voda v seznamech

v Přečtených3 776x