Bílá Voda přehled
Kateřina Tučková
O všechno je připravili, ale víru v Boha jim vzít nedokázali! Lena Lagnerová přijela do kláštera v Bílé Vodě hledat útočiště před bolestnými vzpomínkami. Namísto očekávaného klidu ji však ve zchátralém konventu čekají intriky, pomluvy a útoky, jejichž terčem je hrstka řeholnic z řádu Panen Anežky České v čele s obětavou, ale nepoddajnou sestrou Evaristou. Co je to však proti útlaku, jemuž byly spolu se stovkami dalších řeholnic vystaveny před pádem komunistického režimu! Hlavní hrdince – bývalé novinářce – se tu dostanou do ruky dokumenty, které jí umožní proniknout hluboko do pohnuté historie zdejšího kláštera, v jehož zdech byly od roku 1950 internovány příslušnice nejrůznějších řádů, vysídlených ze svých svatyní v rámci nechvalně proslulé Akce Ř. Hlídány kovanými soudruhy i kolaborujícími církevními hodnostáři, musely pracovat na poli nebo v továrně a dennodenně čelit nejrůznějším obstrukcím a trestům. A přece se ty statečné ženy nevzdaly své víry ani naděje v lepší zítřky. Dokáže v sobě Lena najít podobnou sílu? A co její pátrání přinese klášteru a jeho současným obyvatelkám? Dlouho očekávaný román o ženách, víře a zlu, na kterém autorka cenami ověnčených Žítkovských bohyní pracovala s přestávkami deset let.... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2022 , OneHotBookInterpreti: Dana Pešková , Johanna Tesařová , Ladislav Cigánek , Libuše Švormová , Oldřich Vlach , Pavla Tomicová , Petr Pochop , Tereza Vítů , Vanda Hybnerová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.
Strhující, velmi silný příběh. Poutavě napsáno, byť nejsem příznivec sáhodlouhých popisů, zde mi nijak nevadily.
Rozhodně kniha, kterou si budu pamatovat. Kdybych měla něco najít za kritiku, možná bych řekla, že konec mohl být maličko lépe dotažený.
Mohu doporučit 10/10.
Audiokniha.
Taky jsem jako mnozí další srovnával se Žítkovskými bohyněmi a není to srovnatelné. Pociťoval jsem méně napětí, musel jsem obětovat více času a soustředění na děj co u bohyní jelo tak nějak všechno samo.
Možná tomu přispělo i to, že nejsem věřící a tak jsem byl k různým dějovým zvratům různě citlivý.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.“
„Přání často plodí sebeklam.“
„Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (5)
Kniha roku Lidových novin
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování veřejnosti)
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování odborné poroty)
Český bestseller
(Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)
Státní cena za literaturu
(S přihlédnutím k dosavadní literární tvorbě)
Kniha Bílá Voda v seznamech
v Přečtených | 3 806x |
ve Čtenářské výzvě | 1 339x |
v Chystám se číst | 1 440x |
historie, dějiny náboženství ženy pro ženy řeholníci jeptišky oběti komunismu
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Náročná, ale velice přínosná a krásná kniha. Notnou chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, a i já musela knihu často odkládat a třeba vzít do ruky jiné odpočinkové čtení. Stálo to ale za to,… V knize se střídá více žánrů a také děj přeskakuje mezi vypravěči, místy i časem. Mě toto bavilo velmi, ale chápu, že ne všem to sedne.