Bohové a stvůry přehled

Bohové a stvůry
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216705/mid_bohove-a-stvury-216705.jpg 4 89 89

Jak moc by s lidskou vírou otřáslo, kdyby se našly fosilní ostatky samotného Boha? Čtyři renomovaní vědci v čele s odbornicí na klínové písmo Emily Farrellovou jsou osloveni, aby prozkoumali převratný historický nález: atypickou obludnou lebku a sadu hliněných destiček.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bohové a stvůry. Přihlašte se a napište ho.

Elizza
25.08.2024

(SPOILER) Mysteriózní thriller plný akce, napětí a nečekaných odhalení. Otázka zní, co jsem tedy četla já, protože nic mysteriózního, akčního ani napínavého to nebylo a nečekaná odhalení mi byla buďto úplně buřt, nebo jsem je očekávala už tak pět stran dozadu.
Hlavní skupina „vědců“ je jedno velké klišé. Single vědkyně vlastníci kočku, mírnou nadváhu a komplexy ze svého vzhledu; obézní Američan-ajťák posedlý počítačovými hrami, filmy a neslušnými poznámkami; sexy archeolog s miliardou dalších zájmů, přes které kupodivu zvládá i nějak pracovat. A pochopitelně zapšklá protivná nevzhledná baba, která projevila tolik záblesků racionálního uvažování, že jsem pojala oprávněné podezření, že se v ansámblu dlouho neohřeje.
Ono obecně jsou ženy v téhle zábavě buďto ošklivé singlistky bez pudu sebezáchovy slintající po mužích, nebo krasavice bez pudu sebezáchovy, slintající po mužích. Oproti tomu muži jsou snad úplně všichni neodolatelní alfasamci, po kterých dámy slintají jako psi, protože sebeúcta už dávno vyšla z módy. (S výjimkou chudáka Walda, který má jako ajťák nárok jenom na nadváhu, pochopitelně.) Dokonce i synek hlavního dua láme dívčí srdíčka a to snad ještě nosí plínky. Pokud se někdo dokáže vdát či oženit po měsíci! známosti, je mi úplně jedno, že ho honí nasraný božstvo po Kypru.
Ač mají být špičkami svých oborů ověšenými vysokoškolskými diplomy, chovají se postavy jako úplní vypatlanci. Poté, co jim ukradnou důkazy přímo pod rukama, nezavolají policii ani bezpečnostní služby, ale utečou na tajno někam na periferii a strašně se diví, že jim na dveře klepe policie. A místo toho, aby se pokusili situaci rozumně vysvětlit, málem sami sebe odkráglují, skoro zabijí policistu, vloupají se do cizího bytu a ukradnou cizí majetek. A madam pak ještě fňuká, že na ni stříleli jako na zločince! Well, co takhle nezdrhat, jako zločinec?
Pro klid v duši jsem si to dokonce vyhledala:Thriller je žánr, který má vyvolat v divákovi silné emoce a strach o osud hlavního hrdiny. No, někde se asi stala nějaká chybička, protože jediná emoce byla nuda proložená vztekem, že mě autor považuje za dementa (ještě zmíním) a o osud hlavních hrdinů jsem se nebála vůbec. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych smrt hlavní postavy přivítala s nadšením. No, to bude asi to mystérium. Jiné tam totiž není. Emily na začátku napochoduje, oznámí svoji teorii a zbytek času ji ti šašci jenom potvrzují a od původní teorie se snad vůbec neodchýlí. Největším tajemstvím tak po celou dobu je, kdo hlídá Emilinu kočku a z jakého důvodu tam je vlastně Waldo, protože nemá nikde sebemenší význam, kromě toho, že hraje roli vysmívaného idiota.
Stylistická stránka taky stojí za to. Vyjadřování je velmi naivní, jako by to psal student střední školy. Často jsem zakopávala o velmi neobratné stylizace a u scén, které měly být nejspíš dramatické, jsem se řezala smíchy.
Během četby jsem měla čím dál větší pocit, že autor považuje své čtenáře za dementy, protože má potřebu vysvětlovat, co je Fort Knox, cepín, nebo kde leží Kypr. Dokonce vám i oznámí, o čem pojednává píseň Losing my religion, kdybyste náhodou byli úplní pitomci neznalí jazyků ani googlu. Text je prošpikovaný informacemi, které jsou naprosto ale naprosto irelevantní, nikam nevedou a vést nemůžou. Třeba pořadí v jakém skupina seděla u stolu. Nebo co měli k snídani. Pro pořádek, bylo to kafe, džus, mléko, paštika, pečivo, muffiny, máslo a vajíčka. Fakt by se zhroutil vesmír, kdyby snídali kafe a toust? Anebo by nesnídali nic?
Za zmínku stojí i autistické vyjmenovávání jakou značku a typ má která zbraň, které auto, jaké je rozpětí křídel letadla, jaká je rozloha Kypru, kdo má jaký pokoj. Místy to vyloženě vypadá, že to autor opsal odněkud z příručky, případně z průvodce, protože se dozvídáme i přesnou adresu obědové taverny, v níž se nestane doslova vůbec nic. Nic tak nevyšponuje nervy, jako vyjmenovávání parametrů budov a počtu obyvatel jednotlivých zemí, že? Z toho napětí a mystéria přímo tečou.
A když se překoušete přes tohle, dostanete moudra, typu: „jako tygr číhající na gazelu.“ (Asi hodně zásadový tygr, když si zašel pro sváču na vedlejší kontinent.) Nebo setkání vedlejšího dua se žralokem během cesty na ostrov. Proč to tam je? Čím jsou zrovna ti dva tak speciální, že se na ně do Nového Skotska přišel podívat tropický žralok? A pak tu také máme mimozemšťana, který vystupuje na internetu pod nickem ALIEN 2122 (naprosto geniální, smála jsem se ještě dlouho) a vysokoškolskou profesorku, která si bez dovolení zazálohuje materiály z přísně tajného projektu cizí země, který si chrání heslem tony2000. To už tam rovnou mohla napsat číselnou řadu. A pak pod toutéž přezdívkou vystupuje ve veřejném chatu. Největším překvapením je tudíž fakt, že se do oněch materiálů nikdo nenaboural, protože s tímhle zabezpečením bych to očekávala.
A zmiňme ještě tvrzení, že člověk využívá jen 10% mozku, což je naprosto absurdní mýtus. Tedy, že 10% mozku používají zdejší ženské postavy, tomu bych i věřila, protože jinak by kniha končila ve čtvrtině, ale běžný člověk využívá veškerou svou kapacitu.
No, úmrtí bylo zdárně oslaveno, můžu si jít přečíst něco, kde postavy alespoň uvažují.

Tuti
08.10.2021 2 z 5

Mno, jak to říct...
Kniha mě zaujala, protože mám ráda všelijaké konspirační teorie.

Takže to, že si budu připadat jako v zoomovských "Vetřelcích dávnověku", jsem tak nějak čekala a vlastně se na to i dost těšila. A tahle část knihy opravdu nezklamala! (4hvězdičky)
I když srovnávat to s Brownovou precizně propracovanou Šifrou mistra Leonarda je teda docela dost odvážné...

ALE!!!
PROČ? PROČ?! PROČ!! PROČ SE SAKRA POKOUŠET do toho za každou cenu napasovat ty trapné romaticko - erotické scény?!!!
Byly laciné a autor promine, ale lepší jsem četla i v obyčejných fanfikcích...
Celou knihu to totálně snížilo!

Nemůžu dát víc, než 2 hvězdičky :(

veronika4001
18.07.2021 4 z 5

Není nic krásnějšího než poznatek, že kniha, kterou čtěte, jste už četli, a že si ji chcete přečíst ještě jednou. Zkrácená verze Da Vinciho kódu, nebo stylu Indiana Jones (?). V tomto případě jde o kapesní knihu, akorát do ruky, která má svůj styl podání, a mě nadchla. Takový náhled na božstva! Kniha je psána lehkou rukou, příběh přes zatíženost názvy bohů je svěží, odpovídající své funkci povědět bez zbytečně zdlouhavých začátků a příkras. Tomu říkám funkční příběh, prostě vypovědět a jít. Jednohubka. Doporučuji na cesty (výlety), je to pohotové a přitom napínavé čtení.

Kniha Bohové a stvůry v seznamech