Bůh maličkostí přehled
Arundhati Roy
První román Arundhati Roy si oblíbili lidé po celém světě a lze jej směle přirovnat ke klasikům, jako Faulkner či Dickens. Najdeme zde vše: rodinnou ságu, zakázaný milostný příběh, politické drama... Autorka rozehrává příběh bohaté indické rodiny, jejíž osud se navždy změnil jednoho dne v roce 1969. Život sedmiletých dvojčat Estha a Rahel se navždy změnil příchodem jejich krásné mladé sestřenice Sophie. Tato událost povede k nepovolenému spojení a tragédii. Příběh, v němž dětská nevinnost svádí nerovný boj s tradicemi a krutými „zákony lásky“ uchvátí čtenáře od první stránky. Román obdržel Booker Prize a nastartoval autorčinu kariéru spisovatelky a politické komentátorky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , OmegaOriginální název:
The God of Small Things, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh maličkostí. Přihlašte se a napište ho.
Tohle nebyl můj šálek (indického) čaje. Kniha je krásně napsaná, ale k čemu jsou všechny ty lyrické popisy, když se tam vůbec nic neděje? Doporučuju pro milovníky pomalé literatury, já u toho usínala. Nedočteno.
Ocenění knihy (1)
1997 -
Booker Prize
Kniha Bůh maličkostí v seznamech
Je na vás, jaká linka pro vás v tomhle postmoderním románu bude stěžejní a o čem pro vás knížka bude. Může to být příběh o lásce, o indické společnosti a její kultuře, o tragické lidské přirozenosti, o dětském vnímání světa. Pro mě, jako pro někoho, kdo se s indickou literaturou setkal poprvé, hrál prim hlavně vypravěčský styl autorky. Způsob, jakým popisovala děje, emoce, postavy, připomínal malování obrazů. Stačilo jen trochu přivřít oči a člověk hned všechno viděl v živých barvách. A přitom nic z toho nepůsobí nuceně, křečovitě. Veškeré popisy jsou přirozené jako dýchání. Kniha mě dokonce ovlivnila natolik, že jsem se přistihla, jak se pokouším všední situace ze svého života popsat tím svobodno-legračním stylem, který dodává každé situaci lehkost a chuť se trochu usmát. Za to autorce zůstanu ještě dlouhou dobu vděčná.