Bouřky: Příběh Karoliny Světlé a Jana Nerudy přehled
Karolina Světlá (p) , Stanislav Wimmer , Dagmar Mocná
Korespondence Karoliny Světlé, kterou v létě roku 1862 vedla s mladší sestrou Sofií Podlipskou, přítelkyní Marií Němečkovou a Janem Nerudou, zachycuje příběh vztahu dvou mladých, začínajících spisovatelů. Světlé bylo v době korespondence třicet dva let, Nerudovi dvacet osm. Nerudovy listy, plné hlubokého citu, se dochovaly jen v opisech, které Světlá ve svých dopisech posílala sestře. Sama sebe při tom postavila do role ženy, která je rozhodnutá „napravit“ vnitřně rozháraného mladého muže, marnícího svůj talent. Aby mu pomohla z finanční tísně a ochránit ho tak před vězením pro dlužníky, zorganizovala utajenou akci, do níž zaangažovala rovněž přítelkyni Marii. Sbližování obou autorů je ale rázem přeťato právě Mariinou indiskrecí – vztah je vyzrazen, většina dopisů spálena. A Světlá dává svému manželovi slib, že s Nerudou již nikdy nepromluví a již mu nikdy nenapíše…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouřky: Příběh Karoliny Světlé a Jana Nerudy. Přihlašte se a napište ho.
Skvělé konspirační drama v dopisech. Podaří se Karolíně uvězněné na ozdravném pobytu na venkově zachránit básníka Jana v Praze před vězením pro dlužníky navzdory překážkám poštovní službou kladeným?
Poslouchala jsem jako audioknihu. Vztah mezi Karolinou Světlou a Janem Nerudou je díky těmto dopisům mnohem hmatatelnější než jak ho známe z hodin českého jazyka. Pro Karolinu muselo být jistě složité, že se jako vdaná žena zamilovala do mladšího muže, a to v době bouřlivého 19. století. Jak je zmíněno, tak dopisy byly spáleny a zachovaly se jen opisy. Rozhodně má můj obdiv, už jen tím, že jako žena začala psát, a že se rozhodla pro povinnost zůstat s nemilovaným manželem...
Kniha Bouřky: Příběh Karoliny Světlé a Jana Nerudy v seznamech
v Mé knihovně | 12x |
Takové malé korespondenční nahlédnutí do vztahu mezi Karolinou Světlou a Janem Nerudou, díky kterému můžeme na tyto dva nahlédnout o něco více jako "na lidi" (v porovnání s tím, jak nám to nutili ve škole), i když v bouřlivém století, kdy se tento vztah nepodařilo udržet v tajnosti. Ani vlastně udržet.
Karolina byla opravdu silná a chytrá žena, která obětovala lásku pro klid v rodině a kvůli nějaké reputaci.. třeba mohla být šťastná. Nebo by to taky nemuselo vyjít. Třeba byl Neruda taky tak zamilovaný, že by s Karolinou zůstal.. třeba by ale "divočil" dál.
Každopádně by mě zajímalo, jak by se Karolina rozhodla, kdyby se to dělo v naší době. A myslím, že by se Neruda v této době nezměnil ani kvůli ní. :)