Billy Bathgate přehled
E. L. Doctorow
Román z gangsterského prostředí, jehož hrdinou je šestnáctiletý chlapec. Za tento román získal autor cenu PEN/Faulkner Award.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Billy Bathgate. Přihlašte se a napište ho.

Nechal jsem se nalákat jménem autora i tématem románu, ale žádný trhák to nebyl. Průměrný příběh z gangsterského prostředí, kterému chybí spád a větší dávka napětí, pro mě docela zklamání.

Výborný gangsterský román, který byl i zfilmován (s Dustinem Hoffmanem, Nicole Kidman a Brucem Willisem), bohužel v češtině se dočkal jednoho z nejstrašnějších překladů, jaké se tu kdy vyskytly; znovu a lépe zatím přeložen nebyl...
Ocenění knihy (2)
1987 | ![]() |
2010 | ![]() |
2007 | ![]() |
1999 | ![]() |
Knížku jsem koupila v 90. letech, přečetla první tři strany, úplně se ztratila, co se tam děje, a odložila. Po třiceti letech jsem zjistila, že román získal PEN/Faulkner Award, je v doporučení 1000 a jedna knih, které máte přečíst a že by asi za přečtení stál. Nechtělo se mi shánět anglický originál, tak jsem se zhluboka nadechla a rozhodla se popasovat se špatně přeloženou českou verzí.
Přes ten příšerný překlad, přečíst se dá. Po čase jsem si zvykla, u nesrozumitelné věty jsem šla dál nebo si představila, jak to mohlo znít původně. A vyloupl se velmi dobrý román z Ameriky 30. let, který je o gangsterech, ale hlavně o dospívání jednoho ztraceného kluka z Bronxu.
Když dávám 4 hvězdy, hodnotím knihu jako takovou, ne její českou verzi.