Bůh není veliký přehled

Bůh není veliký
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32562/mid_buh-neni-veliky-bOW-32562.jpg 4 79 79

O tom, jak náboženství všechno ničí. V této polemice s věřícími předkládá základní argumenty proti náboženství (a ve prospěch sekulárnějšího přístupu k životu), a to formou podrobné a poučené interpretace stěžejních textů hlavních světových náboženství. Hitchens vypráví o vlastních nebezpečných zkušenostech s náboženstvím a popisuje svůj vývoj k sekulárnímu nazírání na svět, založenému na vědě a rozumu. Je to svět, ve kterém jsou „nebesa“ nahrazena záběry vesmíru získanými pomocí Hubbleova teleskopu, nad nimiž se nám tají dech, a Mojžíš s hořícím keřem ustupuje nádheře a symetrii dvojité šroubovice DNA. „Bůh nás nestvořil,“ píše autor. „To my jsme stvořili Boha.“ Náboženství, vysvětluje dále, nabízí zkreslenou představu o našem původu, o naší podstatě a o vesmíru. Tím, že je dětem vštěpujeme, jim škodíme – a ohrožujeme svůj vlastní svět. Vůbec nezáleží na tom, zda jste celý život věřící, nebo přesvědčení ateisté, či zda patříte k těm, kdo si o úloze náboženství v životě dosud neudělali jasno. Polemika předložená na stránkách knihy Bůh není veliký vás bezpochyby vyprovokuje k zamyšlení a možná i ke kritické revizi svých dosavadních životních hodnot.... celý text

Literatura světová Filozofie
Vydáno: , Metafora
Originální název:

God Is Not Great , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh není veliký. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

harry9603
05.02.2023 5 z 5

Výborná, ale méně známá protináboženská kniha, tentokrát z pera novináře a nikoliv vědce. Krásně se mu povedlo postihnout všechny negativní vlastnosti různejch náboženství. Pozitivní stránky autor ani vidět nechce. Kniha může být v některých detailech nepřesná, ale to nevadí. Kniha je trochu ukecaná, tak, jak by se u novináře dalo čekat. Aspoň tolik neotravuje s výkladem evoluce, jako Richard Dawkins.

Jack Bauer
28.05.2022 2 z 5

Nedočteno, nezáživně napsané,.Název knihy mě zaujal, obsah už ne, docela mě nudil, jelikož žádné náboženství mě nezajímá a je mě úplně jedno jak vše bylo, takže nevím proč to vůbec čtu. Čekal jsem něco podobného jako knihu Boží blud, kterou jsem tenkrát zhltl a řadím na toto téma jako jednu z nejlepších.

Náboženství vzniklo, když se setkal podvodník s hlupákem.....
s čímž naprosto souhlasím a také s výrokem ...náboženství ničí všechno


whack
01.10.2021 5 z 5

Zaujímavé zrecenzovanie Starého zákona, Nového zákona, Koránu, budhizmu a iných vierovyznaní. Na rozdiel od kníh ako Čierna kniha katolíckej cirkvi (Michael Hebeis) a Čas služobníkov diabla (Viliam Apfel) sa Christopher Hitchens podobne ako Dawkins v knihe Boží blud zaoberá vierovyznaniami celkovo a neberie si na mušku len kresťanstvo. Celkom podrobne rozoberá aj životy Ježisa, Mohammeda, Abraháma a iných postáv, taktiež píše o tom, v čom a ako veľmi sa líšia rôzne preklady starých náboženských kníh, a dokázateľne vyvracia niektoré udalosti v nich popisované ako fakty. Hitchens sa tejto téme naozaj venoval veľkú časť svojho života, precestoval celý svet a preštudoval stovky kníh, takže vôbec nejde len o nejaké osobné nepodložené bláboly, ale ide o odborné rozbory založené často aj z osobných skúseností. Predkladá tým priamu otázku, nad ktorou by sme sa mali zamyslieť: "Chovají se lidé kvůli náboženství lépe?" Prečo by mali, preboha?!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

(My ateisté) máme hudbu, výtvarné umění a literaturu a shledáváme, že závažné etické problémy jsou lépe řešeny v dílech Shakespeara, Tolstého, Schillera, Dostojevského a George Eliotové než v mytických moralistických příbězích svatých knih.


Kniha Bůh není veliký v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených95x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených13x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

ateismus kritika náboženství

Autorovy další knížky

Christopher Hitchens
anglická, 1949 - 2011
2009  78%Bůh není veliký
2007  83%Thomas Paine a jeho Práva člověka
2019  93%Misionárska poloha
2019  55%Listy mladému skeptikovi