Brooklynské frašky přehled
Paul Auster
Čo má robiť šesťdesiatročný bývalý poisťovací agent, ktorý sa vyliečil z rakoviny, opustila ho manželka i chuť do života? Nathan Glass to vyrieši svojsky. Odsťahuje sa do Brooklynu, na miesto svojho detstva, kde sa rozhodne pospisovať všetky možné hlúposti, trápnosti a prešľapy, ktorých svedkom sa chtiac-nechtiac stal. Kým pracuje na svojich zápiskoch, vynárajú sa pred ním nové tváre a ich osudy: synovec, ktorý mal byť vedcom, no skončil ako taxikár; deväťročná neter, ktorá z akýchsi neznámych dôvodov nie je ochotná prehovoriť; majiteľ antikvariátu s podozrivou minulosťou; a samozrejme ženy, či už v úlohe pomocníčok alebo obetí a spasiteliek. Skrátka, zraniteľní ľudia vo svete plnom nástrah a neistôt. Rozprávač Brooklynských frašiek hovorí o veľkých otázkach života i smrti s ľahkosťou, bez tónu trpkosti. Pramienky malých príbehov sa nakoniec spoja do neuveriteľného, no presvedčivého toku podfarbeného brilantnými úvahami, ale aj zábavnými anekdotami napríklad o Kafkovi či Wittgensteinovi. Brooklynské frašky je napínavý román, prekypujúci humornými i dojímavými okamihmi, ktorý poteší nielen znalcov Austerových kníh, ale získa aj nových čitateľov pre tohto jedinečného autora.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , Ikar (SK)Originální název:
The Brooklyn Follies, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brooklynské frašky. Přihlašte se a napište ho.
Druhý kontakt s tvorbou Austera úspešne za mnou. Spočiatku mi síce chvíľu trvalo ponoriť sa do deja, no potom už to bol pôžitok čítať dejové zvraty a príbehy pribúdajúcich postáv. Načo ďalšie slová. Treba čítať a užiť si to.
Presne ako už niekto napísal, je tam istá podoba s filmom "Smoke", i keď ten mal oveľa melancholickejší nádych, ktorý sa podarilo trochu autorovi rozptýliť bez zbytočného sentimentu.
Pri "Brooklyn Follies" by som povedal, že takto nejak si predstavujem rozprávku pre dospelých. Je to veľmi odpočinkové čítanie "pred spaním", "na dobrú noc", ale inteligentné, miestami poučné, a hoci je to na hranici ľahkej literatúry, Austerovi sa podarilo neprekročiť tú hranicu, kedy by naozaj spadol do nejakého braku. Každý si občas potrebuje odpočinúť, a môže to robiť inteligentne, či už ide o autora alebo o čitateľa.
Kniha Brooklynské frašky v seznamech
2008 | Newyorská trilogie |
2005 | Kniha iluzí |
2009 | Muž ve tmě |
2007 | Brooklynské panoptikum |
2005 | Sklené mesto |
Moje první setkání s Paulem Austrem. Řekla bych, že to bylo takové průměrné rande a já ještě nevím, jestli chci na další. Brooklynské panoptikum je fajn kniha o osudech obyvatel jedné brooklynské čtvrti, proplétají se v něm lehkou rukou psané příběhy stárnoucího Nathana, jeho synovce Toma, jejich objektů lásky i jiných více či méně obyčejných lidí.
Nezapřu, že mě nejvíc bavily exkurzy do světa literatury, jako třeba ten o Kafkovi (a jeho dopisům ztracené panence), či o E.A. Poeovi a celé to bylo fajn a čtivé,... Ale pořád to bylo jaksi průměrné a za dva dny jsem ani nevěděla, jak ta kniha skončila. Zkrátka ta kniha je průměrná asi jako tento neslaný nemastný příspěvek :D Myslím, že by si zasloužil ještě nějakou šanci, jak mě okouzlit, takže jestli máte s Paulem Austrem zkušenost, tak sem s ní. P.S.: taky už máte dost toho, jak se v každém příběhu z New Yorku musí nutně zakomponovat události z 11. září 2001?