Brehmův život zvířat Díl I. Ssavci I. přehled
Alfred Brehm
Kniha je řazena do kapitol: Všeobecný přehled života ssavců, Veleopi nebo lidoopi, Opice, Poloopice, Obři říše živočišné, Obrovští mořští ssavci, Šelmy, Šelmy kočkovité, Šelmy psovité, Hyeny, Šelmy pucholovité, Šelmy kunovité.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brehmův život zvířat Díl I. Ssavci I.. Přihlašte se a napište ho.
28.06.2016
Dokonalá kniha. A tehdejší názvy dítek přírody jsou mi libější než ty nové. Raději jsem luvákem než ovíječem, bleh.
Kniha Brehmův život zvířat Díl I. Ssavci I. v seznamech
1904 | Brehmův život zvířat Díl I. Ssavci I. |
1939 | Brehmův život zvířat I - Bezobratlí |
1974 | Život zvířat |
1938 | Brehmův život zvířat III - Ptáci 1 |
1905 | Brehmův život zvířat Díl II. Ptáci I. |
Žádné jiné přírodovědecké dílo se nedočkalo tolika vydání, dotisků a jazykových mutací, jako Brehmův život zvířat. Bohužel ke škodě českých mutací jsou oproti svým německým předlohám značně zkráceny. Tohle Ottovo nejhezčí vydání z let 1904-1906, je zkráceno o 4 svazky a rovněž ilustrační doprovod je ošizený. Barevné přílohy jsou zcela jiné a nepocházejí z žádného německého Brehma, byť téhož ilustrátora. Ty jsou převzaty z třídílného titulu Das Thierleben der Erde, vydaného v roce 1901. To však nic nemění na velmi krásném počinu a tehdejší velmi dobré kvalitě tisku Ottova nakladatelství, která dnes v knihách až na vyjímky chybí. Brehmův život zvířat by neměl chybět v knihovně obdivovatelů přírody, amatérských či profesionálních přírodovědců. A je jedno, jestli česká či německá mutace a zda řadové nebo lidové vydání.