Budovatelé říše přehled
Boris Vian
Divadelní hra Budovatelé říše není dílo ohromující rozsahem či tíhou myšlenek. Autor bez zbytečných řečí předkládá čtenáři svou tragikomickou apokalypsu jedné středostavovské rodiny, reprezentující lidstvo v celé jeho do sebe zahleděné nepatrnosti. Vianovy figury utápějí čas v banálních rozhovorech, z nichž ale v kontextu nikam nevedoucího věčného lidského úniku úsměv na rtech trne. Hru prostupuje všudypřítomné zapomínání a vědomí života ze dne na den, který člověk bez protestu přijímá jako svůj nevyhnutelný osud. Vian však přesto dokáže čtenáře pobavit. Svým nadhledem, ironií a bezbřehou obrazotvorností, jak to již dokázal v dalších svých vynikajících dílech. A nakonec člověku dojde, že není zcela bezpečné mít doma svého fackovacího Schmürze...... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2007 , JotaOriginální název:
Les Bâtisseurs ďEmpire ou le Schmürz, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Budovatelé říše. Přihlašte se a napište ho.
Hlubší a vážnější Vian, než bych čekal. Na jednu stranu klasická jeho absurdnost, na druhou stranu mnohoznačně obsažné (ať už jde o mezilidské vztahy, antimilitarismus či rodinu). A teď mě omluvte, jdu uhodit Schmürze.
Rychle jsem jí přečetla a pak o ní dlouho přemýšlela. Jednoduchý a stále se opakující námět, který postupně graduje ke konečné zkáze. Poučení o tom, jak jsme nepoučitelní. A v té jednoduchosti je ta síla. Každopádně si myslím, že na prknech to bude teprve to pravé.
Kniha Budovatelé říše v seznamech
1994 | Pěna dní |
2005 | Naplivu na vaše hroby |
2009 | Srdcerváč |
1994 | Podzim v Pekingu |
2000 | Červená tráva |
Popsal bych to trochu absurdním slovním spojením - dílo jednoduše složité. Myšlenky jsou zachyceny absurdním způsobem, je třeba se nad těmi obrazy někdy i delší dobu zamyslet, ale pak najednou vyplavou jednoduše na povrch. Bylo to mé první setkání s Borisem Vianem a věřím, že nebude poslední.