Blacksad 2 přehled
Juan Díaz Canales
Blacksad je zpátky! Konečně se početné šiky fanoušků černého pantera, soukromého detektiva, který ve stylu drsné školy řeší složité případy a samotářsky se prodírá mravním bahnem světa, dočkaly. Nový svazek tvoří původní páté album série, Amarillo, a rozsáhlejší, dvoudílný příběh šestého a sedmého alba, nazvaný Pak se všechno hroutí. V příběhu „Amarillo“ dostane Blacksad za úkol odvézt bohatému Texasanovi auto na místo určení. Co se může na tak jednoduché a příjemné práci zvrtnout? Jak náš hrdina záhy zjistí, řada věcí. O nic snazší to nebude mít ani v dvoudílném příběhu „Pak se všechno hroutí“. Stavební magnát Solomon je posedlý megaprojekty a prosazuje je v New Yorku i proti vůli odborů (navíc dost prolezlých mafií). Blacksad má ochránit jednoho odborového bosse, do toho se v Central Parku hrají představení Shakespeara – a z hrobů a z minulosti může vylézt kdejaký kostlivec a překvapení. V životě každého pantera se toho může zhroutit i víc než jen most…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Blacksad 2. Přihlašte se a napište ho.
I druhý Blacksad je úchvatně nakreslený, dechberoucí a precizně vybarvený. Fascinující detaily vás vtáhnou do zvířecího světa, jehož pravidla jsou sice postavená na hlavu, ale je příjemné se v něm pohybovat. Jenže je to všechno takové pozlátko na povrchu, které se dá jednoduše odškrábnout. A pod ním je jen šedý matný kov. Celá kniha obsahuje pouze dva příběhy. První je roztříštěný, mixuje dohromady spoustu drobností a zabíjí jej tupý konec. Druhý příběh je výrazně lepší, ale hloupě natahovaný, takže působí prázdně a baví vlastně až k samotnému závěru (výpadek elektřiny byl opravdu mrazivý). Já jsem ve finále spíš zklamaný. Nejspíš jsem si Blacksada uložil do hlavy jako skvělou noir záležitost a když jsem ji teď nedostal, nudil jsem se.
Dotek zmaru, Ďábelské srdce a další knižní novinky (22. týden)
26.05.2024
Kniha Blacksad 2 v seznamech
Druhý Blacksad se trochu jiný než ten předchozí. Těšil jsem se na stejnou drsnou černobílou noir detektivku ze staré školy, příběhy jsou však tentokrát trochu jinde. Složitější, méně jednoznačné, méně černobílé, morálně nejednoduché, silně sociální. Témata mi nebyla blízká. Na druhou stranu kresbě není co vytknout, platí všechny pochvaly, uvedené u prvního dílu. První povídka je jakási variace na moderní western, nebo roadshow. V hlavní roli je depresivní smolař lev. Je to taková jednohubka, moc mě to nebavilo. Dále pokračuje rozsáhlá dvoudílná povídka otevírající komplikovaná a hluboká morální a silně sociální témata, roli mafie, odborů a bezskrupulózních politiků schopných pro svůj zisk a moc obětovat cokoliv, nechat za sebou v díře v zemi kohokoliv. Příběh ukazuje, že nikdy není nic jednoduché, že život není černobílý, že motivy lidí jsou různé, že vrah bez svědomí může být zároveň milující bytost. Zkrátka často nevidíme úplný obrázek, alespoň ne ze začátku. Tohle je blíž prvnímu Blacksadovi, jakkoliv to pořád není úplně ono. Konec je ovšem zoufalost a celkový dojem spíš zkazí. Ani tohle mě ve finále úplně nechytlo.