Bílý šum přehled
Don DeLillo
Hořce ironická karikatura postmoderní západní společnosti, jež vytváří virtuální mediální svět, v němž se ztratily opravdové lidské prožitky.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílý šum. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě zklamání. Vtipného sarkasmu či absurdity na takový fascikl pomálu. Myšlenky americky nehluboké, respektive nasnadě, ty mnohovrstevnaté jinotaje nevidím. Překlad skvělý, čte se rychle, ale toť pro mě bohužel všechno.
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Ocenění knihy (2)
1985 -
National Book Award
1985 -
National Book Award
(Fiction)
Kniha Bílý šum v seznamech
Přehlcení konzumem, domácími spotřebiči, televizí, auty a letadly. Fascinace smrtí a chorobný strach z ní, který se snažíme řešit nákupem nových a nových věcí. Potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl i chemický průmysl nám zjednodušuje život, zároveň však skýtá nebezpečí, která nás mohou stát život. Jsme neustále bombardovaní novými a novými katastrofami, dalšími a dalšími konspiračními teoriemi, nápaditějšími a neotřelejšími reklamami. Tak by se daly shrnout mé dojmy z knihy, kterou jsem si moc užil. Neznat rok jejího sepsání, řekl bych, že se děj může odehrávat v současném Česku. Čtyřicet let nazpět něco podobného zažívali ve Spojených státech, teď jsme se do šťastného období přesycení kapitalistickými výdobytky dostali taky. Za mě dost povedená kritika současného stavu světa, která však nezastiňuje příběh. O autorovi jsem do vydání nového překladu této knihy neslyšel, teď se nemůžu dočkat jeho dalších příběhů.