Bude to bolieť přehled
Adam Kay
Vitajte vo svete, kde má týždeň deväťdesiatsedem pracovných hodín. Vitajte vo svete, kde sa rozhoduje o živote a smrti. Vitajte vo svete nepretržitého vlnobitia telesných tekutín. Vitajte vo svete, kde zarábate menej ako automat na nemocničnom parkovisku. Zamávajte na rozlúčku svojim priateľom a vzťahom. Vitajte v živote mladého lekára. Nekonečné dni a bezsenné noci, prácou naplnené víkendy – o tom sú zápisky v denníku Adama Kaya, ktorý sa ocitol v prvej línii britského zdravotníctva. Jeho príbehy sú striedavo veselé, hrozné, ale aj smutné. Do podrobností a bez zábran v nich opisuje, čo všetko musel robiť a čím musel prejsť. Áno, zanechali mu jazvu na duši.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , AktuellOriginální název:
This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bude to bolieť. Přihlašte se a napište ho.
Kdo by to byl řekl, že i lékař je člověk, který se dokáže unavit, ba i onemocnět? Kniha ukazuje místy temné stránky této prestižní profese, které leckomu dokážou otevřít oči. Zachránit život a podepsat se na někom je ale pocit natolik krásný, že mnozí pro to nechtějí odejít z medicíny; i přes všelijaké oběti.
Knihu napsal britský scenárista, který předtím vykonával lékařskou praxi na oddělení gynekologie a porodnictví na různých místech Velké Británie. Deníkovými záznamy nás provází zábavnými, ale i smutnými událostmi, někdy s komentářem podmínek práce, u kterého se pozastavíme a ptáme se, jak je možné, že toto lékař podstupuje, vlastně od začátku jeho praxe až po podání výpovědi. Celkem tedy nějakých šest let
Kniha je psána jazykem bodrým, srozumitelným pro čtenáře, kteří s medicínou nepřicházejí do kontaktu. Různé výkony/testy jsou v poznámkách pod čarou polopaticky vysvětleny. V českém překladu jsou dovysvětleny i anglické slovní hříčky, které, mnohdy satiricky, zpestřují text. U knihy se člověk zasměje. Příběhy se čtou skoro samy a stránky plynou rychle.
Sám se na praxi lékaře připravuji a musím uznat, že jsem se nejednou zastavil a zamyslel jsem, proč vlastně dělám vysokou na to, abych dostával přes prdel už ode dne jedna...s platem, zatím, takovým, jaký je (čerstvý MUDr. si toho bez přesčasů nevydělá zas tolik zato, jakou má zodpovědnost).
Moc se mi líbil komentář na epilogu knihy, kde bádá své kolegy, aby byli hlasitější ohledně své práce, a to kvůli tomu, aby veřejnost, „až bude ministr zdravotnictví zase lhát, že lékaři to dělají jen pro peníze, věděla, jak je to absurdní“. Jsme sice v Británii, ale domnívám se, že strany mince jsou si se stranami těch českých dost podobné. Četbu nelituji; doporučuji ji všem! Všichni totiž k těm lékařů chodíme :).
Som človek, ktorý si toho odžil po nemocniciach od narodenia viac než dosť a zažil som rôzne vyšetrenia, lekárov, ich prístupy a hlavne pacientov a ich rodiny, s ktorými sa musia potýkať. A to som sa plánoval tomuto povolaniu venovať, takže ma to zaujímalo z každej strany. Preto možno nebudem úplne objektívny, keďže Adamovi úplne rozumiem, že to niekedy bolo o nervy a nečudujem sa, že s tým nakoniec sekol. Asi by som si tiež dva krát rozmyslel, či má povolanie v zdravotníctve (hlavne v tom našom) zmysel, keby som čítal knihu, keď som sa rozhodoval o budúcnosti.
Síce nemôžem posúdiť ako na gynekológii a už dupľom nie v anglickom zdravotníctve, ale v mnohom je to dosť podobné tomu nášmu aj s jeho chybami a pacientmi. Dokonca si myslím, že keby sa nebodaj k podobnému literárnemu činu, odhodlal niekto z našej zdravotníckej oblasti, tak by to bol bohužiaľ ešte černejší humor a smutnejší obraz. Takto sa dalo aspoň baviť na anglickom humore a krútiť hlavou nad ich "vyspelosťou".
Moja menšia sťažnosť a poznámka k formátu a editorským úpravám SK/CZ verzie: Na knihu som narazil vo vlaku kde boli k dispozícii zdarma predslov a prvá kapitola. Zhruba o mesiac som si požičal z knižnice SK verziu - neskutočné pravopisné a významové (Enid Blyton je v oboch verziách za muža) chyby až som mal pocit, že čítam hrubý koncept, ktorý mal ešte niekto zredigovať, ale zabudol.
Ku koncu som už mal pocit, že niektoré veci pokiaľ ide o slovné hračky v angličtine akosi nie sú vysvetlené, tak som našiel na nete CZ verziu a porovnal. A naozaj. Väčšina slovných hračiek v SK verzii nebola vysvetlená. Alebo si to podobne uľahčili - v CZ verzii sa spomínajú poppers a len vo vysvetlivke ako tzv. španielske mušky; SK verzia dala mušky rovno do prekladu ako afrodiziaká pre LGBTQ+ komunitu. A tým sa podľa mňa trochu mení význam aj odtieň humoru v niektorých prípadoch. Nehovoriac o tom, že jeden určite (možno aj 2) denníkové zápisky sú v SK verzii vynechané (cenzúra?)
Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy
07.04.2024
Kniha Bude to bolieť v seznamech
deníky homosexualita humor vzpomínky nemocnice, špitály lékařství porod gayové LGBT, queer, LGBT+ pacienti
2018 | Bude to bolet, doktore? |
2020 | Už zase sloužím o Vánocích |
2021 | Anatomie od Adama |
2023 | Jak svět přichází o doktory |
2023 | Báječná medicína podle Adama |
Knížka se dobře čte, hlavně zpočátku mi přišla i velmi zábavná, ke konci už trochu se opakující. I přes to oceňuji knihu s touto tématikou, která ukazuje především ty stinné stránky doktorské profese, které si ne každý uvědomuje. Je potřeba mít na paměti, že bytosti v bílých pláštích jsou taky jen lidi a že je na ně opravdu hodně nakládáno (hlavně před těmi v nemocnicích je potřeba fakt smeknout).