Nové Boříkovy lapálie přehled
Vojtěch Steklač
Bořík a spol. série
Bořík a jeho kamarádi snad nikdy nezestárnou – nezáleží příliš na tom, zda je jim devět nebo zda se už přehoupli mezi puberťáky neboli „náctileté“, jak je tomu ve zbrusu nové sérii sedmadvaceti příběhů. Více se teď zamýšlejí nad svou budoucností, méně výhrad mají k holkám a spíš je zajímá, jak si je získat. Naši hrdinové jsou přirozeně podnikaví a snaží se vydělat nějaké peníze. Duch doby je nemohl nepoznamenat, ovšem jejich „žebrácké“ aktivity jsou jako obvykle taškařicemi provokujícími k smíchu. Není divu, vždyť se kluci do nich pustili pod vedením Boříkova strýce, vynálezce Chrobáka, známého odborníka na výbuchy nejen chemické. Jeho zásluhou totiž nikdy není nouze o katastrofy na permanentním rodinném bojišti, a to nejen u Boříka. Situační humor, groteska, poučné Boříkovy lekce udělované rodičům a jimi s vděčností přijímané – v tom všem zůstávají „boříkovštiny“ lákavým a osvědčeným čtením.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nové Boříkovy lapálie. Přihlašte se a napište ho.
Pecka jako vždy :-). "Je fakt, že dopoledne ve škole jsem se poněkud obával, zda Hamáčka nepostihne záchvat milosrdenství a nepokusí se mě vyvolat, abych si vylepšil svou známkovou bilanci, poznamenanou včerejškem. Ale Hamáček se ukázal jako zkušený pedagog. Usoudil, že čtyřiadvacet hodin je příliš krátká doba na to, aby se mladý organismus vzpamatoval z šoku. Proto při dnešním zkoušení nevyvolal nejen mě, ale ani Mirka, Čendu a Aleše. Všichni čtyři jsme mu za to byli neskonale vděčni. Ostatně jsme měli dneska docela jiné starosti Začínala nám odpoledne naše první žebrácká šichta."
Tak nevím Steklač stále dobré takže těsně u trojky,ale myslím že už jsou příběhy party kolem Boříka trochu natahované.
Kniha Nové Boříkovy lapálie v seznamech
2004 | Boříkovy lapálie |
2003 | Čenda a spol. |
1989 | Aleš & spol. |
1980 | Bořík & spol. |
1978 | Pekelná třída |
Dlho mi na stole lezala nedocitana tato Borikova trilogie. Po 1. a 2. knihe nasleduje a teda aj citam 8. pokracovanie. Jednoslovne by sa dalo oznacit ako "poprevratove". Aktualne sa tu teda objavuje zobranie, zbohatlici, manageri, drogovi dileri, a ako som spomenul kedysi pri jednotke, vacsiemu priestoru sa dostalo strykovi Chrobakovi a tentoraz nie jeho vynalezom, ale skor sialenym podnikatelskym planom na zbohatnutie. Ako je aj v poznamke na konci uvedene, chalani by uz v case vydania mali mat okolo 40 rokov, ale stale su to nezreli pubertaci. Spisovatel moze donutit svoje postavy nestarnut. To je v pohode. Co mi vsak viac vadilo, boli zasa... (ako u podobne ladeneho Golema) priblble dialogy medzi nadrzanym Borikom a nadrzanou Kvetou aka Rusalkou. Akoze aj my ako dorast sme viedli s babami svetacke mudre reci. Preto ma asi aj pri citani tohto skoro hanba fackuje :) Nastastie tu toho nie je vela. Stale mi vsak viac sedia stylom tie starsie "naivnejsie" casti pre mladsich, ako p. Steklacovo porevolucne prisposobovanie a komentare doby. Tam sa to skratka bije s povodnym zamerom serie, pobavit. No a kniha je na konci useknuta a vela rozohratych liniek ostane otvorena a nedokoncena. Dovod nepoznam.