Bostoňanka přehled
Anita Diamant
Addie Baumová, narozená na prahu dvacátého století jako nejmladší dcera v přistěhovalecké rodině východoevropských Židů, se musí v Bostonu potýkat s mnoha překážkami. Do cesty se jí stavějí přísná výchova zahořklé matky a pravidla starosvětské domácnosti daná odporem rodičů vůči okolní bezuzdné kultuře, chudoba rodiny i nevraživost většinové společnosti. A kolik neštěstí vidí dívka kolem: duševně nemocnou sestru, lynčování, zneužívané sirotky, epidemii chřipky po první světové válce i depresi z frontových zážitků, která nepřeje lásce… Navzdory tomu všemu dokončí střední školu a sní o tom, že bude dál studovat a pomáhat druhým. Jak se ze stydlivé holky obklopené bezpočtem předsudků stane samostatná žena? Životní rekapitulace podnikavé bojovnice svědčí o tom, že to chce uchovat si elán, neztratit humor, nenechat se odradit a porvat se s nepřízní osudu. A taky hodně zvídavosti, přátel a moudrosti uložené v knihách. A především si znovu a znovu uvědomovat, že život – přestože občas stojí za psí štěk – je dar a veliký zázrak.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2016 , LedaOriginální název:
The Boston Girl, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bostoňanka. Přihlašte se a napište ho.
Mám takové retrospektivní příběhy, kdy je vypravěčem moudrá osoba, ráda. Kniha je dobře napsaná, děj ubíhá rychle, snadno se tedy čte. Doporučuji.
Kniha je rozhovorem babičky s vnučkou, které odkrývá svoje mladí, lásky, přátelství, smutek i bolest.
Kniha se velmi dobře čte.
Kniha Bostoňanka v seznamech
Mě se knížka moc líbila a krásně se četla.