Bláznovy zápisky přehled

Bláznovy zápisky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264925/bmid_blaznovy-zapisky-KNk-264925.jpg 4 39 39

Hrdinou prózy je malý ušlápnutý úředníček, který ve snaze vzepřít se daným životním podmínkám podléhá stále více tlaku obludných představ, až se dostává do blázince. Novela je pojata jako hrdinův monolog, který se v souladu s rozkládající se psychikou stále více deformuje do tematické tříště a fantasmagorických útržků vět a slov. Bláznovy zápisky na malé ploše shrnují nejlepšího Gogola. Volně upraveno překladatelem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bláznovy zápisky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Limonadovyjoe
28.11.2023 2 z 5

Posloucháno v rámci čtenářské výzvy .. neříká mi to teda nic, ale přednes mistra Přeučila byl výborný.

Vidlička
16.05.2023 4 z 5

Ruská satira je moje gusto, nasmála jsem se notně.

Pod celým povrchem ale neodvratně bublá vroucí magma sopky, která autora také nakonec spálila.


Marekh
09.02.2021 4 z 5

Od Gogola jsem četl knihu MRTVÉ DUŠE a REVIZOR. Myslel jsem si, že jsem od něj četl více knih, ale v databázi mám zaznamenány jenom tyto knihy. Na povídku BLÁZNOVY ZÁPISKY mne nalákal Luboš. Povídka se mi líbila. Byla humorná a občas jsem se něčemu zasmál, ale zároveň byla smutná, když si uvědomím, jak může dopadnout člověk. Hlavní postavou je dvaačtyřicetiletý muž, který je úředník, kterému se v hlavě začínají motat podivné, scestné myšlenky, jednoduše řečeno bludy, které se nezakládají na realitě, ale jenom v jeho hlavě. Povídka je psána formou deníkových záznamů, u kterých je uvedeno datum zápisu, a i v těchto datech můžeme zpozorovat, že náš hlavní hrdina píše z cesty, např. 43. dubna 2000, Žádného. Den byl bez data!

Tato kniha se mi hodila do Čtenářské výzvy – Bod č. 5 – Kniha vydaná před sto a více lety. Tato kniha je přelomová v tom slova smyslu, že je to tisící kniha, kterou mám zaznamenanou v Databázi knih. Od Gogola bych si chtěl časem přečíst knihu VEČERY NA SAMOTĚ U DIKAŇKY. Knihu hodnotím na 80 %.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Teprve teď jsem pochopil, co je to žena. Až dosud ještě nikdo nepřišel na to, koho žena miluje: až já jsem to zjistil. Žena miluje ďábla. Ano, bez legrace.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bláznovy zápisky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit4x