Bílá Voda přehled
Kateřina Tučková
O všechno je připravili, ale víru v Boha jim vzít nedokázali! Lena Lagnerová přijela do kláštera v Bílé Vodě hledat útočiště před bolestnými vzpomínkami. Namísto očekávaného klidu ji však ve zchátralém konventu čekají intriky, pomluvy a útoky, jejichž terčem je hrstka řeholnic z řádu Panen Anežky České v čele s obětavou, ale nepoddajnou sestrou Evaristou. Co je to však proti útlaku, jemuž byly spolu se stovkami dalších řeholnic vystaveny před pádem komunistického režimu! Hlavní hrdince – bývalé novinářce – se tu dostanou do ruky dokumenty, které jí umožní proniknout hluboko do pohnuté historie zdejšího kláštera, v jehož zdech byly od roku 1950 internovány příslušnice nejrůznějších řádů, vysídlených ze svých svatyní v rámci nechvalně proslulé Akce Ř. Hlídány kovanými soudruhy i kolaborujícími církevními hodnostáři, musely pracovat na poli nebo v továrně a dennodenně čelit nejrůznějším obstrukcím a trestům. A přece se ty statečné ženy nevzdaly své víry ani naděje v lepší zítřky. Dokáže v sobě Lena najít podobnou sílu? A co její pátrání přinese klášteru a jeho současným obyvatelkám? Dlouho očekávaný román o ženách, víře a zlu, na kterém autorka cenami ověnčených Žítkovských bohyní pracovala s přestávkami deset let.... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2022 , OneHotBookInterpreti: Dana Pešková , Johanna Tesařová , Ladislav Cigánek , Libuše Švormová , Oldřich Vlach , Pavla Tomicová , Petr Pochop , Tereza Vítů , Vanda Hybnerová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.
Stihla som dočítať do konca roka, za dva dni vyše 500 strán, uf. Kateřina Tučková napísala historický román, ktorý vychádza zo skutočných udalostí a bola to poriadna jazda. Ohavnosti komunistického režimu sa čítali a spracúvalali ťažko a celá kniha vzbudzovala veľkú dávku emócií. Autorka opísala aj pokrytecvo mnohých cirkevných predstavených, ktorí pre svoje pohodlie zapredali svoju vieru, no poukázala aj na nerovnosť medzi mužmi a ženami v katolíckej cirkvi. Za mňa je to naozaj skvele spracovaný román, jeho forma mi veľmi sadla a jazyk pani Tučkovej si opäť rada prečítam.
Mnoho zajímavých scén a informací. Pro mě však bohužel nerealisticky černobílé a až moc dramatických scén - méně by bylo více.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.“
„Přání často plodí sebeklam.“
„Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (5)
Státní cena za literaturu
(S přihlédnutím k dosavadní literární tvorbě)
Kniha roku Lidových novin
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování veřejnosti)
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování odborné poroty)
Český bestseller
(Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)
Kniha Bílá Voda v seznamech
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Historický román, velmi zajímavý a dotýkající se, na kterém je opravdu vidět, že autorka pracovala 10 let (možná více). Obsahuje drsná témata o eliminaci kláštěrů za dob komunismu na našem území, proto se jedná spíše o náročnější čtení než o pohodové čtení k vodě na dovolenou. Kniha je rozdělena do více kapitol, nicméně doporučuji číst kapitoly co nejvíce konzistentně a nedělat moc veliké přestávky mezi čteními. Po přetení si najednou více vážím nejen svého života, ale i společnosti, ve které žiju.