Ostrov Bohyně přehled

Ostrov Bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181195/bmid_ostrov-bohyne-9I7-181195.jpg 4 39 39

Bohové a válečníci série

1. díl >

Svět doby bronzové je nebezpečné a tajemné místo, kde oběť přinesená bohům může rozhodnout o životě a smrti. A kde věštba orákula způsobí, že jeden bezvýznamný chlapec se stane středem pozornosti mocného rodu a utíká, aby si zachránil život. Třináctiletý pasáček koz Hylas jen zázrakem vyvázne při nájezdu černých válečníků v horách na jihu Řecka. Moře ho vyplaví na Ostrov lidu ploutví. Spřátelí se s delfínem a nakonec i s dívkou Pirrou, která se také snaží uniknout svému osudu. Hylas musí napnout všechny síly i um, aby si zachránil život. Když však nakonec zjistí, proč po něm černí válečníci vlastně jdou, nemůže už myslet jen na sebe...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub

Gods and Warriors, 2012

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov Bohyně. Přihlašte se a napište ho.

Zmiu
04.05.2023 4 z 5

Jako nešvar této knihy vnímám hlavně to, že opakuje stejný vzorec vyprávění jako Bratr vlk. Vyvolený chlapec, který prchá, dívka, kterou napřed nesnáší a pak se s ní spřátelí, komunikace se zvířetem, osamělý vyhnanec, který chce chlapce zabít, připomíná Chodce z předchozí série a tak bych se skoro vsadila, že se někde ještě objeví a nakonec Hylasovi pomůže. První část knihy mě kvůli tomu až tak nebavila, a ani prostředí mi nebylo tak blízké jako v Bratru vlkovi. Druhá část byla zajímavější a originálnější, zejména kvůli postavě Telamona. Nakonec po váhání přidávám jednu hvězdu, přece jen mě kniha svým vyústěním navnadila na další díly, které ale bohužel nevyšly česky, což je škoda. Michelle Paver psát umí, je vidět, že si nastudovala, co mohla, a umí psát napínavě. Objevila jsem ji kdysi náhodou díky krásné obálce Bratra vlka, což by se u této knihy nestalo, neboť obálka je neuvěřitelně kýčovitá.

parvitas
08.03.2020 4 z 5

Doba bronzová a Grécko v tej dobe, cca pred 3 500 rokmi.... Úžasne akčné a dobrodružné a pritom tak prepojené - autorka si naštudovala a využila poznatky o tom období. Ako žili, v čo verili, ako sa obliekali, čo jedli, prečo bojovali. Paverová proste vie písať. Síce teraz to nie je o praveku, ale niektoré prvky zo spôsobu života lovcov a zberačov sa mohli udržať medzi chudobnými a od civilizácie odtrhnutým ľuďmi, ako bol aj Hylas. Neopisuje svet, aký si teraz vybavíme pri slovách staré Grécko, žiaden známy panteón bohov a podobne. Je tu ešte len viera v prírodné živly a posvätné tvory, či uctievanie duchov a predkov, ako aj strach pred tými, ktorých by si mohli pohnevať. Dobrodružstvo chlapca, cudzinca, ktorého sa ujali miestni ešte pred rokmi, živí sa tam ako pastier kôz, no keď na všetkých cudzinov začnú útočiť neznámi a hroziví bojovníci, mladý Hylas ledva prežije... Kto má rád delfínov, prípadne miloval príbehy o stroskotancoch, tiež si príde na svoje. ???? Akurát ma mrzí, že to nie je ukončený príbeh, toto je len prvý diel, všetky osudy sa nevyriešili, takže treba čítať ďalej.
Knihu zaraďujem aj do Knižnej výzvy 2020, pretože sa v závere spomenie aj jeden pohreb. (O svadbe bola len zmienka, k nej nedošlo.)

Daveson
04.02.2020 5 z 5

Táto kniha vás strhne od svojho začiatku až po koniec. Veľmi napínavý príbeh z obdobia doby bronzovej doplnený úchvatnými opismi prírody. Autorka niekedy používa štýl rozprávania nielen z pohľadu jednej osoby- strieda ich niekoľko, v tejto knihe Hylasa, Pirru a aj delfína. S takýmto štýlom rozprávania príbehu som sa už stretol pri sérii Kroniky Temného Dávnoveku a musím povedať, že ma veľmi zaujal. Prvý diel tejto série ma takisto nesklamal ako ma nesklamal ani prvý diel série Kroniky Temného Dávnoveku. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac či už o živote delfínov alebo živote ľudí v Grécku počas doby bronzovej.

Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)

06.11.2013

Kniha Ostrov Bohyně v seznamech