Brrrnění přehled
Pavel Hénik
Johny je kolejní pařmen, který kašle na školu, každý den začíná jointem a neřeší chcípající mozkové buňky. To se však změní tragickou smrtí kámoše, kterou si Johny dává za vinu, a na pohřbu si přísahá, že se změní. Honza je panic, zobák a bývalý gymplácký šprt, který má sen stát se největším rebelem z ročníku. Ve vleku zkušenějšího kamaráda se do toho vrhne po hlavě, neobratně nahání holky a hlavně se nevyhýbá žádné příležitosti zahulit. Začíná našlapaná kolejní jízda na konci devadesátek, drsných i naivních zároveň, prošpikovaných hlasitou hudbou, pařbami a sexem, občasnými stíhami a hledáním té pravé lásky. Román se pohybuje na pomezí psychologického dramatu a žánru "young adult" a konfrontuje dvě aktuální společenská témata – kriminalizaci měkkých drog a možné důsledky nadužívání marihuany.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brrrnění. Přihlašte se a napište ho.
Neuvěřitelný a originální příběh, kdy hlavnímu hrdinovi uvěříte naprosto vše až do posledního okamžiku.
(Psychologický) román o studentském životě vykresleném do detailů dodává v tomto pojetí neotřelý pohled na pocit rázem nabyté nezávislosti na pozadí devadesátých let v prostředí brněnských vysokoškolských kolejí. Děj je natolik reálný a pro toho, kdo na vlastní kůži tuto dobu a studentský život nezažil se může zdát i nepravděpodobný. Hlavní hrdina Johny za sebou zanechává neurčitou emocionální stopu. Díky tomu, že není jednoznačně kladný, ani záporný, je čistě na čtenáři, do jaké míry nebo zda vůbec se s ním identifikuje.
Autor je ve svých dílech mistr emocí. Čtenář přesně ví, co která postava v daný okamžik prožívá, a nepochybuje, že by to mohlo být jinak. Po celou dobu je bezprostředně vtažen do děje – v jedné chvíli hrdinům jednoznačně fandí a v další si oddychne, že se jeho vlastní cesta v reálném světě s hrdiny neprotnula. Přitom na pozadí se odvíjí další osudový příběh, který je promyšlenou spojující nitkou celého románu. Skvěle propracovaný je systém dvou časově odlišných dějových linií, kdy je od začátku jasné, že se na konci románu protnou. Přesto do posledního okamžiku není ani náznak rozuzlení a autor udržuje čtenáře v neustálém stupňujícím se napětí.
Všechny knihy autora vyvolávají polemiky, otevírají netradiční či tabuizovaná témata, nutí k zamyšlení a ŠOKUJÍ. Přesně to vrchovatě naplňuje i tento román.
Za sebe (studenta devadesátek na „Johnyho“ kolejích) jednoznačně doporučuji!
Tohle je vážně jízda! Pokud se dokážete vžít do postav, tak budete skoro pořád v rauši! Za mě palec nahoru!
Kniha Brrrnění v seznamech
2017 | Manekýni |
2019 | Korporac€ |
2021 | Kon$pirace |
2023 | Václav Neckář: Šíleně veselý princ |
2020 | Brrrnění |
Sex, drogy a rock'n'roll ... v Brně :D Za mě dobrej počin, občas jsem se ztrácela, ale bavilo